Letošní ceny Oscar budou napínavé, není favorit. Zasáhla i kampaň MeToo

Los Angeles - V Los Angeles vrcholí přípravy na slavnostní udílení cen americké filmové akademie Oscar. Kromě Tváře vody a Tří billboardů kousek za Ebbingem mají šanci na vítězství v hlavní kategorii také filmy Dunkerk, Dej mi své jméno, Nejtemnější hodina, Lady Bird, Uteč, Nit z přízraků a Akta Pentagon: Skrytá válka.

Jasného favorita letošní 90. ročník nemá, podle amerických médií se nejspíše rozhodne mezi snímkem mexického režiséra Guillerma del Tora Tvář vody a dramatem z amerického Středozápadu Tři billboardy kousek za Ebbingem. Co do počtu nominací vede se třinácti Tvář vody, následovaná válečným snímkem Dunkerk, který má šanci na zlatou sošku v osmi kategoriích.

Bez šancí není ani snímek Nejtemnější hodina, který na sebe upoutal pozornost především díky výkonu Garyho Oldmana v roli britského premiéra Winstona Churchilla.

Tvář vody, příběh vztahu němé ženy, která uklízí v tajné vládní laboratoři, a obojživelného stvoření z Amazonie, získala nominaci v kategorii nejlepší film, její autor Guillermo del Toro má šanci získat Oscara pro nejlepšího režiséra a na cenu byla nominována třeba i herečka v hlavní roli Sally Hawkinsová. Celkem získal film 13 nominací. Dosavadní rekord v největším počtu získaných Oscarů drží s jedenácti cenami Ben Hur (1959), Titanic (1997) a Pán prstenů: Návrat krále (2003).

V hlavní kategorii bude del Torově dramatu konkurovat především drama silné ženy, které zavraždili dceru a ona se svou situaci rozhodne řešit vylepením tří billboardů za městečkem Ebbing. Za roli matky Mildred Haynesové ve snímku Tři billboardy kousek za Ebbingem si nominaci v kategorii nejlepší herečka v hlavní roli vysloužila Frances McDormandová. Už téměř tradičně jí bude v kategorii konkurovat Meryl Streepová, která si zahrála ve filmu Akta Pentagon: Skrytá válka. Streepová má na kontě 21 nominací a tři Oscary.

Jasným favoritem v kategorii herec v hlavní roli je letos Gary Oldman, který ztvárnil v Nejtemnější hodině britského premiéra Winstona Churchilla. Obvinění z "příliš bílých Oscarů" jako v minulosti se akademie letos vyhnula mimo jiné nominací Daniela Kaluuyy a Denzela Washingtona.

Za hudbu k filmu Star Wars: Poslední z Jediů je na Oscara už po jednapadesáté nominován John Williams. V kategorii nejlepší kamera nominaci letos poprvé dostala žena, Rachel Morrisonová za rodinnou ságu z Mississippi 40. let Mudbound. Ve stejné kategorii získal svou již 14. nominaci Roger Deakins (Blade Runner 2049), který ale Oscara dosud nikdy nedostal.

Kampaň #MeToo se promítla i do Oscarů. Podle amerických médií nebyl herec James Franco nominován kvůli obvinění ze sexuálního obtěžování. V kategorii herec ve vedlejší roli byl za snímek Všechny prachy světa nominován Christopher Plummer, jenž ve filmu kvůli obvinění na jeho adresu nahradil Kevina Spaceyho.

Český zástupce letos nominaci za nejlepší neanglicky mluvený film nezískal. Snímek Bába z ledu režiséra a scenáristy Bohdana Slámy neprošel ani prvním kolem výběru devíti filmů. Středoevropskou kinematografii reprezentuje film maďarské režisérky Ildikó Enyediové O těle a duši, v němž hlavní roli ztvárnila slovenská herečka maďarského původu Alexandra Borbélyová. S Maďarskem se o prestižní ocenění utkají filmy z Chile, Libanonu, Ruska a Švédska.

Související

Ilustrační fotografie.

Hollywood odtajnil nominace na Oscara. Nejvíce šancí má snímek Síla psa

Film Síla psa od produkční a streamovací společnosti Netflix vede v počtu nominací na Oscary, má šanci na zisk až 12 zlatých sošek včetně nejlepšího filmu a režie. Sci-fi snímek Duna získal deset nominací, ačkoliv mu kromě bojů o nejlepší film chybí želízka v ohni v dalších nejsledovanějších kategoriích.

Více souvisejících

Americký Oscar film Tvář vody filmy kultura MeToo Kevin Spacey (herec) film Dunkerk

Aktuálně se děje

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 7 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy