Dostojevského Hráč v inovativní verzi? Divadlo Husa na provázku slibuje netradiční podívanou

„Kapitalismus, láska i drůbež! Na to všechno sází drzá, téměř anarchistická inscenace klasického románu F. M. Dostojevského Hráč , v podání souboru Divadla Husy na provázku a mladého bouřliváka české režie Michala Háby. Tvůrci slibují strhující tempo, řadu živě hraných songů a nesmlouvavou hru se vším, co je na divadle svaté. Protože všechnu moc má imaginace! Poprvé už v pátek 23. listopadu 2018 na Velkém sále Divadla Husa na provázku.“ Takovými lákavými větami uvádí web divadla novou inscenaci, která slibuji i podle režiséra hodně inovativní přistup k textu Dostojevského.

Snad je to už obyčejný zvyk. Divák přijde k „Provázkům“ a ví, že zažije něco neobyčejného, něco jiného, než je běžné. Může se stát, že se mu to nebude líbit. Ale většinu, velkou většinu diváků tyto kreace uspokojí. Dá se říct, že navštívit Husu na provázku, je obyčejně svátek nevšedností.

Kdo viděl film Hráč s Gerardem Philippem z roku 1958, nebo docela zvláštní film Hráč v britsko-maďarské produkci z roku 1967 v režii Károly Makka, bude asi překvapen režijním pojetím Michala Háby. Diváci ho znají jako herce, teď dnes oceňovaný režisér skupiny Lachende Besten inscenuje Hráče „Na Provázku“. Bude to hra v Brechtovském pojetí, včetně zcizovacího efektu, kdy diváka vytrhne z prožívané skutečnosti, aby se s nadhledem podíval na konání postav s ironickým humorem. Bertold Brecht ve svých slavných hrách rád diváka vychovával. Věřil v převýchovu člověka, jak to hlásala ideologie socialistického realismu.

V brněnské inscenaci o převýchovu nejde. Dávno už víme, že se naše civilizace převychovat nedá. Ovšem dívat se na konání postav je možné z různých uhlů. Onen zcizovací prvek je asi dobré použít, když se chce divák emocionálně vcítit do osudu hrdiny a režisér ho najednou vrátí do jiných pohledů na konání postav. Uvidíme, jak se tento přístup k velkému spisovateli Dostojevskému v realizaci uskuteční. Nápad je to asi dobrý. Vždyť i sám Dostojevský ve svém díle klade otázky a odpovídá na ně příběhem, který je sebemrskačský, protože hráč, to je on, spisovatel, s trýzní, kterou prožívá ve světě lásek a peněz, „které tady jsou až na prvním místě“.

23. listopadu 2018 diváci uvidí, jak se ta inscenace plná živé hudby povedla, jak diváka osloví. Dílo je to, i po sto padesáti letech od napsání příběhu aktuální. Nebylo třeba ho v dramaturgické a režijní koncepci nic aktualizovat. Vždyť hráčská vášeň, zadluženost, tlak peněz, který často ničí životy svých obětí je aktuálnější něž kdykoliv předtím.

Uvidíme, jaká bude katarze, po zhlédnutí inscenace. Na to je zvědavý i hlavní představitel hráče – Alexeje, Dalibor Buš. Jak diváci přijmou Dostojevského, ve kterém bude znít živá hudba, to určitě zajímá i autora hudby, Jindřicha Čížka. Autor scénáře, režisér Jiří Hába věří, že to bude inscenace, které diváka sice nepřevychová, ale určitě uspokojí.

Související

Miloš Vystrčil, předseda Senátu

"Ambasáda" nezávislé běloruské kultury v Brně pošle dopisy vězňům, jeden napsal Vystrčil

Centrum experimentálního divadla v Brně dnes vyvěšením historické vlajky Běloruska zahájilo činnost "ambasády" nezávislé běloruské kultury. Cílem projektu je šíření povědomí o běloruské kultuře i protestech proti výsledku prezidentských voleb, které byly podle opozice zmanipulované. Protesty od srpna v Bělorusku tvrdě potlačuje vláda Alexandra Lukašenka, který se prohlásil za vítěze voleb.
Don Quijote (foto: Ivo Dvořák)

Recenze: Brněnský Don Quijote se obešel bez hlavních postav příběhu

RECENZE - Poslední premiéra v divadle Husa na provázku má jednoznačný název: Don Quijote. Ovšem pod dílo jsou podepsáni tři autoři: Cervantes (autor známého románu) , Mikulášek (režisér inscenace) a Sládeček (dramaturg). Tak co vlastně režisér a dramaturg se známým Cervantesovým dílem udělali? Přiznávám, do hlediště jsem sedal trochu s obavami.

Více souvisejících

Divadlo Husa na provázku hra Hráč

Aktuálně se děje

před 11 minutami

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 44 minutami

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 1 hodinou

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 11 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Rusové zasáhli Oděsu raketami. Čtyři mrtví, 20 zraněných

Podle náčelníka Oděské regionální vojenské správy Olega Kipera, došlo večer 29. dubna k ruskému raketovému útoku na Oděsu. Vyžádal si oběti a zraněné.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy