RECENZE: film Pád je zmatený nejen dějem, ale i názvem

Andělé se ve filmu sem tam objevují, za všechny můžeme vzpomenout například svérázného Michaela ve stejnojmenném americkém snímku z roku 1996, kde hrál hlavní roli John Travolta. Nové pojednání o bytostech s křídly na zádech má tentokrát mít mysteriózní nádech.

Podle legend se na zemi vyskytují bytosti, které se nemohou rozhodnout pro nebeský život a lásku. Proto nemohou ani tam, ani tam. A jejich počínání ovlivňuje i lidi, zpětně však i je samé. Přijde vám to zamotané? Tak to ještě není nic proti tomu, co vás čeká v půlhodince filmu, který je nazýván jako romatický thriller pro dospívající.

Lucina Price, mezi přáteli nazývaná Luce, míří do vzdělávacího zařízení Meč a Kříž, kde má pomocí terapií zapomenout na schizofrenický zážitek v podobě požáru chaty, při němž uhořel její přítel Trevor. Na půdě mírně depresivního ústavu se potkává z vrstevníky různých povah, vstřícnými dívkami Arriane a Rachel, sympaticky upovídanou Penn, autoritativní až nepříjemnou Molly Zane, záhadným Cameronem Brielem, světáckým Rolandem či nesmělým Randym. Nejvíc ji však upoutá charismatický Daniel Grigori - Luce má stále častěji pocit, že ho odněkud zná, v jeho přítomnosti i ve vzpomínkách se často objevují záblesky z minulosti, ovšem staré téměř celé století. Daniel však zdánlivě o Luce neprojevuje zájem, nejčastěji tráví čas s atraktivní blondýnkou Gabrielle a Luce se víceméně vyhýbá. Až při velké outdoor party na počest Rolanda se dostane záhadě blíž, ovšem nedá se říci, že by jí to nějak pomohlo. Stále zřetelněji se rozkrývá spojitost mezi tragickým požárem, minulostí a současným bojem Daniela a Cama o její přízeň, která ovšem má docela jiné pozadí, než se na první pohled zdá. Navíc v pozadí stojí tajuplná Mrs. Sophia, která má k celé věci také hodně co říci.

(zdroj: youtube.com)

Snímek vychází z knižní stejnojmenné série autorky Lauren Kate, která později k tomuto tématu doplnila i několik povídek. Pro tvůrce to znamenalo zakoupit práva ke všem čtyřem knihám. Pokud ale měl film otevřít nové, atraktivní téma příběhů pro dospívající, v tomto případě střela hodně minula střed cíle, dokonce bychom mohli prohlásit, že minula terč jako takový. Děj je totiž nadmíru průzračný, chybí mu skutečná zápletka, protože pozorný divák onen hlavní, rádoby překvapivý moment odhalí prakticky okamžitě. Čitelnost díla nezachrání ani slušné efekty, protože ty už dneska zvládne i štáb s menším rozpočtem. Když navíc z projektu vypadla některá zvučná jména, dalo se předpokládat, že se to promítne na úrovni filmu.

Původně měli ústřední dvojici Luce a Daniela hrát Lucy Hale a Liam Hemsworth. Sešlo z toho stejně jako v případě Cama Briela, pro nějž byl původně zvažován Bill Skarsgård nebo Scout Taylor-Camtpon, pro níž se počítalo s postavou Arriane. Nelze říci, že by Addison Timlin byla vysloveně špatná a Jeremy Irvine neuměl hrát. Pro někoho superatraktivní černovláska však vystačí prakticky po celý film s jedním výrazem sladkobolné postavy, kterou v podstatě nedokáže nic přimět k jakékoli emoci, včetně skonu Trevora v hořícím domě. Jeremy Irvine má alespoň v popisu práce hrát záhadně nepřístupnou postavu, ale i u něj by se rozšířený herecký rejstřík hodil. Je tedy otázkou, zda jeho rozhodnutí odmítnout kvůli této roli postavu Peeta Mellarka (Hunger Games) či Tobiase "Four" Eatona v Divergent bylo tak docela správné. Překvapivě tak nejsympatičtěji z této squadry vychází Lola Kirke ztělesňující upovídanou Penn a pak Harrison Gilbertson, jehož Cam má skutečně závoj tajuplnosti v přiměřené míře, nepotřebuje ho dramaticky a hlavně uměle posilovat. 

Snímek byl kompletně realizován v Maďarsku, takže Univerzita Meče a Kříže byla natáčena na zámku Tura. Ovšem vnitřní knihovna, pro děj určitým způsobem důležitá, se nachází o kousek dále, na hradě Wenckheim v Szabadkígyósu. Natáčení tu započalo už v únoru 2014 a není bez zajímavosti, že ho štábu pohostinně přenechalo studio Disney, které se však v roce 2013 rozhodlo od projektu ustoupit. 

Těžko říci, jak cílová skupina tento počin přijme, dá se říci, že vlažný děj a nijak dramatický projev z filmu dělá spíše odpočinkovou, až příliš běžnou záležitost. Český divák si navíc bude klást otázku, proč byl titul filmu Fallen, daleko bližší problematice padlých andělů, přeložen jako Pád. Termín Padlí je nejen přesnějším vyjádřením hlavní zápletky, ale i co do převedení z angličtiny do češtiny přesnější. V prosinci 2014 tvůrci avizovali, že už započaly práce na pokračování ságy Fallen, nesoucím název Torment. Ovšem je otázkou, zda k němu vůbec dojde, protože jak naznačují první ohlasy na Fallen, film si k cílové skupině cestu nejspíš jen tak nenajde. Ostatně ani premiéry snímku neproběhly v Americe nebo v Evropě, nýbrž v Asii a Brazílii v listopadu minulého roku. Teprve na konci prvního čtvrtletí se snímek dostal i do evropských kin.

Celkové hodnocení: 40 %

FALLEN

Hrají: Addison Timlin (Lucinda Price), Jeremy Irvine (Daniel Gregori), Harrison Gilbertson (Cameron Briel), Daisy Head (Arriane Alter), Sianoa Smit-McPhee (Molly Zane), Joely Richardson (mrs. Sophia), Hermione Corfield (Gabrielle Givens), Malachi Kirby (Roland), David Schaal (Randy), Lola Kirke (Penn), Leo Suter (Trevor), Norma Kuhling (Rachel)

Scénář: Nichole Millard, Kathryn Price, Michael RossKamera: Alar KiviloHudba: Mark IshamRežie: Scott Hicks

USA/Maďarsko, 2016, 91 min., romantický thriller, nevhodný do 12 letPremiéra: 11. května 2017 (ČR) 

film Fallen recenze premiéry

Aktuálně se děje

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

včera

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy