Valašské Meziříčí rozezní klavírní recitál Miroslava Míče

Valašské Meziříčí - Zájemci o kvalitní koncert komorní hudby si přijdou na své již tento čtvrtek, kdy se se svým recitálem představí mladý klavírista Miroslav Míč, účastník soutěže Pražského jara 2016.

Klavírista Miroslav Míč studoval hru na klavír už na Základní umělecké škole pod vedením Marie Šíchové a v roce 2002 zvítězil v klavírní soutěži v Pardubicích. Následně absolvoval brněnskou konzervatoř. Získal řadu ocenění, účastnil se mistrovských klavírních kurzů, vystupoval s Filharmonií Brno a několikrát vyprodal Besední dům.

Během klavírního recitálu ve Valašském Meziříčí zazní Sonáta As dur Hob.XVI:46 skladatele Josepha Haydna, tři skladby z repertoáru Fryderyka Chopina – Etuda Ges dur č. 5 op. 10, Etuda cis moll č. 4 op. 10 a Balada As dur op. 47 a Eroica z pera Ference Liszta.

Zahraje také skladby od Bedřicha Smetany Na břehu mořském, Polka F dur a Furiant z Českých tanců. Celá jedna polovina koncertu bude patřit Smetanově šesti charakteristickým skladbám pro klavír s názvem Sny, díky kterým se po více než deseti letech skladatel vrátil ke svému nejbližšímu nástroji, klavíru.

Koncert se uskuteční 7. dubna od 19. hodin.

Související

Klavír, ilustrační fotografie

O 11 klavírů odmítnutých Čínou je ohromný zájem. Školy zaslaly 151 žádostí

Školy zaslaly 151 žádostí o klavíry, které zakoupila rodinná nadace Karla Komárka (KKFF) od společnosti Petrof poté, co je odmítl převzít čínský odběratel. Termín přijetí žádosti skončil v pondělí o půlnoci. Nadace rozdá 11 nástrojů z čínské zakázky. Zásilka nástrojů Petrof pro Čínu měla hodnotu 200.000 eur (5,3 milionu korun).
Jan Petrof

Jan Petrof je pokračovatelem slavné rodinné tradice

Podnikatel Jan Petrof, který se narodil 10. května 1940, je pokračovatelem díla svých předků, kteří se proslavili výrobou klavírů stejnojmenné značky. Podařilo se mu získat zpět minulým režimem znárodněnou rodinnou firmu a postupně ji vrátit na pozici předního evropského výrobce klavírů.

Více souvisejících

Klavír Koncert

Aktuálně se děje

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

Slovák, který donášel Rusům, míří za mříže. Neplatil udělenou pokutu

Specializovaný trestní soud na Slovensku poslal Bohuše Garbára do vězení za vyzvědačství pro Rusko a braní úplatků. Soud nevyhověl žádosti odsouzeného o odpuštění zbytku dříve uloženého finančního trestu. Garbár si má nově odsedět přes rok a půl, proti rozsudku podal stížnost.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy