Phil Collins nadchl Prahu i vsedě. Bubeník bývalých Genesis přivezl překvapení

Milovníci hudby druhé poloviny 20. století při jméně Genesis automaticky vyhrknou Phil Collins, ačkoliv bubeník a zpěvák z britského Chistwicku do jejich řad vstoupil až v srpnu 1970. Brzy se však stal pro tuto sestavu ikonickou postavou.

Philip Charles David Collins prodal na světové scéně více než stovku milionu hudebních nosičů, dokonce svým působením v Genesis zastínil původního zpěváka Petera Gabriela. Jeho hudební umění je dostatečně známé na to, aby v úterní podvečer 25. června přilákalo do pražské O2 Areny téměř sedmnáct tisíc lidí, z nichž nemalá část dorazila i ze zahraničí.

Necelých dvacet minut po 20. hodině vbelhal Phil na jeviště opírajíc se o hůlku a usedl na připravenou stoličku u stolku s lahví vody. Pokud toto entrée považovali někteří za žert, Collins vzápětí uvedl vše na pravou míru. Z připraveného papíru přečetl vysvětlení - a to v češtině! "Měl jsem operaci zad, a po ní je noha v pr**li." Sklidil tak obrovský aplaus ještě předtím, než zazpíval první tón.

Na pódiu ho kromě klasické rockové sestavy doprovázel smíšený kvartet a čtyřčlenná dechová sekce. Osmašedesátiletý zpěvák namixoval působivý koktejl nejúspěšnějších hitů, mezi nimiž nechyběly "povinné" Against All Odds (Take a Look at Me Now) - tato píseň koncert zahajovala, dále Another Day In Paradise, In The Air Tonight, Can't Hurry Love... Za asistence tří velkoplošných obrazovek připomněl i svou činnost u Genesis, což zejména u skladby Follow You, Follow Me znamenalo hodně emotivní zážitek, protože ji doprovázely autentické záběry z koncertů, zákulisí a videoklipů skupiny. Kromě další skladby Throwing It All Away v samotném závěru vybral úspěšnou píseň Invisible Touch - to byla jeho pocta skupině, v níž strávil mnoho let. 

Dalším zážitkem byl výkon jeho osmnáctiletého syna Nicholase za bicí soupravou - vysloveně se potatil a jen díky Philově indispozici jsme tak byli nejspíš připraveni o rodinný duet. Tedy připraveni - Collinsové si spolu zazpívali skladbu You Know What I Mean, kdy Nicholas doprovodil otce na klavír. V tu chvíli patřilo jeviště jen jim. Jinak působil rockový veterán velmi uvolněně, v jeho podání i poměrně dlouhé představování kolegů na jevišti (mezi nimi jsme zaregistrovali někdejšího spoluhráče od Genesis, kytaristu Daryla Stuermera) působilo neotřele a sem tam padaly i vtipné narážky...

Závěr pak obstarala kromě zmíněného Invisible Touch ještě prověřená kvalita v podání Dancing Into The Light, She's An Easy Lover a finální Sussudio, po němž následoval vytleskaný přídavek Take Me Home. Pak už Phil se svým ansámblem opustil jeviště a diváci nejspíš pochopili, že přes zdravotní potíže ze sebe vydal vše - a bez dalšího náznaku vytleskávání s úžasným zážitkem opustili hlediště.

Pražský koncert Phila Collinse je zařazen do světového turné Still Not Dead Yet Live. Už zítra v 17:30 přivítají někdejšího bubeníka skupin Flaming Youth, Genesis či Brand X naši severní sousedé v Polsku, kde ho čeká vystoupení ve Varšavě.

Související

Více souvisejících

Phil Collins O2 Arena Koncert bubeníci

Aktuálně se děje

před 18 minutami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

před 3 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

před 16 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy