RECENZE: Nový Thor se do kin vřítil jako bouře a ani záporačka Cate Blanchett mu nedokázala stát v cestě

RECENZE – Do kin se včera dostal dlouho očekávaný film od studia Marvel s názvem Thor: Ragnarok. Ve filmu inspirovaném koncem světa podle severské mytologie se vrátí oblíbený Thor, Loki a přidá se k nim i Hulk. Novinkou je rozhodně bohyně smrti v podání Cate Blanchett. S tak dobrým obsazením by bylo umění zkazit film.

Od událostí v Avengers: Age of Ultron již uběhly dva roky a divák se znovu setkává s oblíbeným bohem blesku Thorem (Chris Hemsworth). Ten se po podivné vidině a opakujících se katastrofických snech rozhodl přijít na kloub tomu, jaké zlo očekává jeho milovaný Asgard. Po zabití hrozby ve formě ohnivého démona se vrací domů, ale nic není tak, jak by čekal.

Zdá se, že Odin si dal pauzu od ochrany devíti světů a raději se oddává divadlu, které oslavuje mladšího prince Lokiho (Tom Hiddleston) a v županu se nechává krmit hrozny od půvabných dívek. Heimdall (Idris Elba) přišel o svou práci jakožto strážce magického Bifrostu a zmizel. Thor se však na svých cestách trochu poučil a rychle si uvědomí, že nemluví se svým otcem.

Hledání Odina pak Lokiho a Thora zavede až na Zem, kde se setkají s Doktorem Strangem, který je pošle za otcem. Tomu však již moc času nezbývá, tak své syny jen varuje před velkým nebezpečím. Tím nebezpečím je Thorova starší sestra Hela (Cate Blanchett), bohyně smrti, která se nezastaví před ničím, aby získala větší moc.

Thor po krátkém střetu s Helou přišel o své kladivo Mjölnir a ocitá se na vesmírném smetišti, kde ho seberou a předvedou před Velmistra (Jeff Goldblum). Thor se má stát novodobým gladiátorem a vyzvat současného šampiona. Jak překvapení – Loki už tam je a s Velmistrem si rozumí. Úžasná ironie je, že boha blesku stále dokáže sejmou tazer, i když tento je trochu modernější než ten, který na něho v prvním díle užila Darcy.

Thor se na bojišti setká s Hulkem, který si nepamatuje, že by Bruce Banner (Mark Ruffalo) vůbec někdy byl ve vedení. Thor se ale potřebuje dostat na Asgard a potřebuje pomoc Hulka a elitní bojovnice Valkýry, která se na konci vesmíru schovává.  Thor se konečně učí a když ho Loki OPĚT zradí, je připravený. Lokiho ego těžce nese informaci, že se stal předvídatelným.

Návrat na Asgard přiměje Thora, aby si uvědomil, že není „bohem kladiv“, ale bohem blesku. Síla byla v něm celou dobu a Mjölnir fungoval jen jako způsob, jak ohromnou moc kontrolovat. V kombinaci s Valkýrou, Lokim a Hulkem má Hela hodně co dělat, aby se jim ubránila. Ani ona však není sama. Její zombie válečníci ji poslechnou na slovo a obrovskému vlku Fenrisovi se může postavit jen Hulk.

Možná tedy není cílem Ragnarok zastavit, ale rozpoutat. Šílený plán Thorovi dovolí naložit Asgarďany na ukradenou loď a vydat se s nimi směrem na Zemi, kde čeká vřelé přivítání. Po událostech filmu Captain America: Civil War, si tím však divák není tak jistý.

Film je plný odkazů na předchozí filmy, ať je to tazer či Hulk, který vymete podlahu s Thorem podobně, jako to udělal s Lokim. Velký muž z kamení pevně vysvětluje, že není žádná věc (a thing), což divákovi připomene The Thing z Fantastické čtyřky. Herecké obsazení je navíc naprosto skvělé a chemie mezi postavami je dokonalá.

Divák si všimne i odkazů na současné události, jako jsou například asgardští uprchlíci hledající azyl na Zemi nebo dva kulomety, které si postava dočasného strážce Bifrostu přinesla samozřejmě z Texasu. A dočkáme se i scény, kdy se muž hrdinně obětuje pro záchranu ostatních a zemře s kulomety v rukou.

Milovník severské mytologie pravděpodobně zapláče, protože Hela se místo Lokiho dcery stane jeho sestrou, Fenris je pravděpodobně vůbec někde jinde a Ragnarok byl ze zničení celého světa omezen jen na zničení Asgardu. Na druhou stranu jsou však diváci již zvyklí, že některé zamotané věci z mýtů by na filmovém plátně vypadaly podivně.

V konečném důsledku je Thor: Ragnarok dobrým filmem ze série Marvelu a také úlevnou komedií po pro fanoušky náročném Captain America: Civil War. Je příjemné vrátit se k „obyčejnému“ bití záporáků a záchraně světa. Řekněme, že je Chris Hemsworth ve filmu zcela elektrizující. A skvělý soundtrack tomu jen napomáhá.

 

Celkové hodnocení: 90 %

Thor: Ragnarok (2017)

Hrají: Chris Hemsworth, Tom Hiddleston, Cate Blanchett, Jeff, Goldblum, Anthony Hopkins, Idris Elba

Režie: Taika Waititi

Scénář: Eric Pearson, Craig Kyle, Christopher Yost

Hudba: Mark Mothersbaugh

USA / 130 minut / komiks, akční, sci-fi, dobrodružné

Související

film Thor: Láska a hrom

RECENZE: Thor: Láska jako hrom je skrytou parodií na superhrdinské filmy

Filmy s bohem hromu se vždy vyznačovaly nadhledem a velkým důrazem na komediální prvky. Čtvrtý snímek to však dotáhnul ještě o úroveň dál a dostal se až za hranu parodie sebe sama. Kromě téměř neustálého pomrkávání a gagů se můžete těšit také na spoustu cameo rolí. Některých si sotva všimnete, jiné jsou výborné.

Více souvisejících

film "Thor: Ragnarok" recenze Chris Hemsworth Cate Blanchett Tom Hiddleston

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy