RECENZE: Marťan? Futuristický robinson na rudé planetě

RECENZE – Nový sci-fi film Ridleyho Scotta s Mattem Damonem v titulní roli přináší celkem přijatelný pohled na budoucnost naší planety se sousedním Marsem. Zhlédnutí snímku ve 3D musí být zážitkem.

Britský režisér Ridley Scott se po několikaleté přestávce vrátil k žánru, kterým zahájil svou filmovou kariéru. A rozhodně tím neučinil mylný krok. Marťan je Scottovým nečekaným obratem k lepšímu, tak snad na příštích filmech z kvality nesleví.

Na začátku filmu se nacházíme na nekonečné červené pustině, narušené jen okolními skalami, které jako by vypadly z toulek Thelmy a Louisy po americkém jihozápadu. Ve skutečnosti se však scény na údajném Marsu natáčely na poušti v Jordánsku. Silná bouře, do které se posádka vesmírné lodě Hermes dostane, zapříčiní zrušení celé mise. Scéna vypadá, jako by místo prachu létaly vzduchem jehly, ve formátu 3D musí být opravdu drsná. Mark Watney se ale zpátky do bezpečí lodě nedostane, zbytek posádky ho nechá napospas neobydlené planetě, protože ho považuje za mrtvého.

Mark ale nakonec nezemře – na půdě již poklidného Marsu ho probudí fajn budíček v podobě hlášení o kritických zásobách kyslíku v jeho skafandru. Nemá ani čas zjišťovat, že mu všichni kamarádi „ujeli" zpátky na Zemi, je totiž těžce zraněný na břiše, kam se mu během prašné bouře zapíchl kousek antény. Následuje Markův velmi odvážný počin, kdy si musí vytáhnout anténu z břicha a ještě si ránu sám zašít. Kancelářská sešívačka by rozhodně neměla chybět v žádné krabičce KPZ.

Opuštěný astronaut má velmi „optimistické" vyhlídky – v kajutě má jen omezené zásoby, podle výpočtů s nimi může vystačit zhruba měsíc a posádka by se pro něj vrátila nejdřív za čtyři roky. Největší problém představuje nedostatek vody a potenciální rozbití oxygenátoru, bez kterého nemá šanci na přežití. Natočí tak video pro svoje kolegy na Zemi, u kterého ani nemá jistotu, že si ho někdo pustí.

Pud sebezáchovy a také výborná znalost botaniky Marka zachrání, uvnitř svého příbytku si vytvoří improvizované pole. Dojemné je, když mu na poli vyraší první rostlinka a Mark ji pozdraví typicky americkým „hello there". Doma o něm mezitím píšou nekrology a NASA se rozhodne nehlásit posádce Markovo přežití, aby se prý nerozptylovala od mise.

Mark se dál pokouší o navázání kontaktu se Zemí, vydává se na cestu roverem do startovacího střediska, přičemž si neustále stěžuje na příšerný hudební vkus své velitelky, která mu na Marsu k poslechu nechala jen disco 80. let. Cestou po poušti náhodou najde patchfinder, pomocí kterého NASA zachytí jeho signál. Nejprve musí překonat obtížnou komunikaci ve stylu morseovky prostřednictvím starožitné kamery, poté se mu podaří nabourat se do systému v roveru a už si chatuje jako na Messengeru.

A tady začíná film nabírat na obrátkách. Mark si kvůli nehodě musí omezit své denní příděly jídla a jeho posádka se dozví, že stále žije. Už to vypadá, že se Markova záchrana nestihne, tak mu NASA alespoň chystá poslat sondu se zásobami, u které dokonce zruší povinnou prověrku, aby se nezdržovala. Sonda se však přece jen těsně po startu rozpadne, a tak je naděje na záchranu pryč.

Na scénu přichází hrdina jménem Rich Purnell, který se rozhodne vzbouřit proti vedení NASA a přesvědčit posádku Hermese, že záchranná akce je uskutečnitelná. Vymyslí riskantní plán, který misi prodlouží o celých 533 dní, ale posádka samozřejmě souhlasí. Zde zazní už skoro zapomenutá píseň Davida Bowieho s příznačným názvem Starman, což dokazuje, že režisér Scott má na soundtracky ke svým filmům talent.

Matt Damon roli hlavní postavy zahrál na jedničku. Ačkoli je v tragické situaci, neustále vtipkuje a je nad věcí. To trochu kazí konec, který není úplně vyhrocený a celkově film působí dost pozitivně. Samotné zachránění Marka sleduje v televizi celý svět, a jak to dopadne, na to se přijďte podívat do kina. Rozhodně to stojí za to.

Celkové hodnocení: 85 %

MARŤANRežie: Ridley ScottScénář: Drew GoddardHrají: Matt Damon, Jessica Chastain, Chiwetel Ejiofor, Jeff Daniels, Kate Mara a dalšíDélka: 134 minut

Související

film Všechny prachy světa

RECENZE: Všechny prachy světa vás před únosem sice neochrání, na výkupné se ale hodí

RECENZE – Chlípník Spacey ven, náhradník Plummer na scénu! O novince Ridleyho Scotta se toho v posledních měsících namluvilo až až. Výměna hlavní hvězdy filmu se ve světě dočkala nebývalé pozornosti i všeobecné chvály a vynesla Plummerovi se Scottem několik nominací na filmové ceny. Včetně té Oscarové. V bulvárním blázinci ale poněkud zapadla zásadní otázka: Jsou Všechny prachy světa dobrý film?

Více souvisejících

Ridley Scott Matt Damon recenze

Aktuálně se děje

před 23 minutami

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

před 26 minutami

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ukrajinská armáda ve válce s Ruskem

Ukrajina dá stovky milionů eur na nákup dronů

Ukrajinská vláda se rozhodla zvýšit finanční částku vyčleněnou na nákup dronů, a to o dalších 15,5 miliardy hřiven (přibližně 367 milionů eur). Oznámil to v úterý ukrajinský premiér Denys Šmyhal.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Paul Auster

Zemřel slavný americký spisovatel Paul Auster

Ve věku 77 let zemřel v noci na středu ve svém bytě v newyorské čtvrti Brooklyn americký spisovatel a scenárista Paul Auster. Příčinou smrti byly komplikace spojené s rakovinou plic. Austerovo úmrtí pro deník The New York Times potvrdila Jacki Lyndenová, která se s ním přátelila.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy