RECENZE: obyčejné hrdinství činí z filmu Do posledního dechu nevšední zážitek

Premiéra - Jak naznačují snímky poslední doby, do obliby se u filmařů stále více dostává příběh "inspirovaný skutečnými událostmi". Už jsme se zmiňovali, že občas je přístup k dané látce mírně řečeno komplikovaný.

Jedem z  nejočekávanějších filmů české produkce Lída Baarová nyní dostává silnou konkurenci. Lodních katastrof je nepřeberné množství a někoho možná překvapí, že skutečně neexistuje pouze Titanic, případně konspirací zavánějící zkáza trajektu Estonia nebo dlouho diskutované převrácení podobného plavidla nesoucí jméno Herald The Free Enterprise. Ostatně máme ještě v paměti čerstvý případ výletního plavidla Costa Concordia a z minulosti na nás hledí například Wilhelm Gustloff, Lusitania a mnoho dalších dramatických osudů.

(zdroj: Falcon)

Tvůrci snímku, pro nějž distribuce zvolila název Do posledního dechu, se nechali vést přes 60 let starým případem, kdy americké východní pobřeží zvané Nová Anglie zasáhlo v únoru 1952 velmi silná bouře, místními zvaná nor'easter. V kritickou dobu se hříčkami vln staly dva tankery, ale zatímco SS Fort Mercer měl větší pozornost záchranných orgánů, druhý SS Pendleton zůstal ve vichřici oscilující k orkánu sám. Loď měla ve svém trupu nedávno zpravovanou trhlinu a ta při obrovských vlnách povolila, příď skončila v hlubinách, záď s třemi desítkami mužů z posádky zoufale hledala způsob, jak v na první pohled bezvýchodné situaci zachránit holé životy. Díky zkušenostem strojníka Raymonda Syberta se podaří vmanévrovat vrak na mělčinu, ale je jasné, že jde o pouhý odklad konce.

Na pevnině zatím Bernie Webber dostává pokyn od svého nadřízeného Cluffa příkaz, aby se svým jedenáctimetrovým člunem CG 36500 vykonal rutinní plavbu k obávané Chathamské lavici, protože o Pendletonu existují jen kusé informace. Čtyřčlenná posádka po strastiplných okamžicích, kdy lodi vynechává motor, je zničen kompas a čelní sklo nakonec zamíří do míst, kde by se tanker měl pohybovat. Ale ani jeho nalezení ještě neznamená pro muže na jeho torzu záchranu. Na Webberův člun se jich vejde sotva dvacet, moře je stále rozbouřené a další pomoc v nedohlednu.

Moře je zatím klidné, proto lze spřádat plány (zdroj: Falcon)

Pokud se podíváme do archivů "všemocného" internetu, pochopitelně najdeme údaje o osudu tankeru třídy T2, do níž Pendleton spadá. Nejde o ony několik stovek dlouhé supertankery, v tomto směru je zmíněné plavidlo vlastně "drobeček" o délce 150 metrů. Ve srovnání s Webberovým člunem ale pořád jde o kolos, což filmový štáb v několika scénách náležitě divákům připomenul. Protože nejde jenom o katastrofu, ale i rámcový příběh hlavních postav, zamířil režisér Craig Gillespie na původní místa do Chathamu, byť se musel vyrovnat se skutečností, že zdaleka ne všechno vypadá jako před necelými 64 lety. Základem pro jeho záběry z Pendletonu byla obří nádrž velikosti 25x34 metry, v níž se dařilo nasimulovat těžké povětrnostní podmínky. Sluší se poznamenat, že šlo o venkovní "bazén" a v době příprav filmu nepanovalo nejlepší počasí, místy klesla rtuť teploměru až k mínus deseti stupňům, takže si představitelé trosečníků a hrdinské posádky kolikrát mohli připadat autenticky.

Samotné historické údaje jsou dodržovány s maximální snahou se neodchýlit od skutečností, ale autoři si samozřejmě do děje vpašovali i pár drobných osobních odboček. Místy se dej podobá jiné dramatické podívané, kterou nám v roce 2000 předložil Wolfgang Petersen jako Dokonalou bouři (Perfect Storm). Měly možná umocnit vztah Bernieho Webbera a jeho snoubenky Miriam, někdo je bude vnímat jako náznak traumatu z dřívějšího selhání, neboť Webberovi se stále předhazuje neúspěch při zkáze člunu Laundry. Hlavní část děje ale má jako nosný prvek snahu posádky Pendletonu dokázat co nejdéle prodloužit agónii své lodi, aby měli šanci na přežití, ač vlastně vůbec nečekají, že by nějaká záchrana existovala. 

Každou minutou je šance na přežití menší (zdroj: Falcon)

Samotná atmosféra rozbouřeného moře a nelidské podmínky, věrně simulované jsou dostatečně nosnými momenty. Pokud se na vás valí vysoké vlny, nelze zkoumat, zda je postava mající jedinou snahu se udržet na vratké kocábce, prokreslenou povahovou stránku. To je možné u těch jedinců, kteří v relativním klidu tráví čas bouře v bezpečných domech. Místy se dostáváme na hranici patosu, který je pro americké filmy stejně nezbytný, jako pro vrcholná sportovní odvětví rostoucí skandály. Díky velkému množství látky však nemá šanci přerůst autorům přes hlavu. Pochopitelně je nutné vyzdvihnout především oba odhodlané muže v roli zachránců - Casey Affleck jako naděje pro své kolegy na zmrzačeném zbytku lodi nehýří zbytečnými gesty a uvěříme mu, že každý krok má pečlivě promyšlen a ještě zbývá čas na záložní plán. Chris Pine vlastně není hrdinou v pravém slova smyslu, i on pochybuje a místy máme pocit, že jeho jednání ovlivňuje negativní přístup jeho okolí. Z tohoto pohledu se vlastně vůbec nikomu nemusí zdát, že udělal o něco víc, než musel, naplnil ono klasické heslo "dělal jsem jen svou práci". Dokáže být stejně zranitelný jako silný a jeho Webber naštěstí nerozsévá konvenční moudra, ona mu to neustálá přítomnost mořské vody ani nedovolí. Bohužel pro ostatní jsou tito dva natolik silnými osobnostmi, že zbytek herecké sestavy má jen málo šancí vystoupit z jejich stínu. Specifickou je do jisté míry i role Miriam, prakticky jediná významná ženská role, která však rovněž nemá v sousedství zuřících živlů lehký úkol. Je jí proto přidělen jeden ze stěžejních úkonů filmu, který však spadá do jedné z mála oblastí dohadů a spekulací.

Některé věci se z filmu vůbec nedozvíme, například alespoň rámcovou informaci o tom, jak dopadly záchranné práce v případě SS Fort Mercer, nebo co se stalo s menší částí posádky SS Pendleton na přídi, o ní se prakticky nemluví. Že šlo o lidi na můstku včetně kapitána slyšíme jen v náznacích a jejich konec nastává ve chvílí, kdy se v monumentálním záběru díváme na rozlomený tanker. Možná by šlo udělat dva nebo tři záběry navíc, ale nechtějme vypadat jako nenasytní diváci. Někdo může mít i výhrady k distribučnímu názvu, původní by se dal přeložit spíš jako Do poslední chvíle, ale to už jsou jen podružné maličkosti.

S ohledem na historická fakta, kterých Gillespie a jeho kolegové využili i nikoli originálním, ale v tomto případě výborným nápadem v závěrečných titulcích srovnat herecké představitele se skutečnými osobami, mají Američané v očích našich filmových fanoušků jistou výhodu - mohou jít jen po kostře zmíněných katastrof a nějaká ta odbočka jim projde mnohem snáz. Naštěstí pro celkový dojem z filmu se nepustili do větších kudrlinek a soustředili se na odvěký boj člověka s mořem. A vyšli z něho opravdu se ctí.

Celkové hodnocení: 75 %

THE FINEST HOURS

Hrají: Chris Pine (Bernie Webber), Casey Affleck (Raymond Sybert), Holliday Grainger (Miriam), Ben Foster (Richie Livesey), Kyle Gallner (Andy Fitzgerald), John Magaro (Ervin Maske), Eric Bana (Daniel Cluff), Michael Raymond-James (Brown), Abraham Benrubi (Tiny Myers), Josh Stewart (Tchuda Southerland), John Ortiz (Wallace Quirey), Beau Knapp (Mel "Gus" Gouthro).Scénář: Scott Silver, Paul Tamasy, Eric JohnsonKamera: Javier AguirresarobeHudba: Carter BurwellRežie: Craig Gillespie

USA, 2016, 118 min., drama, do 12 let nevhodnéPremiéra: 28. ledna 2016 (ČR)

film Do posledního dechu Chris Pine (herec) recenze

Aktuálně se děje

před 39 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

před 2 hodinami

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

před 4 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

před 7 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

před 14 hodinami

před 20 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

Počasí: Česko čeká poslední mrazivá noc. Pod nulou bude jen na západě

Nadcházející nocí z pátku na sobotu skončí chladná dubnová epizoda. Platí pro ni výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před mrazem ve vegetačním období, která se týká západu republiky. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy