Optimističtí Holden zahrají v Brně společně s temnější skupinou Smrtislav

Brno – Dvě pražské kapely Holden a Smrtislav vydaly nové desky a společně vyrazí na klubové turné. Jednou ze zastávek bude i brněnský klub Fléda. Optimistické album Holdenů na koncertech vybalancuje temně laděná hudba skupiny Smrtislav.

Pražské kapely Holden a Smrtislav pojí přátelství, ale také společný vydavatel Lukáš Rychtařík z Championship Music. Ten oběma kapelám vydal v poslední době novou desku a spřátelené skupiny se rozhodly vyjet na společné turné, na němž své nové počiny představí fanouškům. Optimistické album Holdenů s názvem Střepy v postelích na koncertech vyváží temně laděné devadesátkové album Notorickej samotář rockové skupiny Smrtislav.

Jak již bylo řečeno, kapely pojí vzájemné přátelství a podpora. V roce 2015 skupina Smrtislav vybírala prostředky na album prostřednictvím crowfundingové kampaně, Holden je podpořili finančním příspěvkem. „Zúčastnili jsme se jejich projektu na HitHitu a díky tomu jsme mohli slyšet desku Smrtislava mezi prvními, na tu desku jsme se fakt těšili a přáli si, aby vznikla,” vzpomíná Martyn Starý ze skupiny Holden.

Hudební rozdílnost obou formací považují za zpestřující a osvěžující prvek. „Holden jsou z mýho pohledu poměrně optimistická kapela a Smrtislav je jejich dokonalým opakem. Proč by lidi měli chodit na dvě stejný skupiny? Takhle dostanou pořádnou porci štěstí, ale taky deprese,” komentoval turné Tuzex, lídr Smrtislava.

Holden se v loňském roce rozhodli pro několik zásadních změn – zkrátili si název, mají nové logo a také začali zpívat v češtině. Na podzim minulého roku vydali album Střepy v postelích, které předznamenal singl Nesmíš se zlobit. Píseň nejspíš mnohé fanoušky překvapila, naznačila totiž nové směřování Holdenů. Na desce najdeme jednoduchém melodické skladby; texty řeší existenciální problémy vrstevníků kapely. V písni Vesmírem také hostuje Žofie Dařbujánová z Mydy Rabycad.

Kapela Smrtislav na podzim roku 2016 vydala debutové album Notorickej samotář. Autorem veškeré hudby a textů je nepřehlédnutelný Pavel Litvaj vystupující pod jménem Tuzex. Ten kromě bubnů a některých kytarových partů nahrál i většinu skladeb. Na koncertech se představí v obklopení zkušených bubeníků, s kytaristou Jakubem Zachovalem, bubeníkem Michalem Machem a basákem Kryštofem Maškem.

Tuzex dlouhou dobu schovával své hudební nápady a texty do šuplíku. „Ve výsledku mě k tomu dokopal Jakub. Věděl, jaké věci píšu, a přesvědčoval mě, že je škoda je nevyužít. Já sám už jsem ani nepočítal, že s tím ještě někdy vylezu ven. Nakonec mě ale mrzí, že jsem to neudělal dřív, protože Smrtislav mě strašně baví,“ vysvětlil v rozhovoru pro Musicserver.cz.

Pavel Litvaj hrával se Sunshine, The Prostitutes a Vanessa. Nyní chce vzkřísit skomírající stylovou platformu českého rocku. Na albu Notorickej samotář se vrací ke svým hudebním začátkům, což je patrné na osobně laděných textech, silných refrénech a devadesátkové atmosféře plné temných aranží. Žánrově jeh tvorba odkazuje na českou hudbu 90. let typu Wanastovi Vjecy, ale najdeme v ní i prvky popu a funky, které posunuje do temnějších poloh dark-popu, vamp-rocku nebo goth-dance. Na albu Notorickej samotář se střídají jak ostré skladby typu Sama doma, tak dynamické hitovky, jako je Kondolence nebo titulní Notorickej samotář, ale najdeme pomalejší a komornější skladby.

Brněnský koncert kapel Holden a Smrtislav se koná 27. dubna 2017 ve 20 hodin v hudebním klubu Fléda.

Související

Fallgrapp (foto Stanči Karellová)

Fallgrapp přivezou na Flédu nejnovější desku Ostrov

Devět členů nadžánrových Fallgrapp se s lehkostí pohybuje od downtempa, přes trip-hop a alternativní pop až k rapu. Přesně před dvěma lety vyšla skupině nahrávka Ostrov (2020). Na Flédě jí poprvé představí 23. 3. 2022. Sama kapela a taktéž kritika označují album za nejvyspělejší tvorbu Fallgrapp: „Nemusíte o minulosti slovenských Fallgrapp vědět nic, přesto už během prvních minut poslechu třetí řadovky Ostrov pochopíte, že tahle kapela netrpí bázlivostí a nebojí se velkých vizí,“ napsal server Frontman.cz.
Fléda

OBRAZEM: Večer ve Flédě patřil filmovým hitům skladatele Muchowa

Brno – Do brněnského klubu Fléda zavítal ve středu 17.10. oceňovaný skladatel filmové hudby Jan P. Muchow. Spolu s ním dorazil ansámbl The Antagonists složený ze znamenitých českých muzikantů. Zazněly známe hity s filmů Samotáři, Grandhotel, Ve stínu nebo Teorie tygra.

Více souvisejících

Fléda skupina Holden skupina Smrtislav koncerty Brno

Aktuálně se děje

před 48 minutami

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

před 3 hodinami

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

před 5 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

před 8 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

před 14 hodinami

před 15 hodinami

před 21 hodinami

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy