Nazareth se chystají na dva koncerty v České republice

Praha - Britská rocková legenda, skupina Nazareth, odehraje v květnu své dva koncerty v České republice. Čtveřici už před necelými třemi lety českým fanouškům přiblížil ještě více unikátní filmový dokument.

Šlo o ojedinělou záležitost, protože o kapele, která se zformovala ve Skotsku v prosinci 1968 (v městě Dunfermline), natočil dokument jako vůbec první náš režisér a producent Miloslav Šmídmajer. Film nesl název Nekonečný rockový mejdan a podpořit jeho premiéru přijeli všichni tehdejší členové skupiny.

Zakládajícími členy byli zpěvák Dan McCafferty, kytarista Manuel "Manny" Charlton, baskytarista Pete Agnew a bubeník Darrell Sweet. Jejich inspirací byli The Beatles a Rolling Stones, ale nikdy se nebránili ani tvorbě cover verzí. Jejich nejspíš nejznámější skladba Love Hurts je právě takovým případem, původně ji nahrála americká akustická dvojice The Everly Brothers. Zajímavostí jistě je, že jim učarovala i skladba S.O.S. od švédské skupiny ABBA, ale nikdy se jim nepodařilo ji natočit ve formě, která by členům Nazareth "nezněla jako jenom jinak nahraná ABBA". Nakonec svou snahu vzdali. 

Nazareth v roce 2013 při prezentaci dokumentu o jejich činnosti pro spřátelenou redakci časopisu Cinema. Zleva Jimmy Murrison, Dan McCafferty, Pete Agnew a Lee Agnew. (zdroj: Robert Pavelka, EuroZprávy.cz)

Během více než 40 let proběhlo několik personálních změn, pilíři skupiny ale zůstávali McCafferty, Agnew a Sweet. Pro skupinu byla hodně těžkou chvílí nečekaná smrt bubeníka Sweeta, který zesnul nečekaně v roce 1999 na srdeční kolaps. Nahradil ho Agnewův syn Lee. Další významnou změnou byl odchod Dana Caffertyho, jehož problémy s hlasivkami mu nedovolily dál koncertovat. Po více než roční pauze bylo oznámeno, že skupina bude nadále pokračovat v činnosti s Lintonem Osbornem na postu zpěváka, ovšem toho v loňském roce nahradil Carl Sentance, někdejší člen skupin Persian Risk, Krokus a Geezer Butler Band. Kytaristů se ve skupině vystřídalo hned několik, nakonec jí vládne Jimmy Murrison. Mimochodem ve zmíněném filmu to byl právě on, kdo se podílel na natáčení nemalého množství dokumentárních záběrů během ruského turné.

Po loňském vystoupení skupiny v Brně se nyní Nazareth vracejí na místo činu - 20. května vystoupí v moravské metropoli v Sonocentru, následujícího dne je čeká Velký sál pražské Lucerny. Nepochybně nám rocková čtveřice nabídne opět kvalitní vystoupení, v němž nebudou chybět hity jako Holiday, Hair of The Dog, Bad Bad Boy, Telegram, My White Bicycle či vzpomínaná balada Love Hurts.

Související

Více souvisejících

skupina Nazareth koncerty Česká republika

Aktuálně se děje

před 52 minutami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

HRW: Ruská armáda popravuje ukrajinské vojáky, kteří se vzdávají

Lidskoprávní organizace Human Rights Watch (HRW) tvrdí, že ruské jednotky se dopustily mimosoudních poprav ukrajinských vojáků, kteří se vzdávali a chtěli se dostat do zajetí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy