RECENZE: Nejlepší komedie roku? Zabiják & bodyguard srší humorem a hláškami

Do kin se dostává film, jehož dvou hlavních rolí se ujme Samuel L. Jackson a Ryan Reynolds. V závodě s časem musí bodyguard dostat svého klienta nájemného zabijáka do Haagu, aby mohl svědčit. Zdá se však, že celý svět je proti nim a žádný plán nevyjde, jak má.

Michael Bryce (Ryan Reynolds) patří k nejlepším bodyguardům světa a chlubí se svým AAA hodnocením. Kvůli náhodě, kterou nešlo předpovídat, přijde o důležitého klienta a ztratí svou prestiž. Za všechno viní svou tehdejší přítelkyni Amelii (Élodie Yung), která pracuje pro Interpol.

Dva roky po smrti klienta Bryce stále pracuje jako bodyguard, ovšem většinou se věnuje soudcům a podobným, místo mezinárodních obchodníků. Změní se to ve chvíli, kdy se mu ozve Amelie s tím, že akutně potřebuje pomoc. Ačkoliv nechce, nedá mu to a dostaví se.

Amelie dostala za úkol přepravit nájemného vraha Daria Kincaida (Samuel L. Jackson) z Londýna k soudnímu dvoru v Haagu, kde má být klíčovým svědkem proti běloruskému diktátorovi Duchovičovi (Gary Oldman). V Interpolu je však Duchovičův člověk a mise je zkompromitovaná.

Amelie se tedy rozhodne zavolat svého bývalého přítele a donutí ho slíbit, že klienta do Haagu dostane. Neví však, že ti dva mají minulost a Kincaid se Bryce pokusil zabít sedmadvacetkrát...vlastně osmadvacetkrát. Bryce je ale špička a jediná možnost, aby se Kincaid do Haagu nedostal, by bylo, kdyby ho Bryce zabil sám.

A nemá k tomu daleko. Bryce a Kincaid mají oba svůj styl práce. Zatímco Bryce raději všechno pečlivě plánuje, Kincaid nejdříve střílí a pak se ptá. Jejich odlišné názory vedou ke spoustě nebezpečných a také vtipných situací. Duchovičovi zabijáci po nich jdou celou cestu a snaží se jim zabránit, aby se k soudu dostavili.

V rámci nenápadnosti se nesourodá dvojice vyhýbá luxusním autům a drží se spíše rodinných vozů, které lépe splynou s okolím. Když i to selže, stopnou si auto plné jeptišek a svezou se s nimi na trajekt do Amsterodamu. Kincaid je ve svém živlu a vesele si s nimi zpívá, zatímco Bryce trpí.

V Amsterodamu je uvězněná Kincaidova žena Sonia (Salma Hayek), kvůli které Kincaid s výpovědí souhlasil. A protože je romantik, uteče svému bodyguardovi, koupí tulipány a umístí je na věž kostela, kam má Sonia výhled. Bryce za ním musí popoběhnout, aby zlikvidoval všechny hrozby.

Po hádce se rozdělí a Bryce uraženě vysvětluje, že Kincaid bez něho do pár minut umře. V tu chvíli se rozpoutá přestřelka a následná honička. A protože auta jsou moc obvyklá, nahání vrahové Kincaida v autech, zatímco on jede kanálem na člunu. Brycovi to nakonec nedá a přidá se k nim na motorce.

Po ukázce řidičského a střeleckého umění je sice Bryce zajat, Kincaid však přežije. A vrátí se pro svého bodyguarda. Nakonec se k soudu dostanou jen tak-tak a Kincaid ukáže důkazy, které by Duchoviče zničily navždy. Diktátor má však eso v kamionu. Nebo možná výbušninu.

Když je Bryce postřelen, smíří se s Amelií a Kincaid se vydá utíkajícího Duchoviče zabít. Gary Oldman předvedl svůj talent v dramatickém monologu, kdy vysvětluje, že Kincaid se nikdy nedokáže vykoupit za všechny vraždy. A Kincaid se mu vysměje do obličeje. Výčitky svědomí nemá. Ale ten postřelený bodyguard mu vadí.

V konečném důsledku je film plný akčních scén a komedických prvků. Reynolds a Jackson mezi sebou mají úžasnou chemii, díky které ten film funguje tak, jak může. Občasná vložka agresivní Salmy Hayek neurazí, stejně jako Reynolds, který proletí předním sklem auta po té, co půl filmu poučuje o důležitosti pásů.

Oproti akčním scénám v nedávné Atomic Blonde je to možná menší vizuální zážitek, i tak si však člověk přijde na své, když lidé k boji využívají všeho, včetně pánví či vrtačky. Film diváka nenechá odpočinout ani na chvíli, neustále se něco děje. Protože film má asi jen pět nebo šest opravdu důležitých postav, může se na ně soustředit a nerozptylovat se příliš dalšími charaktery, které by snímku nic nepřinesly.

Film se nebere příliš vážně, vždyť i plakát byl parodií na film Osobní strážce s Whitney Houston a Kevinem Costnerem z roku 1992. I pokus o dramatickou řeč nefunguje, protože se mu Jackson vysměje. A když Sonia o manželovi řekne, že je její „la cucaracha“ (španělsky šváb – pozn. Redaktora), má film napůl vyhráno.

Zabiják & bodyguard se neomlouvá za to, že je pokoukáním pro ty, kteří si chtějí užít Jacksonovy nadávky, Reynoldsovy škleby a hlášky a Salmu Hayek, která je i ve vězení „psem alfa“ a bojí se jí i strážní a její spolubydlící. A kdo by od akční komedie mohl chtít něco víc?

Celkové hodnocení: 95 %

Hitman‘s Bodyguard (2017)

Hrají: Ryan Reynolds, Samuel L. Jackson, Gary Oldman, Salma Hayek, Élodie Yung

Režie: Patrick Hughes

Scénář: Tom O'Connor

Kamera: Jules O'Loughlin

Hudba: Atli Örvarsson

USA / 118 minut / akční, komedie

Související

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.
Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

Více souvisejících

recenze film "Zabiják a bodyguard" filmy Samuel L. Jackson (herec) Ryan Reynolds

Aktuálně se děje

před 39 minutami

před 1 hodinou

před 8 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

včera

včera

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy