ROZHOVOR | Je dnešní doba plná kritiky? Nikdy jsme nedělali nic, co bychom sami nechtěli, říká zpěvák kapely Škwor

Kapela Škwor vydala na podzim své nové album Uzavřenej kruh, které je označováno jako poněkud tvrdší než to předcházející. Zároveň bude v následujícím roce slavit dvacet let na scéně, a tak si nadělila dárek v podobě halového turné, které proběhne na jaře roku 2018. Start je stanoven na 9. února v Ostravě a bude dále pokračovat celkem na deseti místech v České republice. Turné kapela završí 9. listopadu 2018 megakoncertem v O2 areně! Zpěvák a kytarista Petr Hrdlička poskytl serveru Eurozprávy.cz krátký rozhovor.

Co vás na konci roku 1998 svedlo dohromady jako kapelu, do toho pomyslného „uzavřeného kruhu“?

Prostě jsme chtěli hrát...jako spousta jinejch kapel. 

Měli jste během těch skoro dvaceti let někdy pocit, že zaprodáváte svou duši „showbusinesu“ ? Vyvíjel na vás někdo nějaký nátlak, co se týče změnu stylu, jiného promo?

Nikdy jsme nedělali nic, co bychom sami nechtěli. Ani vydavatelství, ani management na nás nikdy netlačili. Vždycky máme volnou ruku a všechno si korigujeme sami.

Co vás jako první napadne při větě: Je to teror!

Teror. 

Hodně se ve vašich textech objevuje kritika dnešní doby, zejména lhostejnosti společnosti. Dostáváte od posluchačů, fanoušku nějakou zpětnou vazbu? Reagují na vaše texty? Májí potřebu s Vámi sdílet jejich názory?

Obáváme se, že dnešní doba prostě taková bohužel je. Píšeme o tom, co nás zajímá a trápí. Jsou to texty ze života obyčejnejch lidí, takže si v tom každej najde to svoje. Nikdy to není prvoplánové. Vzhledem k tomu, že lidi choděj na naše koncerty, tak se zřejmě s textem i hudbou ztotožňujou.

„Všichni máme sny a každej doufá…“ – Snít je pro člověka, ať už v jakékoliv době, situaci velmi důležité. Jaké sny máte Vy? Je to např. „flákač a ikona bláznů, plachtit na křídlech sokola, směr mít jasnej, sednout a nohy dát na stůl“?

Máme určitě stejný sny, jako kdokoli jinej, protože snít je prostě přirozený, ne?

Objevily se za vaši kariéru nějaké nesnadné cíle, které jste musely překonat?

Začátky nebyly jednoduchý, ale díky tomu, že jsme na tom celý léta makali, tak se to prostě povedlo. A z velký části za to vděčíme taky našim skvělejm fanouškům. 

Snažíte se žít přítomností? Nevracet se ke „starým křivdám“?.

Snažíme se žít přítomností, ale zároveň taky neodpouštíme starý křivdy.

„2014“ – proč právě tento rok? Je to odkaz na vyprodanou Lucernu 14.11.2014?

Ne...je to odkaz na mý osobní záležitosti, které se mi právě v roce 2014 staly. Myslím, že z textu je to patrný a jsem si jistej, že úplně jasný.

Jak velkou roli ve vašem životě hrály a hrají roli vzory? (Ať už rodičů, přátel, jiných muzikantských formací, osobností…)

 Určitě nás ovlivnila spousta kapel a osobností v týhle branži, ale to je na dlouhý povídání a někdy se to časem i mění. 

Máte opravdu pocit, že každý z nás tady má určitou roli? A tu je třeba hrát? Při představě, že náš život je opravdu jedno velké představení. Co vaše role? Role kapely? A co ještě chcete zahrát, než spadne opona?

Prostě děláme to co nás baví a chceme dělat písničky, které lidem něco řeknou. Toť vše. To jestli člověk hraje nějakou roli nebo má nějakou jinou úlohu, opravdu netušíme. Tím se fakt nezabejváme. Nikdo z nás neví, co bude zejtra, ani Vy ani my, takže to necháme otevřený. 

Související

Více souvisejících

skupina Škwor rozhovor

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 43 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci. Region postihlo rekordní sucho

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy