Golden Globes 2018: Herečky podpořily kampaň proti sexuálnímu obtěžování černými šaty

Los Angeles - V Los Angeles se konalo slavnostní vyhlašování filmových cen Zlatý glóbus. Ceremoniál odrážel jedno z hlavních témat dnešní doby - boj proti sexuálnímu násilí a nerovnosti pohlaví.

Nejsilnější projev pronesla podle kritiků moderátorka a herečka Oprah Winfreyová, jež na ceremoniálu obdržela zvláštní cenu za celoživotní přínos v oblasti filmu.

Většina hvězd se dostavila oblečená v symbolické černé barvě na podporu boje proti sexuálnímu obtěžování. "Bezprecedentní moře černé," komentovala situaci na červeném koberci před začátkem ceremoniálu agentura AP. Černou zvolily i hvězdy první velikosti jako Meryl Streepová, Michelle Williamsová, Emma Stoneová nebo Nicole Kidmanová. Kampaň loni spustilo obvinění hollywoodského producenta Harveyho Weinsteina ze sexuálního obtěžování, které vůči němu vzneslo mnoho žen.

"Bezprecedentní moře černé," uvedla k tomu agentura AP. "Zatmění na červeném koberci," komentovala to CNN na twitteru. "Černou máme na sobě ze solidarity," uvedla herečka Emma Watsonová. Na několik dam, které oblékly červenou, purpurovou nebo pastelové barvy, ostatní pohlíželi poněkud rozpačitě, všimla si agentura AFP.

Ne všechny herečky ale s tímto protestem souhlasily. Rose McGowanová, která dříve obvinila ze znásilnění hollywoodského producenta Harveyho Weinsteina, nazvala dnešní akci prázdným gestem. Právě obvinění Weinsteina ze sexuálního obtěžování, které vůči němu vzneslo mnoho žen, kampaň proti sexuálnímu obtěžování spustilo.

Kampaň dnes podpořilo také mnoho mužských celebrit, které měly na klopě smokingů špendlík s nápisem Time's Up. Zní tak název nadace na pomoc obětem sexuálního násilí, kterou nedávno založily hollywoodské herečky.

Související

Film Baze Luhrmanna Elvis o životě a hudbě Elvise Presleyho (Austin Butler) z pohledu jeho komplikovaného vztahu s tajemným manažerem, plukovníkem Tomem Parkerem (Tom Hanks). Prohlédněte si galerii

Zlatý Glóbus pro nejlepší herce v dramatu mají Austin Butler a Cate Blanchettová

Zlatý glóbus za nejlepší mužský výkon v dramatu získal v noci na dnešek herec Austin Butler za biografický snímek o Elvisovi Presleym s názvem Elvis. Mezi ženami byla ve stejné kategorii oceněna Cate Blanchettová s filmem Tár, kde ztvárnila dirigentku německého symfonického orchestru, která se potýká s překážkami v prostředí, kde vládnou muži. Zlatý glóbus pro nejlepšího režiséra dostal Steven Spielberg za rodinné drama Fabelmanovi, které je částečnou autobiografií o jeho dětství a dospívání.
Předávání Zlatých glóbů

Zlatý glóbus: Nejlepším filmem je drama 1917, uspěl i Tarantino

Zlatý glóbus pro nejlepší film v kategorii drama dnes získal válečný snímek 1917 režiséra Sama Mendese, který si odnesl rovněž ocenění za režii. Film, který zachycuje v reálném čase dvojici mladých britských vojáků na sklonku první světové války, tak překvapivě porazil favorizované snímky Irčan Martina Scorseseho, Joker Todda Philipse a Manželská historie Noaha Baumbacha.

Více souvisejících

Zlatý glóbus

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy