Ceny BAFTA: Nejlepším filmem je drama Roma, oceněn byl i Malek za výkon v Bohemian Rhapsody

Britská akademie filmového a televizního umění (BAFTA) dnes udělila cenu za nejlepší film černobílému dramata Roma mexického režiséra Alfonsa Cuaróna. Cuarón rovněž získal cenu BAFTA za nejlepší režii.

Cuarón v projevu poděkoval streamovací společnosti Netflix za to, že podpořila natočení tohoto snímku, který není v angličtině. Drama, které získalo i cenu nejlepšího neanglického filmu, proměnilo čtyři nominace z celkových sedmi.

Cenu pro nejlepší herečku získala Olivia Colmanová za představitelku hlavní role historického komediálního dramatu Favoritka. Ta již za svůj výkon v tomto snímku získala několik cen, nedávno například Zlatý glóbus.

Cenu v mužské kategorii nejlepšího herce získal Rami Malek za výkon v roli Freddieho Mercuryho ve snímku Bohemian Rhapsody. Malek prohlásil, že si mimořádně považuje toho, že byl oceněn za tento herecký výkon. AP poznamenala, že cesta filmu, který se stal kasovním i oceňovaným trhákem, byla trnitá kvůli komplikacím a vlažným kritikám.

Favoritka, která s 12 nominacemi BAFTA udělování cen vévodila, získala také ocenění jako nejlepší britský film, nejlepší původní scénář či za nejlepší herečku v hlavní roli.

Cenu za adaptovaný scénář obdrželo životopisné drama BlacKkKlansman režiséra Spikea Leeho. Filmem s nejlepší hudbou se stal romantický snímek Zrodila se hvězda se zpěvačkou Lady Gaga. Film Bohemian Rhapsody pak získal cenu BAFTA za nejlepší zvuk. Cena vycházející hvězdy pak letos připadla herečce Letitii Wrightové.

Související

Na západní frontě klid

Britské filmové ceny BAFTA ovládlo válečné drama Na západní frontě klid

Britskou filmovou cenu BAFTA za nejlepší film dnes získalo válečné drama Na západní frontě klid, které se natáčelo v Česku. Ceny BAFTA zcela ovládlo, když ze 14 nominací proměnilo sedm, a to včetně té za nejlepší režii pro Němce Edwarda Bergera. Ocenění za práci na filmu z produkce streamovací společnosti Netflix si spolu s kolegy odnesl i český zvukař Viktor Prášil. Nejlepším hercem byl na slavnostním ceremoniálu v Londýně vyhlášen Austin Butler za ztvárnění krále rock 'n' rollu v životopisném snímku Elvis, nejlepší herečkou se stala Cate Blanchettová za roli vynikající skladatelky v psychologickém dramatu Tár.
Ilustrační foto

Ceny Bafta: Herec Joaquin Phoenix řečnil proti rasismu, sklízí obrovskou chválu

Obvykle při udílení filmových cen poutají nejvíce pozornosti vítězové nebo spektakulární róby pozvaných dam, letos ale na sebe při předávání britských cen Bafta nejvíce upozornil americký herec Joaquin Phoenix svým plamenným projevem o rasismu ve filmovém průmyslu. Při přebírání trofeje za nejlepší herecký výkon ve snímku Joker Phoenix odsoudil fakt, že letos byli mezi nominovanými herci pouze běloši. Kolegové jej na sociálních sítích podpořili a pochválili jej za odvahu a upřímnost.

Více souvisejících

BAFTA Bohemian Rhapsody Rami Malek

Aktuálně se děje

před 49 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

včera

Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj přirovnal Putina k Hitlerovi

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pátek odmítl podmínky ruského prezidenta Vladimira Putina pro okamžité příměří a zahájení jednání o ukončení války na Ukrajině. Tyto podmínky označil za ultimáta a přirovnal Putinovy návrhy k politice nacistického vůdce Adolfa Hitlera, uvedl server Ukrajinska pravda.

včera

včera

Návštěva Jense Stoltenberga u Zelenského v Kyjevě (29. dubna 2024).

Stoltenberg se vysmál Putinovu návrhu na mír. Podle Kyjeva je absurdní

Ukrajina označila podmínky pro ukončení války, které v pátek představil ruský prezident Vladimir Putin, za absurdní. Podle Ukrajiny se Putin snaží zavádět mezinárodní společenství a oslabovat skutečné diplomatické úsilí zaměřené na dosažení míru, uvedl server Ukrajinska pravda.

včera

EU

Kormidlo zelené politiky EU se neotočí, míní expertka. Nové složení EP ale zřejmě způsobí složitější schvalovací proces

Volby do Evropského parlamentu zasadily nepříjemnou ránu frakci Zelených. Ti oproti volbám z roku 2019 ztratili 18 křesel, letos dosáhli pouze na zisk celkových 7,4 % a 53 mandátů. Expertka na politiku Evropské unie Veronika Velička Zapletalová z Masarykovy univerzity v Brně pro EuroZprávy.cz ale vysvětlila, že ústředním bodem ve schvalovacím procesu je koalice Evropské lidové strany (EPP) a Socialistů a demokratů (S&D)., „Pro Evropskou unii je po technické stránce reálné být do roku 2050 neutrální,“ uvedla. 

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Šlachta

Přísaha a Motoristé jednají o budoucí spolupráci. Proč bořit něco, co funguje, ptá se Šlachta v rozhovoru pro EZ

Koalice Přísahy a Motoristé ve volbách do Evropského parlamentu získala dva mandáty. EuroZprávy.cz v této souvislosti oslovily předsedu hnutí Přísaha Roberta Šlachtu. Odmítl, že by jeho hnutí upozadilo svůj program kvůli spolupráci s Motoristy sobě. „Nikola Bartůšek a Filip Turek spolu skvěle fungují jako tým. Nikola jako odbornice na migraci a Filip jako odborník na Green Deal a průmysl. A to jsou dvě základní témata, o které dalších pět let v Evropě půjde,“ říká. 

včera

včera

Česká zpěvačka Victoria Vera Blyth alias Victoria Velvet zemřela. V Turecku ji zastřelil manžel

V turecké Ankaře zemřela česká zpěvačka Victoria, známá také jako Victoria Vera Blyth. Bylo jí 40 let. Z její vraždy je podezřelý manžel David Thomas Blyth, který poté spáchal sebevraždu. Upozornil na to server Seznam Zprávy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy