Český slavík: Mezi zpěvačkami opět kraluje Bílá, prvenství obhájila i skupina Kabát i Karel Gott

Praha – Dnes večer budou v Hudebním divadle Karlín v Praze slavnostně vyhlášeny výsledky ankety popularity Český slavík Mattoni 2017. Pořádající agentura Musica Bohemica v pátek zveřejnila jména šesti nominovaných ve třech hlavních kategoriích.  Obhájí prvenství Karel Gott Lucie Bílá a skupina Kabát?

V kategorii zpěvačka je favoritkou Lucie Bílá, nominovány byly také Monika Absolonová, Anna K., Ewa Farná, Věra Špinarová a Lucie Vondráčková.

Třetí místo nakonec obsadila Lucka Vondráčková. Stříbro získala Ewa Farná. Zlato si dle očekávání odnesla Lucie Bílá. Zatímco Bílá obhájila loňské prvenství, Farna a Vondráčková si vyměnily místa z minulého ročníku soutěže popularity. Bílá v soutěži Český slavík už dvacetkrát zvítězila, navíc nasbírala ještě dvě stříbrné příčky. Letos získala i cenu Absolutní slavík, když získala nejvíce hlasů ze všech nominovaných. 

Slavíka pro výjimečnou osobnost české hudby dostala Marta Kubišová.

Cenu Slavíci bez hranic, kterou získala nejoblíbenější slovenský interpret v ČR získala skupina No Name. Ocenění pro nejoblíbenější píseň posluchačů Rádia Impuls si odnesla skupina Mirai a jejich song Když nemůžeš, tak přidej. Tato skladba získala i cenu za nejstreamovanější českou skladbu na internetu

Mezi zpěváky je jako každý rok favoritem Karel Gott. Do nejlepší šestky se dostali také Michal David, Tomáš Klus, Richard Krajčo, Daniel Landa a Tomáš Ortel. Právě Ortel získal bronz, na druhém místě skončil Michal David. A první cenu si jako tradičně odnesl Karel Gott. "Děkuje všem voličům a zvláště své koaliční partnerce Ivance," prohlásil zpěvák. 

V historii ankety popularity, která od roku 1962 do roku 1991 nesla název Zlatý slavík, vyhrál Gott už po dvaačtyřicáté. Legenda české populární hudby přidala i pět druhých míst a tři bronzová místa.

Nová jména se pak objevila v kategorii skupin. Mezi nejlepší se dostala metalová kapela Dymytry, která na koncertech vystupuje v maskách. Slavíka si může odnést také Slza, Chinaski, Kabát, Kryštof nebo kontroverzní Ortel. 

Třetí místo obsadila skupina Chinaski, stříbro získala stejně jako minulý rok kapela Ortel, ani jedna skupina si ale cenu osobně nepřevzala. Zlato pak získal Kabát. 

Zatímco ve zmíněných kategoriích již bylo hlasování ukončeno už dříve, fanoušci mohli hlasovat v kategorii Objev roku. Do ní byli nominováni Mirai, Poetika, Pokáč a Vojtaano. Cenu si do třetice odnesla kapela Mirai.

Související

Ewa Farna, Český slavík 2023

Český slavík 2023: Ewa Farna absolutní vítězkou. Triumfovali také Ztracený, kapela Kabát a Václav Neckář

Ewa Farna (30) se stala nezpochybnitelnou hvězdou večera na udílení Českého slavíka. Nejenže získala zlatou sošku v kategorii Zpěvačka roku, přičemž porazila legendární Lucii Bílou (57), ale triumfovala i jako absolutní vítěz Slavíka. Její tvář v okamžiku vyhlášení jména mluvila sama za sebe – byla úplně překvapená. Během emocionálního projevu se zpěvačce nedokázaly ubránit slzy. Do síně slávy Českého slavíka vstoupil Václav Neckář. Cenu za objev roku dostala Tereza Balonová. Ocenění v 61. ročníku hudební ankety převzaly v pražském Foru Karlín. 

Více souvisejících

Český slavík Lucie Bílá Karel Gott Ortel (skupina) Skupina Kabát Michal David Skupina Chinaski Skupina Kryštof Richard Krajčo Daniel Landa Ewa Farna Věra Špinarová Monika Absolonová Lucie Vondráčková

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

před 4 hodinami

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

před 5 hodinami

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

před 5 hodinami

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Ukrajinská armáda ve válce s Ruskem

Ukrajina dá stovky milionů eur na nákup dronů

Ukrajinská vláda se rozhodla zvýšit finanční částku vyčleněnou na nákup dronů, a to o dalších 15,5 miliardy hřiven (přibližně 367 milionů eur). Oznámil to v úterý ukrajinský premiér Denys Šmyhal.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Paul Auster

Zemřel slavný americký spisovatel Paul Auster

Ve věku 77 let zemřel v noci na středu ve svém bytě v newyorské čtvrti Brooklyn americký spisovatel a scenárista Paul Auster. Příčinou smrti byly komplikace spojené s rakovinou plic. Austerovo úmrtí pro deník The New York Times potvrdila Jacki Lyndenová, která se s ním přátelila.

před 10 hodinami

Policejní těžkooděnci vstoupili do Kolumbijské univerzity, rozehnali demonstranty

Policejní těžkooděnci newyorské policie vstoupili v noci na středu na půdu kampusu Kolumbijské univerzity v New Yorku, aby rozehnali demonstranty, kteří v rámci propalestinského protestu obsadili univerzitní budovu Hamilton Hall. Demonstranti se v budově zabarikádovali a vyvěsili vlajky, informuje agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy