Oscar 2020: Do udílení cen zbývají jen hodiny. Uspěje Česko?

V Los Angeles se budou dnes večer místního času (v pondělí ráno SEČ) udělovat ceny americké filmové akademie Oscar. Šance filmů na vítězství v 92. ročníku tohoto prestižního ocenění jsou velmi vyrovnané. Nicméně jako nejžhavější kandidáti na cenu za nejlepší film jsou zmiňovány válečné drama 1917 režiséra Sama Mendese s deseti nominacemi a černá komedie Parazit jihokorejského režiséra Pong Čun-hoa.

Sociální satira Parazit, která je nominovaná v šesti kategoriích, by se mohla zapsat do historie Oscarů. Dosud totiž hlavní kategorii nejlepší film nevyhrál žádný neanglicky mluvený snímek.

Nejvíce nominací, celkem 11, má letos temné psychologické drama Joker režiséra Todda Phillipse, inspirované batmanovskými komiksy, jehož hlavní protagonista Joaquin Phoenix je mnohými považován za favorita na Oscara za nejlepšího herce v hlavní roli.

Jako nejlepší herečku v hlavní roli za minulý rok tipují filmoví kritici Renée Zellwegerovou za snímek Judy o herečce a zpěvačce Judy Garlandové.

Deset nominací mají kromě dramatu 1917 i gangsterka Martina Scorseseho Irčan a vzpomínka na staré hollywoodské časy Tenkrát v Hollywoodu režiséra Quentina Tarantina, jehož snímek má podle kritiků skoro jistého Oscara za vedlejší mužskou roli pro Brada Pitta.

Favoritkou na zlatou sošku pro herečku ve vedlejší roli je Laura Dernová za roli rozvodové advokátky ve snímku Manželská historie, který vyšel z dílny společnosti Netflix. Tato firma poskytující streamovací služby letos získala 24 nominací, což je nejvíce pro filmovou společnost v letošním oscarovém klání.

Česko má letos v boji o Oscary dva zástupce. Jedním z nich je loutkový film Dcera, za nějž studentka pražské FAMU Darja Kaščejevová získala mimo jiné loni v září studentského Oscara a minulý měsíc cenu na festivalu nezávislých filmů Sundance. Kvůli ceremonii a s ní spojenými akcemi filmový tým Dcery do Los Angeles dorazil už s týdenním předstihem, uvedla producentka snímku Zuzana Roháčová.

"Vkus akademiků je rozdílný, sami nevíme, kdo sošku získá, ale cítíme, že naše šance jsou vysoké. Samotná nominace pro nás představuje velký úspěch, nebudeme tedy zklamaní, pokud Oscara nedostaneme. Pro mě osobně je to obrovská a naprosto nepřenositelná zkušenost. Jsem velmi ráda, že jsem toho všeho součástí a mám tak příležitost nahlédnout, jak funguje svět Hollywoodu," řekla Roháčová.

Českou stopu má i film Králíček Jojo, kde je za scénografii nominovaná Češka Nora Sopková spolu s Novozélanďanem Ra Vincentem. Tento satirický příběh chlapce, jemuž imaginární přítel Adolf Hitler ztvárněný režisérem Taikou Waititim pomáhá stát se řádným nacistou, se z velké části točil v ČR.

Související

Ilustrační fotografie.

Hollywood odtajnil nominace na Oscara. Nejvíce šancí má snímek Síla psa

Film Síla psa od produkční a streamovací společnosti Netflix vede v počtu nominací na Oscary, má šanci na zisk až 12 zlatých sošek včetně nejlepšího filmu a režie. Sci-fi snímek Duna získal deset nominací, ačkoliv mu kromě bojů o nejlepší film chybí želízka v ohni v dalších nejsledovanějších kategoriích.

Více souvisejících

Americký Oscar filmy film "1917" Daria Kaščejevová film Dcera film Joker Renée Zellweger (herečka)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy