RECENZE: Earth: Den na zázračné planetě. S Redfordem/Trojanem kolem světa. A v Ultra HD

RECENZE – Dostat v době, kdy sály zejí prázdnotou a dokumenty o přírodě patří ke standardní televizní nabídce, celou rodinu na vzdělávací pořad? Takové ambice si klade celovečerní dokument od BBC. Ono totiž vidět pětimetrové, roztomile zívající mládě pandy prostě stojí za to.

Naše planeta je unikátní. Pokud víme, jedná se o jediné místo ve vesmíru, kde existuje život. S tímto tvrzením se uvede dokument Earth: Den na zázračné planetě, který si předsevzal představit svému divákovi přesně tohle – čtyřiadvacet hodin ze života modré oázy uprostřed chladného vesmíru.

Pojetí Earth nejvíc ze všeho připomíná mozaiku. Jedná se o působivou zkratkovitou reklamu na všechny krásy světa, stejně jako na bohatou přírodopisnou produkci BBC. Jeden uchvacující záběr střídá druhý, mnoho z nich navíc v běžných dokumentech o přírodě jen tak neuvidíte. Tady se totiž jindy tajuplným zvířatům podíváme přímo do kuchyně.

Spojení 4K kvality obrazu a elitního zvukového formátu Dolby Atmos pak slibuje zážitek, který kolikrát nedokážou nabídnout ani mnohem výpravnější spektákly. Škoda jen, že v našich luzích a hájích nenajdete mnoho kin, která by si s takto špičkovou technologií dokázala poradit na 100 %.

Hlavní síla Dne na zázračné planetě ale nespočívá v použití zmíněných technologií, nýbrž ve využití staré známé pravdy, že lidé přijímají informace nejsnáze v podobě příběhu. V našem případě pak mluvíme o mikropříbězích: mladé zebře snažící se přebrodit nelítostnou řeku, souboji žirafích samců o území, který je okořeněný nádechem střetu dvou generací, útěkem Hamanů před zlověstnou tmou a mnoha dalšími momentkami zprostředkovanými nám jakoby zevnitř.

Díky tomu má celý dokument až překvapivě silný a bohatý emocionální náboj. Strach, dojetí, triumf, zkrátka celá paleta. Výrazné zastoupení má také humor – westernový duel žiraf v pravé poledne nebo nadržený lenochod po divákovi skočí z ničeho nic a nedají mu jinou možnost, než se rozesmát.

Hře na tu kterou citovou strunu výrazně napomáhá výpravná tematická hudba. Filmaři vhodně střídají velkolepé, zoufalé, humorné, vítězoslavné nebo napínavé melodie a doplňují je stejně promyšlenými zvukovými efekty.

Redfordova narace v pozadí je pak především neokázale příjemná. Aniž by na sebe legendární herec a oscarový režisér v jedné osobě příliš pozornosti, dokáže svým charakteristickým hlasem přenést diváka přímo do hlubin deštného pralesa i na vrcholky hor.

Protože na mém promítání kino omylem pustilo také přibližně pět minut z dabované verze, mám možnost oba vypravěče alespoň částečně srovnat. A Ivan Trojan je rozhodně dobrá volba. Češi jsou na jeho unikátní barvu hlasu zvyklí a obzvlášť děti jistě dovede zaujmout víc než trochu sušší představitel Sundance Kida.

Asi jedinou slabší stránkou Earth je samotný vyprávěný text, respektive informace v něm podané. Snaha vejít se do hodiny a půl a touha oslovit především laiky samozřejmě znamenají, že se toho o životě vybraných zvířat nedozvíme příliš. To je pochopitelné a dává to smysl. Zamrzí ale, že nám vypravěč většinou sděluje jen to, CO se děje. PROČ se to děje, se už nedozvíme. A to ani ve zhuštěné formě 1–2 vět, které by se někam vměstnat určitě daly – vždyť tichého kochání se přírodou si užijeme přibližně stejně jako mluveného komentáře.

Earth: Den na zázračné planetě plní, co si předsevzal, a je skutečně rodinným filmem, který má na to, přivábit do kina větší množství lidí (samotného mě překvapilo, kolik se nás na projekci sešlo). Zároveň se nepochybně jedná o lákavou záminku k tomu, taky konečně jednou vyvézt svoji drahou polovičku. Ať už vás čeká první schůzka nebo „rutinní“ vycházka po padesáti letech společného života, mix roztomilých zvířátek a emocemi nabitých mikropříběhů funguje dokonale. Jediný, koho byste asi měli nechat doma, jsou dítka předškolního věku. Film se totiž ani náhodou nedrží zpátky a leckterý chundelatý tvoreček nakonec skončí jako potrava hladového predátora.

Celkové hodnocení: 85 %

Earth: One Amazing Day (2017)

Namluvil: Robert Redford

Český dabing: Ivan Trojan

Režie: Peter Webber, Richard Dale, Lixin Fan

Scénář: Frank Cottrell Boyce, Geling Yan, Richard Dale

Hudba: Alex Heffes

Velká Británie, Čína / 95 minut / dokumentární

Související

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.
Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

Více souvisejících

recenze dokument film Earth: Den na zázračné planetě Robert Redford BBC Příroda planeta Země Fauna

Aktuálně se děje

před 39 minutami

Volební štáb hnutí ANO

ANO lže, jako když Rudé právo tiskne. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 14 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

Na Mělnicku leželo bezvládné tělo u havarovaného auta. Případ řeší policie

Středočeská policie se zabývá nálezem bezvládného těla na Mělnicku. Muž se zřejmě zastřelil po předchozí dopravní nehodě, vyplývá z dosavadních informací. Tragická událost je nadále předmětem vyšetřování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy