RECENZE: Vrah je Sněhulák! Nesbøho geniální detektiv-alkoholik poprvé na velkém plátně

RECENZE – Krimisérie o Harrym Holeovi září na literárním nebi už 20 let. 11 knih. 11 bestsellerů, které výrazně přispěly k popularizaci fenoménu „severské detektivky“. To vše s vždy dokonalým Michaelem Fassbenderem v hlavní roli. Krev, vnitřní démoni a zasněžené Oslo, co si přát víc?

Harry Hole (Michael Fassbender) jakoby vypadl ze starých noirových filmů. Má potíže s alkoholem a disciplínou, s kolegy nevychází zrovna nejlíp, jeho rodinný život je v troskách. A je to výborný detektiv. Živoucí legenda, o níž se mladí učí na akademii, jak nám prozradí jeho nová kolegyně Katrine Brattová (Rebecca Fergusonová). Jejich první společný případ je poněkud osobní – sériový vrah, který po sobě na místě činu jako svoji vizitku zanechává sněhuláky, si totiž s policií hraje.

O filmu se dá říct, že svému divákovi nic nevěnuje lacino. Kromě hlavní dějové linie, hry na Sněhuláka a detektiva s fénem, totiž sleduje ještě několik více či méně (či vůbec) nezávislých příběhů. Dozvíme se nejen o netradičním rodinném čtyřúhelníku hlavního hrdiny, minulosti Katrine a dětství našeho vraha-sociopata, ale vrátíme se také do minulosti, abychom se seznámili s detektivem Raftem (Val Kilmer), postarší a notně zhuntovanější paralelou k Harrymu a zároveň prvním člověkem, který byl zabijákovi mladých žen na stopě, i mnoha dalšími.

Tento vypravěčský šmodrchanec zpočátku velmi dobře funguje. Film skáče od jedné záhady ke druhé, občas diváka mate klamnými nebo zkreslenými indiciemi a velmi okázale připomíná, čím se švédský režisér Tomas Alfredson (Jeden musí z kola ven; Ať vejde ten pravý) mezi fanoušky severského filmu tak proslavil – dlouhými, pomalými scénami, ve kterých se toho zdánlivě moc neděje, ale které pod povrchem ukrývají zlato.

Škoda jen, že v případě Sněhuláka se přibližně z poloviny jedná o zlato kočičí. Přestože do sebe puzzlíky skládačky nakonec zapadnou tak, jak mají, je těžké zbavit se pocitu, že se nám jich pár ztratilo v tiskárně. Přehršel honěných zajíců a omezený čas na jejich chycení totiž znamená jediné – mnoho témat vyzní do ztracena. V některých případech to nevadí, protože nám film dává dostatečné množství vodítek k tomu, abychom mohli spekulovat. Jindy to ale vypadá, že se do celé zápletky filmaři spíš zamotali.

Trochu zvláštní může být vyobrazení samotného Harryho Holea. Přestože se s ním vidíme na stříbrném plátně vůbec poprvé, románová předloha Sněhuláka je v pořadí až sedmou knihou série. Film nám přitom hlavního hrdinu předkládá, jako bychom o něm už vše podstatné věděli a měli k němu citovou vazbu. Některá z postav o něm sice sem tam utrousí jakýsi fakt, na to, abychom se s oceňovaným policistou sžili, bychom toho ale potřebovali o něco víc­… možná šest knih?

nad by ale stačilo vykreslit ho o něco pestřeji, než aby nám scénář v každém intermezzu dokola omílal, jak se nejnespolehlivější alkoholik v Oslu marně snaží obnovit spojení se svou bývalkou Rakel (Charlotte Gainsbourgová) a jejím synem Olegem (Michael Yates).

O něco víc prostoru by si jistě zasloužila také Rebecca Fergusonová, i když uznávám, že tady jsem trochu zaujatý, protože této sympatické Švédky bych si přál víc v každém filmu. To ale nic nemění na tom, že její příběh přímo vybízí k tomu, abychom se s její postavou sympatizovali. Což se ne tak úplně daří.

O hercích samotných, ať už mluvíme o výše zmiňované ústřední dvojici, nebo komkoli jiném, asi nejde nic říct. Všichni odevzdávají svůj zlatý standard. Nikdo ale vyloženě nezáří, a to ani v těch několika scénách, které k tomu vybízejí. Za zmínku rozhodně stojí Val Kilmer, jehož tvář změnil čas (a maskéři) téměř k nepoznání. Ten v roli věčně opilého Rafta přináší ke stolu zajímavý mix, kdy dívat se na něj je stejně zábavné, jako to bolí.

K návštěvě kina jistě vybízí také slušná kamera jednoho z průkopníků natáčení na digitál, Diona Beebeho. V letošní kuriózní konkurenci říjnových filmů odehrávajících se v zasněženém prostředí se rozhodně neztratí.

Sněhulák není špatný film. Jen je na hony vzdálený kvalitě, kterou slibovaly dramatické trailery, jméno režiséra, autora předlohy i herecké obsazení. Jeho prapodivně poslepovaná struktura moc nedrží při sobě a ze všeho nejvíc tím trpí spojení mezi divákem a protagonisty. Přesto se Alfredsonovi daří udržet pozornost a zájem svého publika až téměř do samotného konce a hlavně – dějově je před ním vždy o krok napřed.

Celkové hodnocení: 70 %

The Snowman (2017)

Hrají: Michael Fassbender, Rebecca Ferguson, Chloë Sevigny, J.K. Simmons, Val Kilmer, Charlotte Gainsbourg, Toby Jones, James D'Arcy a další

Režie: Tomas Alfredson

Scénář: Hossein Amini, Peter Straughan

Předloha: Jo Nesbø

Kamera: Dion Beebe

Hudba: Marco Beltrami

USA / 120 minut / krimi, drama, thriller

Související

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.
Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

Více souvisejících

recenze film Sněhulák Michael Fassbender Rebecca Ferguson Jo Nesbø krimi Val Kilmer (herec)

Aktuálně se děje

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 10 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy