RECENZE: Ledová sezóna ukazuje, jak se (ne)má podnikat

Recenze - Pokud byste hodlali podnikat v Arktidě, musíte si dávat velice dobrý pozor na to, kdo vás pozoruje a komu byste mohli působit potíže. Protože s ledními medvědy (Ursus maritimus) není žádná legrace.

Tyhle bílé šelmy není radno potkat stylem z očí do očí. Monstrum vážící přes půl tuny, které na vás může shlížet z výšky až dvou a půl metrů a pokud byste mu chtěli utéci, bylo by nutno vyvinout rychlost hodnou olympijských sprinterů. A nezkoušejte s ním měřit síly ve vodě - jeho výdrž by mu s přehledem dovolila v nejužším místě třikrát bez přestávky zdolat kanál La Manche.

Všechny tyhle vlastnosti má i Norm, jehož další přístup k životu je však odlišný. Vůbec neloví tuleně, ač by měl, dovádí s lumíky, nejraději se baví a tancuje, především má ale stejný dar jako jeho dědeček - rozumí lidské řeči. Takže když se na pobřeží věčného sněhu a ledu jednou objeví podivný dům a kolem něj poskakuje skupinka lidí v čele s hysterickým režisérem a PR pracovnicí Věrou, přijde mu to spíš zábavné. Záhy ale díky své vlastnosti vyposlechne, že podobných domů se má v jeho místě bydliště objevit daleko víc a to by znamenalo i příliv všetečných turistů, kteří ho blesky svých fotoaparátů už poněkud otravují, ale také likvidaci jeho domova v původní podobě. Moudrý dědeček už mu radu neposkytne, a tak po krátké konverzaci s pelikánem Socratem vyráží prověřit situaci přímo na místě. 

Lední medvěd v New Yorku? Proč ne? (zdroj: Bontonfilm)

V New Yorku opět nachází Věru, ale také protřelého a všho schopného podnikatele Greena. S trojicí věrných lumíků sice občas způsobí poprask, ale protože dokáže lidi přesvědčit, že je naprosto přirozeně působící herec, získává spíš jejich podporu. Což je ale právě to, co Norm nepotřebuje a Greenovi naprosto vyhovuje. Blíží se okamžik, o němž se říká buď a nebo. Zaplaví nakonec Arktidu hromada domů pro zbohatlíky korunovaná supermoderním obchodním komplexem? Nebo se i díky Věřině malé dceři Olympii podaří Normovy rejdy zastavit.

Animované filmy mají svou hravostí, náladou a provedením obrovskou výhodu, když už nic jiného, dokáží zaujmout roztomilostí a většinou stále zběsilejší akcí. Což není od dob klasiků a la Mickey Mouse, Goofyho, psa Pluta, kačera Donalda, všech z Kačerova či Toma a Jerryho nic nového. Problém ale nastává ve chvíli, kdy se na tyto základy má naroubovat solidní příběh. Pokud nejsou ve hře okatá lidská stvoření, jak vystřižená z jedné šablony, sahá se po dalším osvědčením formátu, kombinace zvířecí a lidské společnosti. V mnoha případech to může fungovat, ale někdy se kráčí na samotné linii snesitelnosti. Ne, že by děti nestrávily všechno, dokonce padají názory, že dnes jsou díky stále častěji podsouvaným technologiím ještě více apatické a přijmou prakticky cokoli, je jen třeba si dávat pozor na to, co se jim předkládá, ačkoliv si mnohý rodič řekne, že jde jen o zábavu nehodlá o tom dále mudrovat. 

A tak v Ledové sezóně nacházíme tradiční atributy. Rozverný méďa, trochu nešika, ale hoch na správném místě, který málem přivede rodné místo do záhuby, aby pak s pomocí své síly a překvapivě objeveného předka na poslední chvíli zabránil katastrofě, Věra, zpočátku omlouvající svou snahu poplenit bělostné pláně Arktidy svou snahou dát to nejlepší milované dceři, pro níž je snem přítomnost na prestižní škole Alma mater, nebezpečně přemoudřelé dítě, kterému nechybí sebevědomí celého parlamentu lhostejno které země, perfektně splňující prototyp úspěšné naděje lidstva, jehož největší schopnost spočívá v tom vše úspěšně nalézt na internetu. Proto asi nejlépe vyznívá záludný Green, vlastně typický prototyp amerického (nejen) podnikatele, jen na rozdíl od filmu ve skutečnosti většinou uspěje. Bohužel tohle všechno v různých obdobách už tu bylo, takže zůstává opravdu jen slušný švih, akce bohužel předvídatelné, byť zábavné a konec hodně očekávaný, v němž nevyjdou ani rádoby velká překvapení. 

(zdroj: Bontonfilm)

Není pochyb, že si dítka Norma zamilují, ostatně ten obří nešika podporovaný lumíky má smysl pro humor, rovněž umí načasovat i to nejméně vhodné řešení situace, ale po vzoru Mr. Beana, zachraňujícího obraz Whistlerovy Matky dokáže ze všecho úspěšně vybřednout, třebaže někdy s odřenými chlupy. I on ale musí být reprezentant hrdého národa pruhů a hvězd, což se náležitě a patřičně skrytě naznačuje. Zda jsou scénáristé už tak vyčerpaní, že musí i v dětském filmu volit politicko-obchodní agitku, toť otázka. Nebo je to přesně cílená kampaň? Můžeme se jen dohadovat.

S ohledem na cílovou skupinu přijdeme o několik zajímavých hlasů, které jejich nositelé poskytli zvířecím, ale i lidským postavám. Aspoň tedy tímto způsobem - Norma v originále namluvil Rob Schneider, Věru Heather Graham, odporného Greena Ken Jeong, malou Olympii Maya Kay, své si odmluvila i Loretta Devine v roli mediální hvězdy Tamecie, nakonec jsme si nechali dvě moudré hlavy. Socrata vytvořil Bill Nighy a medvědího dědečka Colm Meaney.

Shrnuto, příhody Norma určitě neurazí, ale nějak se z nich vytrácí ona skutečná rozvernost, nekomplikovaný příběh a radost z hraní. Místo toho se noří dětský divák (pořád předpokládám, že film je určen předevíšm jim) do spletitých zákulisních machinací. Pak se můžeme drbat na hlavě, že nám naše ratolesti předčasně dospívají. Ostatně ona ani filmová Olympie, stále zavřená sama v místnosti s počítačem, moc dětsky nepůsobí. Navíc svým působením rozmetá i představu, že by děti mohly uvěřit tomu, že potkají mluvícího medvěda, když si bleskově vyhledá patřičné informace. Ale třeba je to jen panika a ve skutečnosti jde o zářivou ukázku medvědí hravosti.

Celkové hodnocení: 45 %

NORM OF THE NORTH

V českém znění: Jan Šťastný, Miroslav Táborský, Sabina Laurinová, Klára Nováková, Zdeněk Maryška, Pavel Rímský, Zdeněk Mahdal.

Autoři: Daniel Altiere, Steven Altiere, Malcolm T. GoldmanHudba: Stephen McKeonRežie: Trevor Wall

USA, 86 min., rodinný/animovanýPremiéra: 14. ledna 2016 (ČR)

film Ledová sezóna recenze

Aktuálně se děje

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

včera

včera

včera

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy