RECENZE: Poker, mafie a Oscar pro károvou královnu? Velká hra je krasojízdou Jessicy Chastain

RECENZE – Životopisná konverzační dramata Aarona Sorkina jsou vždy Událostí s velkým U. V příběhu bývalé lyžařky, která se ale proslavila spíše pořádáním pokerových turnajů pro celebrity a miliardáře, se cenami ověnčený scénárista The Social Network nebo Stevea Jobse poprvé posadil také za kameru. Výsledek? Velkou hru si s ničím nespletete.

Molly Bloomová (Jessica Chastainová) před sebou měla slibnou kariéru coby boulařka, nešťastný pád v kvalifikaci na olympiádu ji ale připravil nejen o Salt Lake City, ale rovnou o možnost tento akrobatický sport pro sebevrahy dále provozovat. Ambiciózní Molly ale netrvalo dlouho a uchytila se v jiném „sportu“. Jakožto provozovatelka hazardních her pro snobskou smetánku, reprezentovanou hlavně tajemným Hráčem X (Michael Cera), a přední členy ruské mafie, si vydělala miliony dolarů.

Velká hra nás s Molly seznámí v době o pár let později, konkrétně ve chvíli, kdy jí do bytu vtrhne FBI. Dramatická adaptace autobiografie Molly’s Game z roku 2014 přeskakuje mezi několika časovými rovinami a odhaluje historii hrdinčina komplikovaného vztahu s otcem (Kevin Costner), způsob, jakým vybudovala své pokerové mikroimpérium, okamžiky jejího pádu či závěrečnou obhajobu u soudu.

Film je tak událostmi nabitý doslova k prasknutí a není divu, že ve výsledku trvá rovné dvě hodiny a dvacet minut. Musíme ale smeknout před Sorkinem, Chastainovou i zbytkem týmu, protože Velká hra ani na ten nejmenší zlomek okamžiku nenudí.

Zrzavou (zde výjimečně hnědovlasou) krásku, která se v posledních letech vyprofilovala jako ideální představitelka silných a emancipovaných ženských postav, můžete vychvalovat, jak libo, a stejně nehrozí, že byste přeháněli.  Jakožto Molly Bloomová je prostě dokonalá. A že má, co hrát. Vytasit se s tak pestrou paletou komplikovaných emocí a namíchat z ní jeden z nejpůsobivějších hereckých výkonů posledních let, to si zaslouží obdiv i potlesk. Vše přitom provádí s neokázalou minimalistickou precizností – nečekejte žádné divadelní mávání rukama ani niagary slz.

Sorkin se překvapivě ukazuje nejen jako král inteligentního (možná lépe intelektuálského) dialogu, ale také jako solidní režisér. Jeho nelineární vyprávění je svižné, zábavné, ale zároveň přehledné. Jeho film působí zatraceně moderně a živě. Takhle nějak to asi dopadá, když více než dvě dekády koukáte přes rameno legendám jako David Fincher, Danny Boyle, Rob Reiner nebo Mike Nichols, tedy režisérům, kteří vždy posouvali filmové řemeslo za hranice jeho možností.

Jeden ze stovky nejvlivnějších mužů Hollywoodu (dle předloňského článku Hollywood Reporter) ví jako scénárista i jako režisér přesně, co chce. A ví, jak potřebný výsledek získat od všech svých herců. Kromě již zmiňované rusovlasé bohyně stojí za zmínku hlavně výborný Idris Elba hrající právníka Molly Bloomové a žijící legenda Costner. Scény mezi nimi a Chastainovou patří mezi ty vůbec nejemotivnější z celého filmu.

Velká hra ale zároveň ukazuje, jak to vypadá, když člověka bezmezně zamilovaného do zvuku svého vlastního hlasu pustíte ze řetězu. Ti, kteří jsou obeznámeni se Sorkinovými dřívějšími pracemi už tuší. Těm ostatním to ale rádi řekneme bez okolků: TAKHLE LIDI PROSTĚ NEMLUVÍ. Poslouchat složitě šroubované a extrémně vypointované dialogy a monology namíchané s extrémně užvaněným voiceoverem je sice docela zábava, ale čeho je moc, toho je příliš.

Sledovat toto konverzační drama, které se setsakramentsky snaží, aby bylo hodno obou svých přívlastků, chvílemi připomíná spíše poslouchání audioknihy. Zachytit a pochopit každé slovo, které ve filmu někdo vypustí z úst, je zkrátka nemožné. Uši nestíhají, mozek vypíná a titulkář to pro jistotu vzdal někde v polovině věty. Nechat se informovat osobitým, cynismem prodchnutým komentářem vypravěčky je sice zábavné, občas si ale přejete, aby alespoň na pět mizerných minut zavřela pusu a nechala vás domyslet si věci i bez její pomoci.

Filmová i skutečná Molly Bloomová si zde svůj příběh v podstatě odvypráví sama za sebe a je tedy naprosto samozřejmě, že si události přikresluje ve vlastní prospěch. A vzhledem k tomu, že se film o množství z těchto temných stránek (drogy, slepé ambice, mindráky z tatínka a neúspěchu) lehce otírá, není pochyb, že tam někde jsou. A diváky by rozhodně zajímaly. Bohužel se jich nedočkají.

Velká hra je živelná konverzačka tažená vpřed výborným hereckým výkonem (nejen) hlavní představitelky, zábavně užvaněnými dialogy pohybujícími se na hranici kýče a hravou režií. Zkrátka Sorkinovka jak vyšitá. Jessica Chastainová na Hrad!

Celkové hodnocení: 80 %

Molly’s Game (2017)

Hrají: Jessica Chastain, Idris Elba, Kevin Costner, Michael Cera, Samantha Isler, Chris O'Dowd, Rachel Skarstena další

Režie: Aaron Sorkin

Scénář: Aaron Sorkin

Předloha: Molly Bloom

Kamera: Charlotte Bruus Christensen

Hudba: Daniel Pemberton

USA / 140 minut / drama, životopisný

Související

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.
Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

Více souvisejících

recenze film Velká hra Jessica Chastain Idris Elba Kevin Costner Poker akrobatické lyžování Aaron Sorkin Michael Cera Molly Bloomová

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 11 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

Maďarsko převezme otěže EU. Szijjártó řekl, na co se během předsednictví zaměří

Maďarsko, které se chystá převzít předsednictví v Radě EU ve druhé polovině tohoto roku, se zaměří na klíčová témata pro střední Evropu, jako je boj proti migraci, rozšiřování EU na západní Balkán a zajištění energetické bezpečnosti. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy