Vetřelec se vrátil. Covenant zamíří do kin, a s ním i kultovní Ridley Scott

Hollywood - Legendární Vetřelec je zpět. Ridley Scott, který stojí za prvním dílem kultovní série filmů o vesmírném monstru, za několik měsíců vypustí do kin svůj poslední počin. Povede se mu ale překonat zaběhnutou klasiku?

Mimozemský Vetřelec, za kterým stojí švýcarský výtvarník H. R. Giger, spatřil světlo světa v roce 1979. Od té doby se nesmazatelně zapsal do paměti diváků nejen svou hororovou atmosférou, geniálním ztvárněním monstra a na tehdejší dobu pokročilými efekty, ale i nezvyklou rolí hlavní ženské hrdinky.

Sigourney Weaver neboli Ellen Ripleyová se s monstrem dokázala vypořádat hned čtyřikrát, v prvním díle z dílny Ridley Scotta, v pokračování Vetřelci od Jamese Camerona, ve třetím díle Vetřelec 3 od Davida Finchera, a v dosud posledním snímku Vetřelec: Vzkříšení, který vstoupil do kin v roce 1997 a režíroval jej Jean-Pierre Jeunet.

Téma Vetřelce se stalo nesmírně populární a na jeho motivy vznikla celá řada knih, komiksů, počítačových her, figurek a dalších věcí, jejichž výčet by byl nekonečný. Přišel také pokus o jeho povázání s Predátorem, dalším kultovním monstrem, které má za sebou tři filmové díly a které porazil Arnold Schwarzeneger. 

Spojení s Predátorem? Nefungovalo

Ačkoliv se tématika propojení obou světů objevila už ve druhém díle filmu Predátor, k realizaci došlo na filmovém plátně až v roce 2004. Film však nesklidil nijak velký úspěch a druhý díl dopadl ještě hůře.

Vetřelec byl následně uložen k ledu a několik let se k němu nikdo nevrátil. Jeho pomyslnou skořápku otevřel až režisér prvního dílu, Ridley Scott, který v roce 2012 natočil film Prometheus.

Ačkoliv se v něm žádná mimozemská monstra tohoto typu neobjeví, snímek vypráví o jeho tvůrcích, takzvaných "Space Jockey", tedy rase, která Vetřelce stvořila. Pozorný divák a fanoušek si na něj jistě vzpomene i z prvního dílu, jedná se o onu "příšeru", která řídila loď, na níž byla poprvé nalezena Vetřelčí vejce.

Prometheus ukázal svět Vetřelce bez Vetřelce

Prometheus byl plánován jako trilogie a měl vysvětlit, kde se vlastně Vetřelec vzal. Bohužel ale nesklidil velký divácký úspěch a uchytil se jen v srdcích fanoušků celého vetřelčího univerza. Na další díly se čekalo, jejich uvedení do kin ale stále nepřicházelo.

Scott však nelenil a rozhodl se k tématice Vetřelce vrátit jinak, trilogií pojímající přímo o Vetřelcích. Původně se sice uvažovalo, že by Vetřelec: Covenant, jak zní název prvního dílu nové trilogie, byl prequelem k Prometheovi, nakonec od toho ale bylo upuštěno. A ještěže tak, Vetřelec: Covenant jako prequel k Prometheovi, Prometheus jako prequel k Vetřelci...byl by v tom zkrátka zmatek.

Trilogie? Quadrilogie? Nikdo neví

Ten je v tom ale tak jako tak. Prometheus jako plánovaná trilogie skončil prvním dílem. Díl druhý má být právě Vetřelec: Covenant, který má pokračovat v příběhu, který začal Prometheus, a objeví se v něm i ti stejní herci. Ten má ale sám o sobě tvořit trilogii. Takže zatímco jej některé filmové weby řadí jako druhý díl trilogie Prometheus, jiné jako první díl nové trilogie.

Tak jako tak je jisté, že Vetřelec: Covenant bude na Promethea navazovat a děj se bude odehrávat deset let po událostech v Prometheovi. Jestli bude následovat ještě jeden, poslední díl trilogie Prometheus, nebo dva díly nové filmové trilogie, pro tuto chvíli není jasné, tvůrci by ale rádi celý děj zakončili tam, kde začal v roce 1979 první díl kultovné série.

Co však víme jistě je, že v novém díle se stejně jako v Prometheovi Sigourney Weaver neobjeví. Tou dobou podle příběhu ostatně ani nebyla na světě. Měl by se ale už objevit plnohodnotný Vetřelec, jak alespoň nabádá první oficiální plakát, který se dnes objevil na internetu. Spolu s ním bylo odhaleno i datum uvedení do kin, ke kterému dojde 19. května 2017.

Související

Více souvisejících

film Vetřelec: Covenant filmy film Vetřelec

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 10 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy