Není mu ani 20 a už pracuje s předními českými herci. Kdo je režisér David Balda?

Nezávislý film Narušitel je prvním porevolučním snímkem zabývající se životem armádních letců za normalizace. Prostřednictvím čtyř kamarádů a jejich mentora je vyprávěn silný příběh o lásce k létání. Za filmem stojí teprve 18letý režisér David Balda, který je z hlediska české kinematografie nevídaný úkaz, a právě o něm a Narušiteli je tento článek.

Než se pustíme do povídání o tvůrci a jeho snímku začneme synopsí distributora.

Život armádních letců socialistického Československa naplňovaly opojné chvíle svobody v oblacích a přátelství na celý život, z velké části ho ale ničil dozor státní bezpečnosti a jejích udavačů. Čtveřice kamarádů a jejich letecký mentor spolu létají a slouží v armádě dvacet let.

Pak se ale po dlouhé době začne rozmotávat smrt bývalého pilota RAF při pokusu o přelet na západ a hlavní hrdina nemá jiné východisko než se ho pokusit napodobit. „Jste narušitel, následujte mě,“ jsou slova, která sám často hlásí do vysílačky, když nutí k přistání ty, kdo se na západ za svobodou vydávají vzduchem v letadlech. Teď se o stejně zoufalý útěk musí pokusit i on.

Když všestranný filmař David Balda finišoval svůj celovečerní debut Nevinná krutost (2018) postavil se před tradiční otázku co dál. V mysli se mu zrodila myšlenka kroužící okolo jeho dědy a dokumentu Historie jednoho letadla (2014). Balda cítil, že je zapotřebí se k letecké tématice vrátit, a tak začal spolu se scénáristou Petrem Kultem dědu zpovídat. Na základě zlomových zvratů v jeho životě se pustili do psaní scénáře.

„Příběh je pouze inspirovaný příběhem mého dědy. Použili jsme z něho do scénáře několik zlomových událostí a další zápletky jsme využili z životních příběhů jiných pilotů stejné generace. Děda do scénáře a natáčení zasahoval spíše po odborné stránce, aby bylo vše tak, jak to doopravdy v Svazarmovském a armádním létání bylo a má být. Eliminovali jsme tak jakoukoliv možnost historické nepřesnosti,“ řekl režisér serveru EuroZprávy.cz.

Díky tomu, že měl letecký dokument úspěch, tak se Balda rozhodl pouštět do větších a náročnějších projektů. Ve své době to byly středometrážní film Pomsta, později pak Nevinná krutost. Tyto filmařské pokusy mu dali mnoho zkušeností, a hlavně jej upozornily na chyby v procesu vytváření filmu. Snímek Narušitel je výsledkem píle autora.

Natáčet se začalo v polovině srpna 2017 a poslední klapka padla předposlední den roku 2017. Výběr lokací odpovídá místům, v nichž se určité události odehráli, nicméně nejdůležitějším aspektem výběru byla atmosféra a magičnost daného prostoru. Většina filmu se natáčela na malém letišti v Hořicích, které se prakticky od 80. let nezměnilo. Dále na letišti v Hradčanech, bývalém armádním letišti ukrytém v Mimoňských lesích nebo v Hradci Králové.

Hybným tělesem filmu jsou herci. Režisér je vybíral nejen podle toho, že dané tváře mají lidé rádi, ale také aby v nich byl potřebný charakter pro danou roli. Ve finále se obsazení filmu opravdu povedlo. Hlavní role se zhostil Pavel Neškudla, s nimž se Balda seznámil při natáčení traileru pro inscenaci Unisex v Klicperově divadle v Hradci Králové.

„Pavel se opravdu na celou dobu natáčení stal Vladislavem Kučerou (hlavní postava ve filmu) a to se všemi charaktery postavy, které by měly z filmu vyznít. Před každou scénou, kterou jsme natáčeli mně Pavel ukázal „náčrty“ toho, jak by se mu líbilo dialog či scénu poupravit a ve většině případů byly tyto nápady velmi dobře využitelné,“ řekl o Neškudlovi režisér.

Ve druhé hlavní roli se objeví Jiří Dvořák, jemuž byla role napsaná přímo na míru, aniž bylo jisté, že nabídku přijme. Plusem byl Dvořákův velmi pozitivní vztah k létání, tudíž bylo možné natočit ještě realističtější letové záběry. Dále se ve filmu objeví Petr Kostka, Veronika Arichteva nebo Stanislav Zindulka. „Snažil jsem se do filmu vybrat kvalitní herce, kteří nejsou známí jen ze seriálů, ale proslavily je jedinečné filmové role, což je příklad i pana Zindulky, kterého si nesmírně vážím jako herce, ale hlavně i a to především, jako skromného, milého a energického člověka. Jsem velmi rád, že se nám do filmu povedlo obsadit herce, kteří se do příběhu a své role opravdu položili a během natáčení s ní i žili, to je velmi cenné,“ řekl na konto herců David Balda.

Scénickou hudbu vytvořil Jiří Janouch a zpěvák Michal Hrůza. V prosinci minulého roku vyšel videoklip k filmu s názvem „Nad světem“, kde je k vidění kromě muzikanta i herec Pavel Neškudla. „Michal si film pustil a ihned ho pochopil a cítil v podstatě stejně jako já, což mě velmi potěšilo. To se určitě odrazilo i v písničce „Nad světem“, do které Michal vložil veškeré emoce, které jsem se snažil do filmu dát,“ dodal režisér.

Kam se režisér David Balda vydá příště ještě netuší. V hlavě mu již šrotují nové nápady, ale zatím nic, s čím by mohl jít do světa. Nerad by se pouštěl do komedie, sedí mu spíš vážnější témata.

Film Narušitel půjde 24. ledna do kin.

Související

Režisér David Balda s hercem Stanislavem Zindulkou Rozhovor

Film Narušitel? EuroZprávy.cz vyzpovídaly režiséra, prozradil řadu zajímavostí

ROZHOVOR – Chystaný snímek Narušitel o životních příbězích armádních letců socialistického Československa je kombinací kriminálního příběhu a historického dramatu. Hlavním sdělením je zobrazení lásky k létání a zamýšlení nad tím, co cesta za svobodou obnáší. Objeví se v něm složení známých tváří jako Jiří Dvořák, Veronika Arichteva či Stanislav Zindulka. Režisér David Balda poskytl serveru EuroZprávy.cz rozhovor, v němž se rozpovídal o natáčení, práci s herci nebo co by si měl divák z filmu odnést.

Více souvisejících

David Balda film Narušitel Jiří Dvořák (herec) Pavel Neškudla

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Paul Auster

Zemřel slavný americký spisovatel Paul Auster

Ve věku 77 let zemřel v noci na středu ve svém bytě v newyorské čtvrti Brooklyn americký spisovatel a scenárista Paul Auster. Příčinou smrti byly komplikace spojené s rakovinou plic. Austerovo úmrtí pro deník The New York Times potvrdila Jacki Lyndenová, která se s ním přátelila.

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy