Hřebejkova Učitelka sklízí úspěch v zahraničí: Film bude uveden v Kalifornii a zahájí festival v Terstu

Terst/Sacramento/Praha - Film Učitelka z pera režiséra Jana Hřebejka o zdánlivě empatické, avšak manipulující učitelce bude uveden na Mezinárodním filmovém festivalu v kalifornském Palm Springs, na jedné z nejprestižnějších filmových přehlídek v Americe.

Diváci budou moci film Učitelka zhlédnout v sekci Modern Masters vedle nových filmů od režisérů, jako jsou Kim Ki-Duk, Ken Loach, François Ozon, Carlos Saura, bratři Dardennové nebo Thomas Vinterberg. Následně fil Učitelka zahájí Filmový festival v italském Terstu za osobní účasti scenáristy Petra Jarchovského a představitelky hlavní role Zuzany Mauréry.

Psali jsme:
RECENZE: film Učitelka nejen připomíná dobu minulou, klade i současné otázky
 

"Jsme velmi pyšni, že můžeme letošní 28. ročník festivalu odstartovat právě snímkem Učitelka, který má sám o sobě všechny kvality tak typické pro filmy střední a východní Evropy – inovativní scénář, skvělé herectví a neuvěřitelný smysl pro humor," komentují ředitelé festivalu v Terstu Fabrizio Grosoli a Nicoletta Romeo.

Snímek Učitelka sklízí úspěchy v zahraničí už od svého premiérového uvedení na festivalu v Karlových Varech, producenti, tvůrci i herci s ním doslova objíždějí svět. "Jen já osobně jsem snímek uvedl na festivalech v Izraeli, Španělsku a Japonsku. Byl jsem velmi mile potěšen skutečností, že byl pro různorodé zahraniční publikum srozumitelný a aktuální, přestože se neodehrává v současnosti," říká Jan Hřebejk.

Koprodukční snímek se stal se 60 000 návštěvníky kin diváckým hitem na Slovensku, v České republice ho vidělo v kinech už 60 223 diváků, z festivalu v Karlových Varech si hlavní představitelka Zuzana Mauréry odnesla Křišťálový glóbus za nejlepší ženský herecký výkon. Hřebejkův poslední celovečerní snímek zabodoval i výbornými recenzemi v respektovaných světových filmových magazínech Variety nebo Hollywood Reporter. Učitelka byla doposud uvedena již na více než dvaceti filmových festivalech v Evropě, Asii, Americe a Africe, zároveň byla prodána dnes už do více než čtyřiceti teritorií po celém světě. Standardní kinodistribuce proběhne i v Itálii, Španělsku, zemích Beneluxu či USA, zahájena již byla v Izraeli a v Řecku, kde se snímek po prvním víkendu ocitl na jedenáctém místě v návštěvnosti kin. „Regulérní kinodistribuce v různých zemích světa je u českých a slovenských filmů výjimečná, těší nás i vysoká očekávání zahraničních distributorů, v případě italského distributora je to padesát tisíc diváků," řekl Ondřej Zima ze společnosti Offside Men, která snímek koprodukovala.

Související

Film Učitelka

Dříve komunisté, dnes demokraté. Film Učitelka ukazuje lesk a bídu roku 89

"Demokracie rozkvétá, byť s kosmetickou vadou. Ti, kteří kradli po léta, dnes dvojnásobně kradou," těmito slovy začíná píseň známého českého písničkáře Karla Kryla zklamaného z polistopadového vývoje. "Ti, kteří nás léta týrali, nás vyhazují z práce," pokračuje text svým způsobem odrážející naše nevypořádání se s komunistickou minulostí. Jak jinak je možné, že se z některých zapálených komunistů stali ti největší zastánci "pravdy a lásky"?
Tamara Fischer, Zuzana Mauréry

Slovensko-český film Učitelka dobývá svět. Kritika pěje chválu, zájem má i Čína

Praha - Film Jana Hřebejka Učitelka vstoupil do americké, kanadské, argentinské, estonské a italské distribuce. V říjnu přijdou na řadu francouzská kina a zájem má i Čína. BBC zařadila snímek na první místo do výčtu deseti filmů, které je třeba v září vidět. Oscarová knihovna si vyžádala scénář filmu, aby ho zařadila do své stálé kolekce 15.000 amerických i zahraničních scénářů od roku 1910 až po současnost.

Více souvisejících

film Učitelka Jan Hřebejk

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 33 minutami

před 1 hodinou

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy