RECENZE: Muzikál Rocketman barvitě ličí život Eltona Johna. Nevýhýbá se realismu ani zajetých klišé

RECENZE – Po veleúspěšném hitu Bohemian Rhapsody přichází do kin dalši životopisný hudební film. Tentokrát jde o popovou legendu Eltona Johna, s níž měl Freddie Mercury mnohé společného. Oproti BR se Rocketman liší nejen v tempu, ale i v celkovém zpracování, které místy připomíná více muzikál než životopisný film.

Snímek začíná v momentě, kdy Elton John (Taron Egerton) v kostýmu ďábla vstupuje do léčebny a zpovídá se skupině na odvykací terapii. “Jsem závislý na alkoholu, kokainu a sexu,” říká svým spolupacientům. Následně se děj přesouvá do jeho mladých let, kde přehlížený kluk s nadváhou a brýlemi objevil lásku k pianu a rokenrolu. Sledujeme jeho koncertní začátky a osudové setkání s nadaným textařem Berniem Taupinem (Jamie Bell), který mu otevřel vrátka k počátku hvězdné kariéry. Pak se veškeré tempo filmu udává pompézním až výstředním způsobem přes bujaré koncerty či večírky s neutuchající konzumací alkoholu a drog.

Příběh Rocketmana má jasně daný rámec. Nejedná se o pomyslný pomník hudební legendy (Elton John narozdíl od Freddieho Mercuryho je stále naživu), ale o originální životopisný film složený s útržkovitých vzpomínek ústřední postavy. Proto čas nehraje příliš velkou roli, ostatně zde není ani uveden.

I když John a Mercury vedli obdobný život, samotné pojetí obou filmů se zásadně liší. Zatímco Bohemian Rhapsody těží především z již mrtvého frontmana a legendárního vystoupení na koncertu Live Aid, Rocketman jde svojí cestou v kombinaci volnosti oproštěné od reality a schopnosti upoutat vizuálně, ať už režií, tak mixováním hudby.

Obdobně jako u BR měl i Elton John vliv na to, co se na plátně objeví a co nikoliv. Nutno uznat, že Rocketman jde daleko více na dřeň a nevyvaruje se nepřístupnosti jako nadávkám, drogám či dost explicitní gay scéně. Zachycení těchto záležitostí napomáhá autentičnosti filmu a nepůsobí tak plasticky jako u BR. Režisér Dexter Fletcher měl před sebou náročnou výzvu. Už při Bohemian Rhapsody převzal na konci natáčení žezlo po Brianovi Singerovi, který se neměl k dokončení práce. Fletcher se prostřednictvím Rocketmana pokusil vybudovat jiný film, jenž by tolik netáhnul k přirovnání s BR. Podařilo se mu nápaditě a výborně řemeslně zpracovat životopisný film, v němž jsou pocity vyjádřovány častěji hudbou než slovy.

Právě díky tomu, že je film poskládán z mozaiky útržkovitých vzpomínek vzniká volnost. Na plátně třeba zazní jakákoliv píseň, aniž by se vázala ke konkrétnímu roku, kdy byly složena. Časoprostor je tedy poměrně otevřený. To samé platí i pro postavy, které prostřednictvím digitálních triků létají ve vzduchu nebo provádí nereálné absurdnosti.

Veškerá síla filmu leží na bedrech Tarona Egertona, jehož výkon je po celou dobu úžasný. Nepokouší se po fyzické stránce napodobit Eltona Johna, ostatně je pořád o trochu více svalnatý, než byl Elton v té dané době. Na sobě má extravagantní plejádů kostýmů a brýlí včetně postupně plešatějící hlavy. Důležitým prvkem ve filmu je zpěv. Egerton narozdíl od Maleka nazpíval všechny písně sám. Když zpívá, není to alespoň na prázdno.

Obdobně jako u BR jsme nuceni se zamyslet nad věrohodností daných momentů a také nad tím, co Elton John (i jako koproducent filmu) do Rocketmana vlastně pustil. Je nám totiž jasné, že na to, co se díváme, prošlo nějakou cenzurou. Například snímek ignoruje posledních 30 let Eltona života, v němž se stal výrazným aktivistou v boji proti AIDS a založil nadaci Elton John AIDS Foundation. Podtrženo, sečteno Rocketman je příjemně koukatelným mixem životopisného filmu s muzikálem. Oproti Bohemian Rhapsody není tolik orientovaný na fanoušky, proto si Eltonovu hudbu mohou užít posluchači, jimž je jeho tvorba naprosto volná. Je zajímavé, jak se dva tématicky podobné filmy od sebe liší.

Celkové hodnocení: 70 %

Rocketman (2019)

Hrají: Taron Egerton, Richard Madden, Bryce Dallas Howard, Jamie Bell, Steven Mackintosh, Gemma Jones, Kamil Lemieszewski, Luke White, Stephen Graham, Harriet Walter, Tate Donovan, Charlie Rowe

Režie: Dexter FletcherScénář: Lee HallKamera: George RichmondHudba: Matthew Margeson

Velká Británie / USA / 121 minut / Životopisný / Drama / Hudební

 

Související

Záběry z filmu Rocketman

Elton John má problém. Exmanželka žádá milionové odškodné kvůli filmu

Bývalá manželka Eltona Johna si dlouhodobě nepřeje být s populárním zpěvákem jakkoliv spojována. Změnila si jméno a v tichosti žila na britském venkově. Renate Blauelová podala žalobu na populárního britského zpěváka kvůli jeho životopisnému filmu Rocketman, který ukazuje detaily nejen z jeho hudební kariéry, ale obsahuje i podrobnosti jeho manželství s Renate. Bývalá manželka označila film za klamavý a žaluje zpěváka o 3 milióny liber (přes 86 miliónu korun).

Více souvisejících

film Rocketman Dexter Fletcher Elton John Taron Egerton (herec) recenze

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 5 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 5 hodinami

před 7 hodinami

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Rusko, Kreml

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Aktualizováno včera

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

včera

Záchranáři v akci, ilustrační fotografie.

Na Nymbursku vjelo auto na chodník a srazilo několik chodců

V Kostelní Lhotě na Nymbursku došlo v neděli odpoledne k vážné nehodě. Řidič vjel se svým osobním autem na chodník, kde srazil čtyři osoby. Informace o charakteru zranění zatím nejsou známé, na místo však letěly dva záchranářské vrtulníky. 

včera

Bernard Hill jako Théoden v Pánovi prstenů.

Zemřel herec Bernard Hill, král Théoden z Pána prstenů

Velkou Británii dnes zasáhla smutná zpráva. Ve věku 79 let zemřel v neděli ráno herec Bernard Hill, který si zahrál ve dvou z těch vůbec nejúspěšnějších filmů světové kinematografie. O jeho úmrtí informovala stanice BBC.  

včera

Věra Jourová

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

včera

včera

včera

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno včera

Náhle zemřela herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let

Českou hereckou obec zasáhla během prvního květnového víkendu velmi smutná zpráva. Ve věku 59 let zemřela známá herečka Simona Postlerová. O jejím úmrtí informoval Nadační fond Dvojka srdcem na sociální síti. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy