Významný herec Karel Roden mladší by oslavil sté narozeniny

České Budějovice – V neděli by herec Karel Roden mladší oslavil sté narozeniny. Herec, který se významnou měrou zapsal do historie Jihočeského divadla v Českých Budějovicích.

Karel Roden ml. byl významným hercem pováleční epochy Jihočeského divadla. Nejprve působil ve třicátých letech v divadelní společnosti J. Bitta, v nuselském Tylově divadle, v Kladně, Olomouci, než zakotvil v Českých Budějovicích. Odtud musel na pár let odcestovat do Teplic kvůli nálety zničené budově Jihočeského divadla.

Vystřídal řadu rozličných rolí od lidových, po shakespearovské a role v současných hrách. Ztvárnil Kupce v Hrubínově hře Kráska a zvíře, která byla uváděna ve světové premiéře před Otáčivým hledištěm v Českém Krumlově. Svým výkonem oslnil v americké hře Normana Thayera Zlaté jezero, ve které vytvořil spolu s Dagmar Neumannovou adekvátní pár k filmovým protějškům H. Fonda a K. Hepburn.

Zahrál si také ve filmu Romance pro křídlovku podle předlohy Františka Hrubína, kterou zfilmoval Otakar Vávra. Dále pak v seriálech Rozsudek a Největší z Pierotů.

Karel Roden ml. (1914-1992) je ze slavného hereckého rodu. Jeho otec herec a režisér Karel Roden st. (1891-1961), který se vlastním jménem jmenoval Karel Hromada, působil v témže divadle jako šéf činohry v letech 1919-1922 a v roce 1925 založil divadelní společnost Komorní divadlo.

Matkou Karla Rodena ml. byla Anděla Šedivá-Rodenová ze starobylého divadelnického rodu založeného Vilémem Graumem v 19. století.

Synem Karla Rodena ml. je Marian Roden a Karel Roden nejml. (*1962), který je například držitelem Českého lva za nejlepší mužský filmový výkon ve filmu Hlídač č. 47.

Osobnost Karla Rodena ml. si v Jihočeském divadle připomínají každý rok. Jeho jméno totiž nese čestná cena každoročně udělovaná za nejvýznamnější mužský herecký výkon.

V neděli 10. srpna 2014 by Karel Roden ml. oslavil sté narozeniny.

Související

Don G (Jihočeské divadlo)

RECENZE: Don G: Vtipná opera z Českých Budějovic

Recenze - Je to už skoro rok (květen 2018) co Opera Jihočeského divadla uvedla v premiéře velmi zvláštní titul, ve kterém jsou dvě postavy známého svůdce Dona Juana, plus ještě jeden don Juan činoherní. Zvědavost mne zavedla z Brna, které je plné divadel a člověk vlastně nestíhá všechno vidět, do Českých Budějovic, kde jsem s laskavostí uměleckého šéfa opery, Tomáše Studeného, mohl vidět tu prazvláštní inscenaci.

Více souvisejících

Jihočeské divadlo Karel Roden -

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy