Töpfera chce vystřídat ve vedení "Fidlovačky" Balzerová

Praha - Eliška Balzerová nabídla Tomáši Töpferovi, že se ujme vedení pražského Divadla na Fidlovačce, pokud se on stane ředitelem Divadla na Vinohradech. Herečka to dnes uvedla na setkání v Praze. V lednu 1995 oba iniciovali vznik nadace s cílem otevřít zdevastovanou nuselskou scénu, v níž se téměř dvě desítky let nehrálo. V říjnu 1998 se to povedlo. Budova je ve správě Prahy 4, nadace ji má v pronájmu.

"Na Fidlovačce v každém případě zůstanu, aby tato scéna pokračovala v duchu idejí, s nimiž jsme ji zakládali. Myslím, že by v čele měl být někdo z nadace," řekla ČTK Balzerová, která chce uklidnit umělecký soubor, zaměstnance divadla i diváky. Töpfera minulý týden na základě konkurzu na ředitele vinohradské scény jednomyslně doporučila komise hlavního města. "Všechno má svůj čas, výstupy jak a co bude, bych nechal na dobu, až se stanou," komentoval to Töpfer, který nechce předjímat rozhodnutí Rady hlavního města Prahy. Psali jsme: Töpfer bude asi ředitelem Divadla na Vinohradech"Její členové mohou změnit názor komise, mohou její doporučení i zrušit. Nedovolil bych si jim radit," uvedl. Navíc teď nemůže říci, zda nabídku přijme - určitě bude mít nějaké podmínky. Ocenil však, že se Balzerová už teď rozhodla na Fidlovačce zůstat. "Své inscenace tu v každém případě dohraju," zdůraznil herec, který by měl na Vinohrady nastoupit 1. září. Věří, že i tak bude tato scéna po stránce diváků i repertoáru prosperovat. Podle Balzerové by měl co nejdříve vzniknout tým lidí, který by se staral o další sezony. "Sponzoři nás berou jako siamská dvojčata. Už proto by kontinuita měla být zachována. Mám plány s dramaturgií i s režiséry, ale je třeba oslovit spolupracovníky," podotkla Balzerová. Předpokládá, že mezi nimi bude režisér Pavel Šimák z Ostravy, který už několik inscenací v Nuslích připravil. Loni Schmittovu komedii Hotel mezi dvěma světy, rok předtím retromuzikál Hvězdy na vrbě, v roce 2008 Durangovy Nevyléčitelné a Hostinec U kamenného stolu. Už v roce 2007 nastudoval hru Venuše nosí XXL, kterou napsal americký dramatik Neil LaBute. Provozovatelem Fidlovačky je společnost s ručením omezeným, v níž má podíl i Töpfer. Ten od něj hodlá Balzerová koupit. "Při výběrovém řízení jsem uvedl, že svůj obchodní podíl prodám. Pokud mě rada vybere, odejdu z funkce ředitele i spoluvlastníka," dodal herec, který má rád výzvy. Proto inicioval obnovu Fidlovačky i její blízké komorní scény. "Vybudovali jsme jeden z nejsilnějších souborů v Praze, který má na inscenace od Čechova až k muzikálovým produkcím. O něco podobného bych se chtěl pokusit na Vinohradech," vysvětlil, proč se do výběrového řízení přihlásil. "Je genius loci Fidlovačky, který nelze překročit. A vrátit vinohradskou scénu divákům bude trvat léta," dodal. Další článek: Kauckého neznám. Vím ale, kdo je Tomáš Töpfer!Töpfer začal divadelní dráhu v Ostravě, na přelomu 70. a 80. let působil v Činoherním studiu v Ústí nad Labem. Do Prahy se vrátil v roce 1983 do Divadla E. F. Buriana, v letech 1988 až 1998 byl na Vinohradech. V roce 2006 se stal se senátorem za ODS v obvodu Praha 4. Mandát mu letos na podzim skončí.

Související

Eliška Balzerová pro kalendář Proměny

Balzerová napsala vytýkavý dopis Zemanovi. Ovčáček odpověděl

Herečka Eliška Balzerová napsala vytýkavý dopis Miloši Zemanovi. Ohradila se v něm proti označení „snobská sebranka“, které prezident použil při kritice umělců, kteří se zúčastnili předávání filmových cen Český lev. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček v reakci nad opis kritiku odmítl.

Více souvisejících

Eliška Balzerová Tomáš Töpfer Divadla

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 2 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 9 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy