Kdo letos získá Oscara? Podívejte se na nejžhavější kandidáty

V Los Angeles byly zveřejněny nominace na ceny americké filmové akademie Oscar za rok 2018. Nejvíce jich získalo mexické drama Roma a historický snímek Favoritka, oba mají po 10 nominacích - mimo jiné v kategoriích nejlepší film, režisér, herečka v hlavní i vedlejší roli. Opravdu ale patří právě tyto snímky mezi favority? Porovnali jsme pro vás názory kritiků i sázkařů, abychom zjistili, kdo si doma nakonec bude moci Oscara skutečně vystavit.

Není to tak dlouho, kdy byl výrazně favorizován snímek Zrodila se hvězda. Jenže ve chvíli, kdy film získal jen jeden Zlatý Globus – a to ještě jen za nejlepší píseň – nadšení dosti opadlo. Film teď sice získal 8 nominací na Oscara, ale pro některé překvapivě ji nezískal Bradley Cooper za režii.

Místo něj je podle kritiků horkým favoritem na ocenění za nejlepší režii Mexičan Alfonso Cuarón s černobílým filmem Roma. Vzhledem k tomu, že film získal nominaci za nejlepší film a za nejlepší neanglicky mluvený film, a má velkou šanci stát se prvním filmem v historii, který získá obě tyto sošky v jednom roce. Navíc je také žhavým kandidátem na cenu za nejlepší obraz.

Kritici ale připomínají, že letošek je velmi našlapaný a tak filmu Roma mohou v kategorii nejlepší film šlapat také snímky Favoritka a Vice. Naopak nejméně šancí má, jak se zdá, snímek Zrodila se hvězda.

Bookemakeři také mají jasno v kategorii nejlepší herečka v hlavní roli. Sošku si podle nich odnese Glenn Closeová za výkon ve filmu Žena. S tím ostatně souhlasí i většina kritiků. Nahrává jí i fakt, že už v minulosti byla šestkrát nominována, ale že cenu i přes svou oblíbenost zatím nikdy nezískala.

Naopak v kategorii nejlepší herec v hlavní roli to tak jasné není. Podle odhadů se o vítězství poperou Bradley Cooper (Zrodila se hvězda), Christian Bale (Vice) a Rami Malek (Bohemian Rhapsody). Kritici zmiňují třeba to, že pro Coopera by mohl hrát fakt, že roli dal víc než ostatní, protože se kvůli ní naučil zpívat a hrát na kytaru. A to akademikům vždy imponuje. Na paty mu ale přesto šlape Christian Bale.

Trofej pro nejlepšího herce ve vedlejší roli na sobě pak podle odborníků už teď nese jméno herce Sama Elliotta za výkon ve filmu Zrodila se hvězda. Sošku za nejlepší ženský výkon ve vedlejší roli by pak podle kritiků zřejmě měla získat Emma Stoneová za film Favoritka nebo Regina Kingová za snímek Kdyby Bealeova ulice mohla mluvit.

Velkou otázkou je genderová a etnická rozmanitost

Ať už ale vyhraje kdokoliv, už i samotné nominace jsou letos podle mnohých určitou výhrou – alespoň s ohledem na zastoupení etnických menšin. Ve čtyřech hereckých kategoriích se objevilo hned pět herců z menšin z celkového počtu 20 nominovaných. Více jich bylo jen v roce 2017, kdy nominaci získalo 7 příslušníků etnických menšin. 

Navíc jsou menšiny zastoupeny i v kategorii režie - Spike Lee a jeho film BlacKkKlansman a samozřejmě již zmiňovaná Alfonso Cuarón.

Přesto se objevily stížnosti na fakt, že mezi nominovanými režiséry není ani jedna žena. V posledním desetiletí byly nominovány pouze dvě režisérky – loni to byla Greta Gerwigová za film Lady Bird a v roce 2010 Kathryn Bigelowová za film Smrt čeká všude: Tento snímek nominaci proměnil. Bigelowová je tak první a zatím i jediná žena, která sošku za režii získala.

Zda se kritici a bookmakeři trefili, se dozvíme už brzy. Vítězové 91. ročníku Oscarů budou vyhlášeni 24. února 2019.

Související

Ilustrační fotografie.

Hollywood odtajnil nominace na Oscara. Nejvíce šancí má snímek Síla psa

Film Síla psa od produkční a streamovací společnosti Netflix vede v počtu nominací na Oscary, má šanci na zisk až 12 zlatých sošek včetně nejlepšího filmu a režie. Sci-fi snímek Duna získal deset nominací, ačkoliv mu kromě bojů o nejlepší film chybí želízka v ohni v dalších nejsledovanějších kategoriích.

Více souvisejících

Americký Oscar Christian Bale filmy Zrodila se hvězda film Bohemian Rhapsody Glenn Close Rami Malek

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy