Kdo obdrží Zlatý glóbus? Byly oznámeny nominace, nejvíc šancí má politické drama Vice

Nejvíce nominací na letošní americké filmové ceny Zlatý glóbus získal snímek Vice o někdejším americkém viceprezidentovi Dicku Cheneyem, film byl navržen v šesti kategoriích. Jen o jednu nominaci méně mají romantické drama Zrodila se hvězda se zpěvačkou Lady Gaga, road-movie Green Book a historický film Favoritka. Nominace byly oznámeny dnes v Los Angeles.

V kategorii komedie-muzikál se o Zlaté glóby, které každoročně naznačí i možné kandidáty na prestižní Oscary, letos utkají kromě snímku Vice i komedie Šíleně bohatí Asiati, historický film řeckého režiséra Jorgose Lanthimose Favoritka, road-movie Green Book o afroamerickém jazzovém pianistovi a rodinný pohádkový muzikál Mary Poppins se vrací.

V kategorii drama byly letos nominovány i dva snímky s hudební tematikou - romantické drama Zrodila se hvězda se zpěvačkou Lady Gaga a životopisný film Bohemian Rhapsody o zpěvákovi skupiny Queen Freddiem Mercurym. Konkurovat jim budou dobrodružný Black Panther, příběh černošského policisty, který pronikl mezi členy Ku-klux-klanu, BlacKkKlansman a romantické drama If Beale Street Could Talk od režiséra oscarového filmu Moonlight Barryho Jenkinse.

Šanci na zlatou sošku glóbu má letos například i britský komik Sacha Baron Cohen, který je nominovaný v kategorii nejlepší televizní herec za komediální seriál Who Is America? (Kdo je Amerika?), v němž se pustil do amerických politiků. Cohen už doma jeden Zlatý glóbus má, dostal ho v roce 2007 za fiktivní dokument Borat: Nakoukání do amerycké kultůry na obědnávku slavnoj kazašskoj národu.

Snímek Vice (Viceprezident) je nominován mimo jiné v kategoriích nejlepší režie i filmový scénář (Adam McKay), nejlepší film-komedie nebo muzikál i nejlepší filmový herec v komedii/muzikálu v hlavní roli i ve vedlejší roli. Postavu Cheneyho, který druhý nejvyšší úřad v USA zastával za vlády George Bushe mladšího (2001-2009), ztvárnil Christian Bale a za vedlejší roli Bushe je nominován Sam Rockwell.

Ani největší počet nominací však nemusí být zárukou, že film dostane i nejvíce cen. Loni vévodil nominacím na Zlaté glóby snímek z období studené války Tvář vody režiséra Guillerma del Tora, který ale nakonec ze sedmi nominací proměnil jen dvě.

V kategorii nejlepší neanglicky mluvený film, v níž musí být minimálně 51 procent dialogů v neanglickém jazyce, byly letos nominovány libanonské drama Kafarnaum (Capernaum), belgický snímek o problémech transgenderových osob Dívka, příběh z poválečného Německa Werk ohne Autor (Dílo bez autora), který se natáčel i v Česku, japonský film Zloději a mexické drama Roma, které získalo hlavní cenu na festivalu v Benátkách. Celkem se přihlásilo 80 filmů z padesátky zemí, ČR se o nominaci neucházela.

O cenách Zlatý glóbus rozhoduje devadesátka zahraničních novinářů působících v Hollywoodu. Poprvé se ceny udělovaly v roce 1944. Letošní vítězové budou vyhlášeni v noci z 6. na 7. ledna a někteří z nich budou zřejmě i v nominacích na Oscara, které budou známy 22. ledna.

Související

Film Baze Luhrmanna Elvis o životě a hudbě Elvise Presleyho (Austin Butler) z pohledu jeho komplikovaného vztahu s tajemným manažerem, plukovníkem Tomem Parkerem (Tom Hanks). Prohlédněte si galerii

Zlatý Glóbus pro nejlepší herce v dramatu mají Austin Butler a Cate Blanchettová

Zlatý glóbus za nejlepší mužský výkon v dramatu získal v noci na dnešek herec Austin Butler za biografický snímek o Elvisovi Presleym s názvem Elvis. Mezi ženami byla ve stejné kategorii oceněna Cate Blanchettová s filmem Tár, kde ztvárnila dirigentku německého symfonického orchestru, která se potýká s překážkami v prostředí, kde vládnou muži. Zlatý glóbus pro nejlepšího režiséra dostal Steven Spielberg za rodinné drama Fabelmanovi, které je částečnou autobiografií o jeho dětství a dospívání.
Předávání Zlatých glóbů

Zlatý glóbus: Nejlepším filmem je drama 1917, uspěl i Tarantino

Zlatý glóbus pro nejlepší film v kategorii drama dnes získal válečný snímek 1917 režiséra Sama Mendese, který si odnesl rovněž ocenění za režii. Film, který zachycuje v reálném čase dvojici mladých britských vojáků na sklonku první světové války, tak překvapivě porazil favorizované snímky Irčan Martina Scorseseho, Joker Todda Philipse a Manželská historie Noaha Baumbacha.

Více souvisejících

Zlatý glóbus film Vice filmy kultura Zrodila se hvězda

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 41 minutami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy