Hollywoodští herci stávkují se scenáristy, studia jsou ochromená

Vedení odborového svazu amerických herců a televizních a rozhlasových umělců (SAG-AFTRA) se dnes rozhodlo zahájit stávku poté, co se vyjednavači odborů nedohodli se studii na nové kolektivní smlouvě. Informují o tom americká média, podle nichž krok prakticky znamená ochromení hollywoodského zábavního průmyslu. Herci se totiž přidávají ke scenáristům, kteří stávkují kvůli sporům o platy a pracovní podmínky už přes dva měsíce. Odbory scénáristů WGA protest herců podpořily.

Naposledy Hollywood takovouto dvojí stávku zažil v roce 1960. "Asi 160.000 televizních a filmových herců začíná o půlnoci stávkovat... a spouští první uzavírku napříč průmyslem v Hollywoodu po 63 letech," shrnul vývoj deník The New York Times. Filmoví i seriáloví herci zase stávkují poprvé od roku 1980, uvádí agentura AP.

Ředitel SAG-AFTRA Duncan Crabtree-Ireland na tiskové konferenci oznámil, že vedení odborového svazu odhlasovalo zahájení protestu několik hodin poté, co dosavadní kontrakt herců vypršel a vyjednávání se zástupci filmových studií selhala. Rozhodnutí podle něj bylo jednomyslné.

"Stávka je nástrojem poslední instance," řekl Crabtree-Ireland. „Jsem šokován tím, jak se k nám lidé, se kterými pracujeme, chovají. Upřímně řečeno, nemohu uvěřit, jak daleko jsme od sebe v tolika věcech, jak ztrácejí peníze napravo i nalevo a rozdávají stovky milionů svým generálním ředitelům. Je to nechutné,“ dodal dle agentury Reuters na tiskové konferenci.

"Požadujeme úctu! Bez nás nemůžete existovat!" vzkázala zase producentům hlavní vyjednavačka herců Fran Drescherová.

Zpravodajská stanice BBC uvedla, že herci Cillian Murphy a Emily Bluntová opustili v reakci na zahájení stávky londýnskou premiéru filmu Oppenheimer.

Vyjednavači předtím doporučili členům odborů zahájit stávku, a připojit se tak ke scenáristům, kteří o vyšší odměny, lepší podmínky pojištění nebo záruky týkající se umělé inteligence usilují od května. Stejně tak se i herci obávají, že jejich profesi ohrožují stále se vyvíjející nástroje umělé inteligence a že z jejich odměn ukrajují streamovací platformy.

"Po více než čtyřech týdnech vyjednávání svaz producentů AMPTP, který sdružuje největší studia a platformy, včetně Amazonu, Applu, Disney, Netflixu, Sony, Paramountu, Warner Bros Discovery a NBCUniversial není ochotný nabídnout férovou dohodu na klíčových tématech, která jsou pro vás důležitá," sdělila Drescherová členům SAG-AFTRA v dnešním prohlášení.

Stávka scenáristů přiměla producenty vysílat populární talk-show ze záznamů a pro celou sezonu narušila televizní produkci i natáčení velkorozpočtových filmů. To, že se k nim přidávají herci, znamená prozatímní konec probíhajících produkcí v hollywoodských studiích a dostává mediální společnosti pod větší tlak, píše agentura Reuters.

Odborový svaz WGA podpořil protest herců, za "smlouvu, kterou si zaslouží". "Když naposledy naše odbory stávkovaly ve stejnou dobu, tak herci a scénáristé získali zásadní ujednání (ve smlouvách), ze kterých máme prospěch dodnes - tantiémy či penzijní a zdravotnické fondy," uvedly odbory WGA.

List Variety ve středu informoval, že krizového konferenčního jednání se v pondělí zúčastnilo několik nejvýše postavených lidí v branži - šéfka televizní sekce Disney Dana Waldenová a filmové sekce Alan Bergman, šéf Warner Bros Discovery David Zaslav a výkonný spoluředitel Netflixu Ted Sarandos.

SAG-AFTRA sdružuje asi 160.000 herců, novinářů, zpěváků, hlasových herců, rozhlasových pracovníků i dalších profesionálů s oblasti médií.

Podobné výše zmíněné požadavky na začátku roku předložila i americký spolek scenáristů. Neúspěšná byla jeho jednání s filmovými studii a televizními společnostmi, v souvislosti s nimiž odboráři zahájili 2. května časově neomezenou stávku, která trvá dodnes.

Související

Více souvisejících

USA (Spojené státy americké) stávka Hollywood

Aktuálně se děje

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

včera

včera

včera

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy