Film Na západní frontě klid může přinést Oscara čtveřici Čechů

Maskérka Linda Eisenhamerová, specialisté na zvláštní efekty Viktor Müller a Kamil Jafar i zvukař Viktor Prášil získali nominaci na Oscara. Spolu s kolegy za práci na německém válečném filmu Na západní frontě klid, který patří s devíti nominacemi k jednomu z favoritů.

"Velká věc je to, že tu na natáčení i s režisérem bylo deset lidí, ale zbytek byli Češi, včetně všech kaskadérů, včetně speciálních efektů, což jsou pro akční film tohoto typu klíčové motivy. Film je (v tomto ohledu) velmi český, co se týče realizace," řekl ČTK producent Pavel Müller ze společnosti Sirena Film, která natáčení v ČR zajišťovala.

Která z nominací by se mohla nakonec v sošku proměnit, nechce tipovat, v případě ceny za vizuální efekty ale má za to, že by ji mohl získat Avatar. Nominace pro české tvůrce ale považuje za velký úspěch pro český film obecně.

"Nemyslím, že jsme kdy dělali na něčem lepším," uvedl za svou firmu, která se podílela také třeba na filmu Královská aféra. Film Na západní frontě klid se v Česku natáčel díky filmovým pobídkám.

"Mám obrovskou radost, protože už nominace je velké ocenění. Je to ale především také díky štábu a hlavně režisérovi, který dokázal celý štáb neskutečně nadchnout," řekl ČTK Viktor Prášil, který byl hlavním zvukařem filmu. "Při natáčení v bahnitých zákopech by nás nenapadlo, že můžeme dosáhnout tak vysoko... a že si udělám výlet do L. A.!" dodal.

Na cenu za nejlepší film americká Akademie filmového umění a věd, která letos Oscary předá už po 95., nominovala také snímky Elvis, Tár, Na západní frontě klid, Women Talking (Ať ženy promluví) a Trojúhelník smutku. Nominace dnes v Los Angeles oznámila dvojice hollywoodských herců Allison Williamsová a Riz Ahmed.

Související

Na západní frontě klid (2022)

Češi nominovaní na Oscara si chtějí užít vyhlašování a nechat se překvapit

Hlavně si užít slavnostní předávání Oscarů a nechat se překvapit, jestli to přeci jen nevyjde, chce dvojice Čechů nominovaných na zlatou sošku. Zvukař Viktor Prášil a trikař Viktor Müller, kteří jsou oba nominováni za práci na v Česku natáčeném válečném filmu Na západní frontě klid, to řekli v rozhovoru s ČTK. Jako favorit se necítí ani jeden z nich.
Na západní frontě klid

Britské filmové ceny BAFTA ovládlo válečné drama Na západní frontě klid

Britskou filmovou cenu BAFTA za nejlepší film dnes získalo válečné drama Na západní frontě klid, které se natáčelo v Česku. Ceny BAFTA zcela ovládlo, když ze 14 nominací proměnilo sedm, a to včetně té za nejlepší režii pro Němce Edwarda Bergera. Ocenění za práci na filmu z produkce streamovací společnosti Netflix si spolu s kolegy odnesl i český zvukař Viktor Prášil. Nejlepším hercem byl na slavnostním ceremoniálu v Londýně vyhlášen Austin Butler za ztvárnění krále rock 'n' rollu v životopisném snímku Elvis, nejlepší herečkou se stala Cate Blanchettová za roli vynikající skladatelky v psychologickém dramatu Tár.

Více souvisejících

film Na západní frontě klid filmové ceny oscar

Aktuálně se děje

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Diskuse, koncerty i výstavy. Česko slaví 20 let v EU, odstartuje Týden Evropy

Česko oslavuje 20 let členství v EU prostřednictvím různých akcí po celé republice. V Praze se dnes konají diskuse, koncerty, výstavy a divadelní představení. Večer otevře prezident Petr Pavel takzvaný Týden Evropy.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy