REPORTÁŽ: Comeback Lenky Filipové. Zážitek, který ocenili diváci potleskem ve stoje

Zpěvačka, textařka, kytaristka s charismatickým hlasem Lenka Filipová vystoupila v rámci svého turné v ostravském Gongu a pozvala tak fanoušky do svého Oppida, kde zazněly nejen keltské a irské skladby, ale i "staré", osvědčené hity. Publikum ji odměnilo potleskem vestoje.

Před časem jsme na našem serveru informovali o novém albu Lenky Filipové, které nese poněkud zvláštní název Oppidum. Bylo jakousi poctou keltské hudbě a mezi posluchači i kritiky získalo velký ohlas a pozitivní reakce.

Lenku Filipovou jsme zastihli na jejím současném turné věnovaném právě tomuto albu a to v multifunkční hale Gong.

Aula Gong je moderní multifunkční centrum vzniklé vestavbou do původního plynojemu z roku 1924 v dolní oblasti Vítkovice v Ostravě. Má skvělou akustiku a již během prvních tónů koncertu bylo všem jasné, že místo bylo vybráno více než dobře.

Zpěvačka na své turné jistě pečlivě vybírala ze seznamu svých skladeb. A to se vyplatilo. Playlist byl propracovaný. Dle skrytého, ale nepřehlédnutelného scénáře se střídaly nejen skladby z alba Oppidum, ale i tradiční, oblíbené písně z jejího repertoáru. Prý se tomu říká láska, Zamilovaná, Až budem to mít , Vyznání vzdaly nejen hold skvělému textaři Zdeňku Rytíři. Jak sama Lenka Filipová podotkla, nejen že otextoval většinu jejich písníček, ale byl i úžasný člověk a velmi jí chybí. Navíc když zazněly česky zpívané písně s texty Zdeňka Rytíře, publikum viditelně pookřálo.

Z Oppida zazněl irský tradicionál Oidhche Mhath Lebh, v němž ji doprovázel muzikant, Sean Barry, virtuóz na tradiční keltskou harfu. A nebyla to jediná skladba. Tento virtuóz stojí za hudebními aranžemi většiny původních keltských skladeb, které zazněly. Se Seanem Barrym hraje zpěvačka již 14 let a jejich spolupráce vyvrcholila právě na tomto turné. Tento muzikant, který již od dětství hrál, vystupoval se svou matkou- zpěvačkou a procestoval téměř celou Evropu, nejen že pomohl Lence s dialekty (jako je bretonština, skotská a irská gaelština), které v jednotlivých písních zaznívají, ale i díky osudovému setkání spolu vytvořili výše zmíněné album. Keltské tradicionály zkrátka Lence učarovaly a bylo to znát. Jejich provedení bylo dokonalé. Vždyť poprat se s texty, skloubit klasické nástroje, včetně těch archaických s kytarou, je jistě obdivuhodné, ale právě to táhlo celý koncert! Keltské skladby jsou navíc hodně těžké na zpívání, zejména co se týče dýchání. Ale pěvecká jistota Lenky Filipové nezklamala a navíc do jednotlivých skladeb dala i něco navíc.

Vedle Seana Barryho, její kapely ji na pódiu doprovázel smyčcový oktet Brno Strings.

Před uvedením písně O Mo Duthaich vyprávěla, jak ji pomohl film Statečné srdce v titulní roli s Melem Gibsonem. Shodou okolností běžel v televizi těsně před tím, než šla tehdy do studia písničku nahrávat: „ Když jsem se dívala na ty rozlehlé kopce a do toho hrála hudba a běžel příběh, najednou mi bylo jasné, jak ji mám zazpívat.“ A zazpíval ji opravdu bravurně. Jistě nemálo posluchačů sdílelo pocit, že na těch kopcích, pláních právě stojí. Nemnohé zaujala i „anglická lidová“ Greensleeves, která je ale známá v americké verzi jako Scarborough Fair.

Možná trošku na škodu bylo, že hned v počátku koncertu zazněla píseň Kathy‘ s Songz repertoáru Simona a Garfunkela, kterou českým textem opatřil muzikant David  Stypka, Na cestě. Tato nádherná balada byla jakousi osobní zpovědí zpěvačky a ta do ní vedle svého charismatického hlasu vetkla i moudrost a krásu s ní související.

Ale i tak lze říci, že díky připravené dramaturgii koncert vygradoval do zajímavé polohy a píseň Za všechno může čas toho byla důkazem. Poslední píseň Ať žije show zvedla lidi ze sedadel. A závěrečný standing ovation dojal nejen samotnou zpěvačku.

Hodnocení: 80%

Turné Oppidum se na podzim dočká pokračování. V říjnu a listopadu zavítá do osmi měst po celé České republice.

Oppidum Tour 2019

7.10.2019, Plzeň, Měšťanská Beseda8.10.2019, Karlovy Vary, hotel Ambassador15.10.2019, Pardubice, Ideon16.10.2019, Olomouc, Reduta22.10.2019, Litoměřice, Kulturní dům5.11.2019, Žďár nad Sázavou, Kulturní dům12.11.2019, Tábor , hotel Palcát13.11.2019, Znojmo, Kulturní dům Dukla

Související

Zdeněk Troška

Karel Gott? Uměl si ze sebe udělat legraci. Troška, Pilarová a další vzpomínají na mistra

Vzácný člověk byl podle režiséra Zdeňka Trošky Karel Gott, zpěvák, který v úterý zemřel po těžké nemoci v 80 letech. Troška je šťastný, že s ním mohl pracovat, bylo tomu třeba tak při pohádce Z pekla štěstí 2. S Gottem točil i Jan Hřebejk, který řekl, že by si přál mít Gottovu povahu. S Karlem Gottem spolupracovalo několik fotografů, Jakub Ludvík dnes uvedl, že s Gottem do ateliéru vždy přišlo světlo.

Více souvisejících

Lenka Filipová (zpěvačka)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

včera

včera

Turecko podpořilo Rutteho do pozice šéfa NATO. Chybí mu podpora tří zemí

Turecko potvrdilo, že podpoří do čela Severoatlantické aliance dosluhujícího nizozemského premiéra Marka Rutteho. Podle agentury Reuters to oznámil vysoce postavený turecký činitel.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy