Nový film Miroslava Krobota uvidí ještě před českou premiérou diváci v Sao Paulu

Sao Paulo – Film Kvarteto Miroslava Krobota uvidí ještě před českou premiérou diváci na festivalech v Chicagu i ve Španělsku. Film byl totiž nově pozván na 41. ročník mezinárodního filmového festivalu v brazilském Sao Paulu.

Nový film Miroslava Krobota Kvarteto bude soutěžit na 41. ročníku mezinárodního filmového festivalu v brazilském Sao Pulu v sekci New Filmmakers Competition. V hlavních rolích čtveřice muzikantů uvidíme Barboru Polákovou, Jaroslava Plesla, Lukáše Melníka a Zdeňka Julinu. Herci museli kvůli rolím rok cvičit na hudební nástroje. Na novou ukázku z filmu se můžete podívat zde:

Herci museli projít také přísným castingem. „Při castingu byly důležité nejen herecké předpoklady jednotlivců, záleželo i na správné chemii kvarteta jako celku. Měla je spojovat hudebnost… odtud volba Báry Polákové… a smysl pro humor,“ říká režisér Miroslav Krobot v tiskové zprávě.

Každému herci byl dlouho před natáčením přidělen vlastní učitel hudby. „Dostali jsme každý svého učitele a celý jeden rok před natáčením jsme cvičili. Je to vlastně takový sen. Byla jsem opravdu šťastná, že se můžu kvůli filmu něco nového naučit. Každý týden k nám domů chodil pan učitel a nejdřív jsme drtili stupnice a různá cvičení a potom už rovnou ty konkrétní skladby. Takový roční rychlokurz,“ říká Barbora Poláková, která se učila hrát na violoncello.

„Film Kvarteto je filmem, na který jsem se připravoval nejdéle ze všech. Do houslí jsem docházel bezmála rok. Střídali se na mě dva pedagogové se svatou trpělivostí. Dva měsíce před natáčením jsem musel cvičit každý den dvě hodiny, abychom dosáhli alespoň částečné iluze, že jsem houslový profesionál. Tisíckrát jsem zatoužil rozšvihat housličky o zeď, ale ustáli jsme to a snad to na výsledku bude vidět,“ dodává Jaroslav Plesl.

Lukáš Melník zase absolvoval půlroční tvrdý trénink s violistou ostravské filharmonie Vladimírem Liberdou a Zdeněk Julina dle svých slov bojoval s houslemi tři čtvrtě roku dvakrát týdně v lidové škole ve Zlíně pod vedením učitele Jožky Geryka.

Hrdinové filmu připravují skladbu významného hudebního skladatele Aloise Piňose, který se jako jeden z prvních českých skladatelů věnoval elektroakustické hudbě. Film je tak zároveň poctou jednoho ze zakladatelů tzv. české nové hudby.

„Hudbu Aloise Piňose si pamatuji ze studií v Brně, kde tehdy působil na JAMU. Zaujaly mě jeho experimenty na pomezí hudby a divadla. Teď se mi znalost jeho hudby hodila, protože kvarteto mělo hrát soudobou vážnou hudbu nejlépe autora z generace jejich rodičů. Na konci filmu slyšíme hudbu, kterou složil jeden z členů kvarteta, což znamená posun od interpretace k přímé autorské tvorbě. Stará poučka zní: když to neumíš říci slovy, pusť správnou hudbu, ta to řekne za tebe… Přesně to jsem udělal na konci filmu,“ dodává Krobot.

Kromě nové ukázky tvůrci představili i nový plakát, jehož autorem je Michal Tilsch. Ten má na kontě například Českým lvem oceněný plakát ke snímku Kobry a užovky nebo vizuál k filmu Učitelka. Za obojé získal i cenu za nejlepší plakáty na festivalech v Karlových Varech.

Světová premiéra filmu se uskuteční na Chicago International Film Festival v říjnu. Do českých kin snímek přijde 30. listopadu 2017.

Související

Hrdinové Krobotova nového filmu Kvarteto žijí hudbou a touží po štěstí

Hrdinové Krobotova nového filmu Kvarteto žijí hudbou a touží po štěstí

Praha - Natáčení nového celovečerního filmu Miroslava Krobota Kvarteto je v plném proudu, filmaři točí v těchto dnech v Arcidiecézním muzeu Olomouc. Po divácky úspěšném Krobotově režijním debutu Díra u Hanušovic, který v kinech vidělo 153 tisíc diváků, a byl oceněn třemi Českými lvy v hereckých kategoriích, se úspěšný divadelní režisér, herec a filmový režisér Miroslav Krobot rozhodl natočit film o čtyřech muzikantech, třicátnících, kteří se snaží v životě najít pocit štěstí.

Více souvisejících

film Kvarteto filmy filmové festivaly Bára Poláková Jaroslav Plesl (herec)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 11 hodinami

před 12 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy