KOMENTÁŘ | Česko se jede ztrapnit před celým světem

KOMENTÁŘ - Je rozhodnuto. Diváci i porota vybrali. Česká televize a distribuční kanály Eurovision Song Contest to oficiálně oznámily. Letošním zástupcem České republiky na Eurovizi 2019 v Izraeli bude skupina Lake Malawi. Je to krok správným směrem? Pravděpodobně vůbec ne. Má šanci dosáhnout na loňský úspěch Mikolase Josefa? Rozhodně ne.

Principy Eurovize jsou vcelku jasné. Komu by nebyly, pro ty dokonce dvojice zpěváků a moderátorů Måns Zelmerlöw a  Petra Mede připravili v roce 2016 návod v podobě písně Love Love Peace Peace. Stačí hezký text, nějaké ty bubny, DJ, housle a šance na úspěch je zaručena.

Jistě, v praxi to tak lehké není, konkurence je silná a hudební styl se neustále vyvíjí, ostatně stačí se podívat kdo vyhrál před 20 lety a kdo loni. Každý rok se najdou silní favorité, kteří zaujmou diváky jednoduchou, ale osobitou, populární a melodickou písní, nebo naopak procítěnou baladou plnou slz, dojetí a emocí. 

Mezi tím se nacházejí zpěváci, kteří jsou ve svých zemích populární, ale jejich písně nevyčnívají z davu. Své fanoušky si najdou, ale na výhru to prostě nestačí. I přesto ale stanou ve velkém finále. Protože dvoukolové semifinále vyřadí ty, kteří na to, aby svou hudbou uchvátili svět, nemají. A s tím má Česko bohaté zkušenosti.

Zdejší hudba světu moc neříká. První tři účasti na Eurovizi byly naprostý propadák a Česko se na několik let stáhlo. Pak si sice nevedlo úplně špatně, ale svého největšího vrcholu se dočkalo až loni. Ačkoliv Mikolas Josef nevyhrál, přesto nás dostal do první desítky. A vcelku zaslouženě.

Jaký byl jeho recept na úspěch? Prakticky stejný, se kterým vyhrála Netta a její píseň Toy. Nenároční text, melodická hudba, svižné pasáže, píseň si může poměrně lehce každý zabroukat a nevylámat si při tom jazyk. Česko vsadilo na zpěváka, který v Česku nevedl žebříčky hitparád, měl ale charisma, oplýval zdravým sebevědomím, nebál se a dokázal se hrdě postavit před diváky ze čtyř desítek zemí světa.

Něco podobného letos zřejmě nezažijeme. Z nuzného výběru osmi českých semifinalistů byli Lake Malawi tou nejlepší volbou, a nikdo o nich netvrdí, že neumí dělat hudbu, otázkou ale je, jestli umí dělat hudbu na světové úrovni. Jak ukázala historie, neumí to ani v Česku populární Kabát, který u nás vyprodává koncerty. V zahraničí ale nezaujal absolutně nikoho, jak ukázalo bodové hodnocení.

Lake Malawi ale obrovské stadiony nevyprodávají. Je to malá kapela klubového charakteru, která sice koncertuje po světě a dělá předskokana prestižním světový hvězdám, své fanoušky ale teprve sbírá. Má na to, aby se vypracovala na národní úroveň, ale ne teď a takhle. Musí k tomu dozrát. 

V zahraničí ale k Eurovizi přistupují o poznání jinak. Nezřídka narážíme na zpěváky či kapely, které jsou doma hvězdami, soutěž vnímají jako klání národního charakteru, v němž jde o hrdost a prestiž, a například v Rusku je stejně populární, jako hokej. 

Česko ale nejsledovanější nesportovní událost na světě moc neuchvátila, a ostatně není se čemu divit. Poté, co naše kapely odjížděly domů s posledními místy, hrdost mnoha Čechů rozhodla, že svět jednoduše nemá hudební vkus. 

Ve skutečnosti je ale možná jen těžké si přiznat, že stejně jako naše filmy v zahraničí prorazí jen velmi výjimečně, stejné je to i v hudbě. Ostatně stačí zabrousit na sociální sítě oficiálního profilu Eurovision Song Contest a přečíst si hodnocení diváků. O Lake Malawi se dočteme, že jsou "trapní", "otravní", "hrozní", "v poslední pětce" apod. 

Samozřejmě jde o malý vzorek lidí na to, aby to o něčem vypovídalo, první reakce jsou ale rozpačité a pobavené, či jednoduše smutné. Po Mikolasi Josefovi od nás totiž někteří zahraniční diváci očekávali víc. A každá země by se měla snažit poslat takového zástupce, jehož hudba osloví miliony lidí, který dokáže během jednoho večera zaujmout stamiliony diváků u televizních obrazovek, a uspořádat tak velkou šou, které se v Česku zřejmě nikdy nedočkají.

To je prakticky jediná výhoda, na které Lake Malawi mohou stavět. S koncertováním mají nějaké zkušenosti, nestačí ale jen přijít na pódium a zazpívat. Během tří minut musí účinkující dostat diváky do varu, zaujmout je melodií a tu doplnit například světelnou a pyrotechnickou šou. Nebo nastoupit s tak srdceryvnou baladou, až slzy vytopí arénu. Bohužel letošní český zástupce ale asi neukáže ani jedno z toho.

Související

Více souvisejících

eurovize Lake Malawi komentář

Aktuálně se děje

před 44 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy