Soutěž Mladá kamera zná vítěze. Ubylo humoru, přibylo krve, zhodnotili porotci

Uničov - Hlavní cenu filmařské soutěže Mladá kamera dnes získal dokumentární snímek Deset kafí, to už je moc. Natočily ho studentky Klára Nováková a Kateřina Hroníková z pražské Střední průmyslové školy sdělovací techniky. Cenu diváků získal dokumentární film Obchodní dům studentky zlínské Univerzity Tomáše Bati Terezy Vágnerové.

Soutěž se v Uničově na Olomoucku konala 44. rokem, představuje práci tvůrců do 30 let z Česka i zahraničí.

Deset kafí, to už je moc je prvním společným snímkem Novákové a Hroníkové, jde o jejich absolventský film. "Je to esejisticky laděná filmová koláž o samotě, je to dokumentárně experimentální film. Jedna z ústředních postav řekne, že samota je jako černé kafe, ale deset kafí je už moc," řekla dnes Hroníková.

"O účast v soutěži letos bojovala více než stovka snímků. Podobně jako v minulých letech i letos celková délka přihlášených filmů přesahuje časové možnosti festivalu, a proto jich do vlastní soutěže proniklo ´jen´ 51," uvedl ředitel festivalu Aleš Langer. Asi čtvrtina soutěžních filmů pocházela ze zahraničí, devět filmů bylo ze Slovenska, po jednom z Rakouska, Francie a Etiopie.

Nejpočetněji byly zastoupeny hrané filmy. "Jejich tematické zaměření potvrzuje trend posledních let. Zatímco v předešlém desetiletí dominovaly hrané tvorbě komedie, parodie, anekdoty a další ´nevážné´ filmové žánry, nyní se mladí filmaři stále více věnují vážným tématům, často až existenciálním," uvedl Langer.

Podle porotců bylo letos hodně filmů angažovaných. "Byla patrná tendence aktivistických témat reflektujících dobu. Ubylo humoru, přibylo krve. Porota zaznamenala i nadužívání voiceoverů, což mnohdy vede k tomu, že mluvené slovo se snaží vyplnit prázdnotu vnitřního obsahu díla," uvedli porotci.

Související

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

Více souvisejících

filmy kultura Mladá kamera (festival)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 11 hodinami

před 12 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy