RECENZE: České drama Narušitel. Vystřelí mladého režiséra mezi elitu?

Na české filmové pole vstoupil jedinečný úkaz. Dnes byl totiž do kin uveden snímek mladinkého režiséra Davida Baldy. Ten si vzal na starost nejen režii, kameru, produkci, ale spolupodílel se i na scénáři a produkci. Na jednoho člověka něco neskutečného. A přesto nelze zdaleka hovořit o propadáku.

Celý snímek by mohl nést podtitul Aneb o lásce k létání. Narazíme na ni hned v úvodu, kdy Vladislav Kučera, kterého ze svou příznačnou laskavostí ztvárnil Petr Kostka, vypráví svému pravnukovi, jak již od dětství toužil létat a jak se tento sen naplnil, i když ne tak, jak si spolu kdysi s kamarády představovali.

V následujících scénách se divákům představuje Vladislavovo mladší já, tentokrát v podání dosud ne tolik známého herce Pavla Neškudly. Ten spolu se svými třemi kamarády se učí létat v aeroklubu tehdejšího Svazarmu  pod vedením charismatického učitele létání Zdeňka (Jiří Dvořák). Ovšem postupně kdysi pevné dětské přátelství se rozpadá, vstoupí totiž mezi ně tehdy všudypřítomné nástroje StB. Divákovi ovšem předloženy až moc vyzývavě. 

A tady jakoby dosud celistvý příběh ztrácí niť. Trochu nelogická, naivní se zdá představa hlavních protagonistů, že o jejich tajném plánu – ilegálním přeletu hranic na Západ příslušníci StB nic netuší. Příběh se rozplývá. Chybí vyvrcholení, ač jakýsi pokus tady je. Ale není dobře zakomponován do příběhu.

Co ovšem film neztrácí, je již výše zmíněná atmosféra malého letiště, zcela zahlcena neskutečnou láskou k létání. Letecké záběry tvořené bez počítačové animace jsou toho důkazem. Navíc jsou podkresleny líbivou hudbou. Lze sice namítnout, že místy jsou záběry příliš dlouhé, hudba možná až moc podmanivá, že chybí skutečná scéna tragického pádu letadla, ale  přesto se tady podařilo přenést z plátna působivou atmosféru a nadšení pilotů malých letadel.

Do stěžejní „role“ bylo obsazeno letadlo Zlín 126 vyrobené v roce 1953 a které bylo kdysi zachráněno před totálním sešrotováním a likvidací. Režisér David Balda se ujal i kamery a své dvojrole se zhostil vzhledem ke zkušenostem a velmi mladému věku více než dobře. I tady lze sice vznést řadu připomínek, invektiv (a že jich před uvedením filmu bylo), že není absolvent FAMU, že někoho kopíruje, že film působí amatérsky. Ale po shlédnutí snímku ani jeden z argumentů, které se v médiích již objevily, mě nenapadl. Naopak režie, kamera působí z velké části velmi zdařile a profesionálně.

To ovšem nelze říci o scénáři. Jak již bylo uvedeno, chybí mu celistvost, dotažení některých scén či naopak zbytečně rušivě působí  „naservírování“ některých obrazů. Možná stačilo místy jen naznačit.

Přesto jde o snímek a to si zaslouží ocenění, který opět upozorňuje na spletitost naší nedávné historie, což není zcela jednoduché. Má kvalitní obsazení a je jeho velkou devízou.  Nesmíme opomenout nesporný talent Pavla Neškudly, charisma a skvělé odvedený herecký výkon Jiřího Dvořáka, laskavost nepřekonatelného Stanislava Zindulky a Petra Kostky, křehkost a citlivost Veroniky Arichteva a samozřejmě práci nadějného režiséra (pro tento film i kameramana, spoluscenáristu a producenta) Davida Baldu.

Hodnocení: 50 %

Narušitel (drama, Česko 2019)

Režie: David BaldaScénář: David Balda, Petr KultKamera: David BaldaHudba: Michal Hrůza, Jiří JanouchHrají: Pavel Neškudla, Jiří Dvořák, Petr Kostka, Stanislav Zindulka, Veronika Arichteva, Matěj Anděl, Jan Sklenář, Filip Richtermoc, Ludmila Zábršová-Molínová, Jaroslav Lorenc

Související

Scénarista, kameraman a režisér to je David Balda v jedné osobě

Není mu ani 20 a už pracuje s předními českými herci. Kdo je režisér David Balda?

Nezávislý film Narušitel je prvním porevolučním snímkem zabývající se životem armádních letců za normalizace. Prostřednictvím čtyř kamarádů a jejich mentora je vyprávěn silný příběh o lásce k létání. Za filmem stojí teprve 18letý režisér David Balda, který je z hlediska české kinematografie nevídaný úkaz, a právě o něm a Narušiteli je tento článek.

Více souvisejících

film Narušitel

Aktuálně se děje

před 46 minutami

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Íránský prezident Raísí bude ve čtvrtek pohřben ve svém rodném městě

Stovky lidí se v úterý sešly ve městě Tabríz, hlavním městě íránské provincie Východní Ázerbájdžán, aby se zúčastnily pohřebního průvodu za prezidenta Ebráhima Raísího, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy