Příběh procesu s O. J. Simpsonem, mládí královny Alžběty, Dr. House obchodující se zbraněmi – ke komu se přikutálí nejvíce televizních Zlatých glóbů?

Hollywood – Zlaté glóby neoceňují pouze nejlepší filmové počiny roku. Zaměřují se také na televizní produkci. A vzhledem k tomu, že kvalita děl vyprodukovaných v tomto odvětví zábavního průmyslu stoupá a filmy se kolikrát musí před lecjakou minisérií nebo seriálem pořádně stydět, je to tak správně.

Letos se v TV programech a na čím dál populárnějších streamovacích službách objevilo hned několik nových hráčů. Můžeme s potěšením konstatovat, že Zlaté glóby tato díla postřehly. Místo starých a kolikrát lehce vyčpělých (byť často po právu nesmírně populárních) seriálů jsou v nominaci téměř samé novinky. Výjimku tvoří například stálice televizní zábavy Hra o trůny, která bude bojovat o titul nejlepšího dramatického seriálu a zároveň doufat v proměnění nominace pro Lenu Headey v kategorii Nejlepší herečka ve vedlejší roli. Ani v jednom případě se ale nedá očekávat úspěch.

Podobně se bude mezi komediemi a muzikály rvát o úspěch další televizní veteránka – satirická Viceprezident(ka). Na rozdíl od krvelačné královny Cersei z výše zmiňovaného fantasy hitu by ale představitelka hlavní role Julia Louis-Dreyfus mohla zabodovat také sama za sebe.

Vedle populární adaptace knižní série Píseň ledu a ohně spisovatele George R. R. Martina se o post seriálové jedničky roku 2016 poperou nostalgické Stranger Things, v nichž čtveřice dětských hrdinů řeší nadpřirozenou záhadu, biografický seriál The Crown sledující mládí současné britské královny, společný mysteriózní sci-fi projekt J. J. Abramse a Jonathana Nolana Westworld a mozaika „obyčejných" lidských strastí This Is Us. Boj to bude tuhý a vyrovnaný a těžko tipovat vítěze.

Silné zastoupení má také sekce minisérií a TV filmů. Ty jsou na Glóbech od klasických seriálů separovány. Začátkem tohoto roku nejprve nadchl Night Manager, v němž září Hugh Laurie (tentokrát u toho ani nemusí kulhat a hltat Vicodin po hrstech) jako obchodník se zbraněmi a Tom „Loki" Hiddleston nucený tajnými službami infiltrovat jeho buňku. Přestože si tato vypjatá špionážní kriminálka vysloužila hned čtyři nominace z pěti možných, nejspíše ji převálcují dva počiny zabývající se Americkým trestním systémem.

Uspěje spíše fiktivní Jedna noc a John Turturro snažící se dokázat nevinu studenta s pakistánskými kořeny přistiženého s mrtvou dívkou, nebo portrét skutečné osobnosti – O. J. Simpsona, hvězdy amerického fotbalu, z níž se stala hvězda filmová, jen aby byl tento všemi milovaný sportovec a komik odsouzen za chladnokrevnou vraždu své ženy a číšníka Rona Goldmana a následně osvobozen pro nedostatek důkazů? American Crime Story - The People v. O.J. Simpson, první z plánované série portrétů skutečných kauz American Crime Story, si již odnesl 9 ocenění Emmy (včetně toho za nejlepší minisérii) a je v tomto ohledu favoritem.

Mezi komediálními počiny se očekává vítězství Atlanty, o níž zahraniční média píší jako o netradiční, svěží a upřímné. Nemůžeme zatracovat ale ani předloňského vítěze Transparent, v němž září Jeffrey Tambor.

Plný počet nominací (5 z 5) si odneslo American Crime Story - The People v. O.J. Simpson, o jednu méně má pak pouze The Night Manager. Trojitých kandidátů na Zlatý glób je pak vícero.

Seznam nominovaných snímků:

Nejlepší televizní seriál - DramaHra o trůnyStranger ThingsThe CrownThis Is UsWestworld

Nejlepší televizní seriál - komedie nebo muzikálAtlantaBlack-ishMozart in the JungleTransparentViceprezident(ka)

Nejlepší minisérie nebo TV filmAmerican CrimeAmerican Crime Story - The People v. O.J. SimpsonGarderobiérJedna nocThe Night Manager

Nejlepší herečka v seriálu - dramaCaitriona Balfe (Cizinka)Winona Ryder (Stranger Things)Keri Russell (Takoví normální Američané)Claire Foy (The Crown)Evan Rachel Wood (Westworld)

Nejlepší herec v seriálu - dramaBilly Bob Thornton (Goliath)Rami Malek (Mr. Robot)Liev Schreiber (Ray Donovan)Matthew Rhys (Takoví normální Američané)Bob Odenkirk (Volejte Saulovi)

Nejlepší herečka v seriálu - muzikál nebo komedieTracee Ellis Ross (Black-ish)Rachel Bloom (Crazy Ex-Girlfriend)Gina Rodriguez (Jane the Virgin)Issa Rae (Nesvá)Sarah Jessica Parker (Rozvod)Julia Louis-Dreyfus (Viceprezident(ka))

Nejlepší herec v seriálu - muzikál nebo komedieDonald Glover (Atlanta)Anthony Anderson (Black-ish)Nick Nolte (Graves)Gael García Bernal (Mozart in the Jungle)Jeffrey Tambor (Transparent)

Nejlepší herečka v minisérii nebo TV filmuFelicity Huffman (American Crime)Sarah Paulson (American Crime Story - The People v. O.J. Simpson)Charlotte Rampling (London Spy)Kerry Washington (Svědectví)Riley Keough (The Girlfriend Experience)

Nejlepší herec v minisérii nebo TV filmuCourtney B. Vance (American Crime Story - The People v. O.J. Simpson)John Turturro (Jedna noc)Riz Ahmed (Jedna noc)Bryan Cranston (Nástupce)Tom Hiddleston (The Night Manager)

Nejlepší herečka ve vedlejší roli v seriálu nebo TV filmuLena Headey (Hra o trůny))Olivia Colman (The Night Manager)Mandy Moore (This Is Us)Chrissy Metz (This Is Us)Thandie Newton (Westworld)

Nejlepší herec ve vedlejší roli v seriálu nebo TV filmuSterling K. Brown (American Crime Story - The People v. O.J. Simpson)John Travolta (American Crime Story - The People v. O.J. Simpson)Christian Slater (Mr. Robot)John Lithgow (The Crown)Hugh Laurie (The Night Manager)

Večerem bude diváky provádět oblíbený moderátor noční talk show a komik parodického Saturday Night Live Jimmy Fallon. Pokud jste četli náš předchozí článek o filmových nominacích na Golden Globes (odkaz najdete na konci tohoto článku), víte, že byly druhé nejprestižnější filmové ceny často kritizovány. S věčně usměvavým Fallonem dirigujícím celý cirkus si můžeme být jisti, že se kontroverze nejspíš nedočkáme. Naopak nablýskanost, hvězdnost a uvolněná atmosféra tak typická pro zákulisí Glóbů bude jistě o to třpytivější a nevázanější.

Psali jsme:
Deadpool filmem roku? Zlaté glóby 2017 odhalily své nominace

Související

Film Baze Luhrmanna Elvis o životě a hudbě Elvise Presleyho (Austin Butler) z pohledu jeho komplikovaného vztahu s tajemným manažerem, plukovníkem Tomem Parkerem (Tom Hanks). Prohlédněte si galerii

Zlatý Glóbus pro nejlepší herce v dramatu mají Austin Butler a Cate Blanchettová

Zlatý glóbus za nejlepší mužský výkon v dramatu získal v noci na dnešek herec Austin Butler za biografický snímek o Elvisovi Presleym s názvem Elvis. Mezi ženami byla ve stejné kategorii oceněna Cate Blanchettová s filmem Tár, kde ztvárnila dirigentku německého symfonického orchestru, která se potýká s překážkami v prostředí, kde vládnou muži. Zlatý glóbus pro nejlepšího režiséra dostal Steven Spielberg za rodinné drama Fabelmanovi, které je částečnou autobiografií o jeho dětství a dospívání.
Předávání Zlatých glóbů

Zlatý glóbus: Nejlepším filmem je drama 1917, uspěl i Tarantino

Zlatý glóbus pro nejlepší film v kategorii drama dnes získal válečný snímek 1917 režiséra Sama Mendese, který si odnesl rovněž ocenění za režii. Film, který zachycuje v reálném čase dvojici mladých britských vojáků na sklonku první světové války, tak překvapivě porazil favorizované snímky Irčan Martina Scorseseho, Joker Todda Philipse a Manželská historie Noaha Baumbacha.

Více souvisejících

Zlatý glóbus filmové ceny

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

včera

včera

včera

"Nejsilnější dokument ze všech." USA a Ukrajina uzavřou pakt o spolupráci

Ukrajina a Spojené státy chystají ještě bližší spolupráci na základě bilaterální bezpečnostní dohody, oznámil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Tuto informaci přinesla agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy