John Lennon před půl stoletím vytočil Vatikán a Beatles hrozila smrt. Kvůli Ježíšovi

Londýn - Zpočátku to vůbec nevypadalo jako nějaký malér, spíš běžný rozhovor, ve kterém kytarista tehdy světově obdivovaných Beatles jenom vyjádřil svůj názor. Ani první uveřejnění jeho výroku nic takového nenaznačovalo.

Beatles byli v roce 1966 na vrcholu slávy, promotéři se doslova rvali o jejich vystoupení, přepláceli manažera Epsteina. Fab Four, kteří v předchozím roce dokončili svůj druhý film Help!, se ale cítili pokračující Beatlemánií vyčerpáni. Nesmírně jim také vadila omezenost tisku a novinářů, kteří se prakticky ptali buď na stále to samé nebo naprosté nesmysly.

Jednou z novinářek, která s Beatles díky svým objektivním článkům vycházela velice dobře, byla Maureen Cleave, redaktorka periodika Standard Evening. S Beatles absolvovala několik rozhovorů a čtveřice rychle poznala její kvalitní styl práce. Proto s ní hovořili nezvykle otevřeně a neodpovídali v ironickém duchu. Při rozhovoru, který byl pořízen v závěru února 1966, padla i otázka týkající se náboženství. Lennon tehdy prohlásil: "Křesťanství bude. Ale bude se zmenšovat a vytrácet. O tom není sporu. Už nyní jsme (myšleno Beatles) populárnější než Ježíš Kristus. Nevím, co zvítězí, jestli rock'n'roll nebo křesťanství. Ježíš byl dobrý, ale jeho následovníci jsou tlustí a obyčejní. Všechno překrucují."

Knihy o Beatles či Lennonovi se zmíněné "kauze Ježíš" nevyhýbají (zdroj: R. Pavelka)

Vatikán neopomněl pohrozit

Když 4. března 1966 článek ve Standard Eveningu vyšel, odezva byla prakticky nulová. Peklo nastane až 14. července, kdy americký mládežnický časopis Datebook uveřejňuje úryvky z Lennonova rozhovoru z britského listu, ovšem záměrně sestylizované tak, aby byl vypíchnut především Lennonův výrok o křesťanství. Vzápětí nastává vřava. Už týden po vydání článku v Datebooku 22 rozhlasových stanic odmítá vysílat jejich nahrávky, dalších osm se přidává po týdnu. Zemí zmítají protibeatlesovské nálady a má být ještě hůř. Mezitím se k výroku pana Lennona vyjádřil i Vatikán a označil jej za velmi znepokojivý s tím, že hříšníka, který takto hovoří o církvi, patřičně na dálku pokáral.

Jestliže někteří, především američtí kněží (mj. reverend Thruman H. Babbs z Clevelandu) využili situace a hrozí exkomunikací věřícím, pokud navštíví koncert Beatles nebo budou poslouchat nahrávky "kacířů", zejména radikální Ku-Klux-Klan šel mnohem dál. Za jeho přispění začaly hořet na různých místech USA hranice, na které jako za dob nacistů házeli lidé desky, knihy a jiné memorabilie Beatles. Sám Velký Drak, jak si nechal jeden z vůdců KKK říkat, přibil v Jižní Karolíně symbolicky na kříž desku Beatles a poté ho zapálil. Členové skupiny zpočátku brali záležitost s hodně černým humorem a Harrison prohlásil: "Pro nás to je vlastně dobré, protože aby ty desky mohli spálit, musí si je nejdřív koupit."

(zdroj: youtube.com)

Šlo o život a nebyla to jen fáma

Vzhledem k tomu, že skupina měla naplánované americké turné, a doba jeho zahájení se blížila, stále více zneklidnění Beatles tlačili na manažera Epsteina, aby celou záležitost vyřešil. Ten se potýkal s následky mononukleózy, takže musel zrušit první plánovanou cestu do USA. V té době už prohlásilo Španělsko i Holandsko, že kvůli Lennonově urážce všech věřících bude hudba v těchto zemích "navždy zakázána". Epstein nakonec tři dny před začátkem turné odlétá do New Yorku, aby celou záležitost uklidnil. Původně chtěl turné zrušit a zaplatit ze své kapsy náhradu, ale američtí promotéři ho přesvědčili, s ohledem na plánované zisky, aby přiměl Lennona k omluvě. Ten to rozhodně odmítl, pouze bych ochoten svůj výrok vysvětlit.

Ačkoliv v Británii fanoušci sepsali petici požadující zrušení turné, Beatles nakonec do USA přijeli. Novináři "čekající jako hyeny na kus mršiny" zaútočili na Lennona a vůbec neposlouchali, co jim říká. Dokola mleli jen jedno: "Omluvíte se?". Otrávený a znechucený Lennon nakonec ostentativně pronesl: "Omlouvám se, že jsem vůbec otevřel pusu. Omlouvám se, když vám to udělá radost, stačí to tak?"

Pořadatelé museli zvýšit bezpečnostní opatření, protože Beatles a Epsteinovi chodily výhrůžné dopisy, hrozící fyzickou likvidací. Nebylo to tak dávno, co v ulicích Dallasu zahynul prezident J.F. Kennedy, takže obavy nebyly plané a možnost, že si nějaký maniak s odstřelovačskou puškou vezme Lennona nebo kohokoli jiného z Beatles na mušku, nebyla lichá. I proto sami Beatles označili koncerty za naprostou katastrofu. Na určitých místech na skupinu pořvávali nepřátelsky naladěné skupiny, jimž Lennon odpovídal nadávkami. V Memphisu vybuchne těsně vedle pódia dělobuch, ve Washingtonu se před Baseball Stadium prochází pětice členů Ku-Klux-Klanu. Lennon ještě přilil olej do ohně a veřejně odsoudil účast americké armády ve Vietnamu, což bylo v té době pro USA téma nesmírně citlivé. Cestovní manažer Beatles, známý Mal Evans, jemuž členové skupiny neřekli jinak než Skřítek, dokonce napsal své novomanželce do Británie vážně míněný dopis na rozloučenou, tak se bál o svůj život.

Na druhou stranu některé deníky a osobnosti se Lennona zastávaly, ale nic to neměnilo na věci, že šlo o hořký konec koncertní kariéry Beatles. Po těchto zkušenostech se ještě v letadle při návratu na britské ostrovy členové skupiny po ostré výměně názorů s Epsteinem rozhodli, že už žádné další koncerty nebudou. A až na ojedinělá televizní vystoupení a památný "Roof Concert" u příležitosti práce na LP Let It Be toto rozhodnutí nezměnili

Usmíření nakonec přišlo

Napjatý vztah mezi Vatikánem a Beatles, nebo jejich zbývajícími členy přetrval dlouhá desetiletí, nakonec až v dubnu 2010 došlo ke smíření. Už dva roky předtím se objevily jisté náznaky, že by se věc mohla urovnat. Byl to deník L'Observatore Romano, který ve své víkendové příloze uvedl obsáhlý materiál o tvorbě Beatles a z obsahu vyplynulo, že se souhlasem papeže Benedikta XVI. byla umělecká činnost Fab Four oficiálně přijata i ve Vatikánu.

Historici, kteří se nad touto kauzou zamýšleli, nacházeli spojení s dvěma dalšími problematickými body v kariéře Beatles - potíže s filipínskou první dámou Imeldou Marcosovou během jejich asijského turné, a pak skandál týkající se desky Yesterday... And Today, jejíž obal byl označen za cílenou provokaci. 

Související

John Lennon

Lennonův vrah promluvil. Měl v srdci zlo a toužil po slávě

Mark David Chapman, vrah britského hudebníka Johna Lennona, letos v srpnu podvanácté žádal o podmínečné propuštění z newyorského vězení Green Haven. Komisi, která o jeho propuštění mohla rozhodnout, řekl, že v jeho srdci bylo zlo a že toužil po slávě. Nyní vím, že zabít bývalého člena Beatles bylo špatné, řekl Chapman. Komise jeho podmínečné propuštění neschválila, napsala dnes agentura AP.
John Lennon Rozhovor

Před 40 lety Chapman zastřelil Lennona. Jeho hudba mě fascinuje, ničily jej drogy, říká Svátek

ROZHOVOR – V jeho duši se usadil hluboký žal. Předseda celorepublikového klubu The Beatles Jiří Svátek vždy truchlivě prožívá datum 8. prosince, kdy Mark David Chapman zastřelil u Dakoty v New Yorku zakladatele legendárních Brouků Johna Winstona Lennona. Dnes od kytaristovy vraždy uplynulo čtyřicet let. „Přepadne mě nostalgie a vyrazím zapálit svíčku k Lennonově zdi na Malé Straně. John byl výjimečně talentovaný člověk, bohužel jej ničily drogy. Jeho hudba mě fascinuje. Dnes ho budu hrát v rádiu,“ říká v rozhovoru pro EuroZprávy.cz Jiří Svátek.

Více souvisejících

John Lennon Beatles USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

včera

včera

včera

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy