Oppidum už není jen keltské sídlo, ale i skvělé nové album Lenky Filipové

Kmotrem uřadující Interpret roku, výrazná zpěvačka s podmanivým hlasem, skladby s keltskými motivy - to vše a mnohem víc v pražském Jazz Docku na křtu nového alba Oppidum Lenky Filipové.

Oppida jsou keltská opevněná sídla, kde se soustředily obchod, správa kmenového území či představitelé duchovní sféry. V případě nového alba Lenky Filipové se zde "soustředila fantastická hudba", charisma, autenticita projevu .

V krásném prostředí pražského Jazz Docku proběhl křest tohoto nejnovějšího alba Lenky Filipové. Kmotrem se stal David Stypka, který navíc otextoval i jednu píseň z nového alba. David Stypka, oceňovaný písničkář a úřadující držitel Ceny Anděl v kategorii Sólový interpret roku. Již dříve se s ní mohli seznámit posluchači českých rádií. Jediná česky zpívaná skladba Na cestě je plá čarokrásných melodií. Najdeme zde všudypřítomný nádech tajemné keltské kultury a uhrančivou interpretací jako tím nejlepším společníkem pro sychravé zimní dny.Skladba Na cestě (Kathy's Song) není tradicionál, ale pochází z pera Paula Simona. Zpěvačka Stypku oslovila právě pro jeho osobitou poetiku, která nemá mezi tuzemskými autory obdoby. Spojením jeho jedinečného textařského rukopisu a interpretačního citu Filipové dostala legendární píseň podobu, z jejíž přesvědčivosti posluchače mrazí."Každá z těch písní na albu je pro mne srdcovka, ale tato, je mi od mých teenagerovských let hodně blízká a vždy jsem si ji chtěla zazpívat, ale došlo k tomu až teď. Proto jsem ji na album nazpívala jak v anglickém originále, tak v češtině. David Stypka mi český text napsal přímo na tělo,“ těší umělkyni.

 Album, které nese název Oppidum, vyšlo 16. listopadu po dlouhých patnácti letech. Lenka Filipová na novém albu oživuje příběhy z keltské minulosti. Na jaro připravuje velké stejnojmenné turné v Česku i na Slovensku. A proč nese název Oppidum?„Oppidum je název pro keltská osídlení, v nichž Keltové žili a ze kterých vyráželi za svými výboji. Nebo jim naopak sloužila jako jejich útočiště. Pro mne je to domeček pro písničky, prostřednictvím kterých vyprávím příběhy z dávné minulosti,“ poodhaluje Lenka Filipová, která na desce spolupracovala se svým dvorním multiinstrumentalistou Seanem Barrym. Společně rozvinuli repertoár, z něhož několik písní již pár let zdobí koncertní program Filipové. Na téměř filmové atmosféře celé nahrávky vycházející z keltského, bretonského i skotského folkloru má spolu s oběma muzikanty zásadní podíl také producent David Solař.

„Krásné, staletími prověřené melodie, vždy pečlivě připravená optimistická Lenka s jasnou vizí a charismatickým hlasovým projevem, autentický a geniální Kelt Sean Barry, který natáčí všechny nástroje zásadně napoprvé a od začátku do konce bez jediného střihu a nahrávací studio ve vedlejší ulici - takže mi stačilo vyrážet z domova 3 minuty před začátkem natáčení - těžko si představit lepší konstelaci,“ vzpomíná David Solař.

Kromě autentického prožitku, který vás přenese v čase do dob keltských válečníků a mystických druidů, je album Oppidum mimořádné i pro svou hudební a jazykovou pestrost. „Zpívám ve čtyřech jazycích - ve starém jazyce gaelic, irském i skotském, dále ve staré bretonštině a angličtině,“ Sean Barry většinu písní našel ve Skotsku, Irsku a Severní Anglii. Byly to písně většinou už dnes neznámé a dohromady s Lenkou Filipovou jim vdechují nový život.

 Nové album Oppidum představí Lenka Filipová také na jarním turné v únoru a březnu 2019. V rámci něj zavítá do několika větších sálů v České republice i na Slovensku. „Turné vyvrcholí ve Velkém sále pražské Lucerny. Na pódiu nebudou chybět moji oblíbení hudební hosté, včetně virtuózního hráče na keltskou harfu Seana Barryho, se kterým jsme celou desku připravovali,“ zve fanoušky.

Oppidum Tour 201928. 2. Bratislava – Istropolis10. 3. Košice – SP17. 3. Brno – Sono centrum20. 3. Ostrava – Gong25. 3. Praha – Lucerna – Velký sál

 

Související

Zdeněk Troška

Karel Gott? Uměl si ze sebe udělat legraci. Troška, Pilarová a další vzpomínají na mistra

Vzácný člověk byl podle režiséra Zdeňka Trošky Karel Gott, zpěvák, který v úterý zemřel po těžké nemoci v 80 letech. Troška je šťastný, že s ním mohl pracovat, bylo tomu třeba tak při pohádce Z pekla štěstí 2. S Gottem točil i Jan Hřebejk, který řekl, že by si přál mít Gottovu povahu. S Karlem Gottem spolupracovalo několik fotografů, Jakub Ludvík dnes uvedl, že s Gottem do ateliéru vždy přišlo světlo.

Více souvisejících

Lenka Filipová (zpěvačka)

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 33 minutami

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

před 1 hodinou

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 1 hodinou

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 2 hodinami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Ukrajina míří do NATO a Moskva musí pochopit, že nemůže vyhrát, zdůraznil Stoltenberg v Kyjevě

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg ujistil, že místo Ukrajiny je v NATO a země se nachází na cestě do aliance, řekl v Kyjevě.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy