Koncert JazzFestu Brno a Vaňkovka Festu: Zahraje Robert Balzar Trio a Four in Blue

Vaňkovka Fest a největší tuzemská jazzová přehlídka JazzFestBrno spojily síly a na pátek 12. července připravily letní jazzový večer, který potěší příznivce obou festivalů.

Poté, co každoročně zdobí pasáž Vaňkovky výstava nejlepších fotografií z JazzFestu Brno, se tak letos poprvé můžeme v areálu Vaňkovky těšit i na ochutnávku toho, čím tento mezinárodní jazzový festival každoročně přiláká tisíce návštěvníků – na originální živou hudbu v podání zručných muzikantů a skladatelů. Premiérový večer „Vaňkovka Fest by JazzFestBrno“ ozdobí jedna ze stálic české jazzové scény Robert Balzar Trio a brněnská kapela Four in Blue. Vstup je zdarma.

Ostřílený kontrabasista Robert Balzar v posledních letech pilně koncertuje s kapelami J.A.R. a Illustratosphere. Rozhodně přitom však nezanedbává své vlastní jazzové trio, které je bezesporu jednou ze stálic porevolučního jazzu v Česku. Vzniklo v roce 1996 a od té doby nahrálo šest autorských alb, která získala kromě posluchačského úspěchu i četná ocenění kritiků. Zatím poslední album tria nazvané Vuja-Dé nahrál a smíchal veleslavný americký soundmaster James Farber, aby tak nastavil nový etalon zvuku v našich jazzových končinách. Lídr kapely Robert Balzar je nejen vyhledávaným pódiovým i studiovým hráčem, ale především úžasným jazzovým řemeslníkem s přesahy do kvalitní pop-music. Jeho trio je kapelou evropské úrovně s bohatým potenciálem růstu. „S každou nově vydanou deskou a každým koncertem jako by ještě víc srůstalo v jednu tříhlavou entitu, z níž čiší nadhled a jistota,“ říká umělecký ředitel JazzFestu Brno Vilém Spilka. Trio dokáže zúročit veškerý přínos, který mu poskytuje status „working bandu“, k čemuž po boku kapelníka nemalou mírou přispívají i další členové kapely – pianista Jiří Levíček a bubeník Kamil Slezák.

Ještě před Balzarovým triem, jehož koncert začíná ve 20:30, vystoupí od 19:00 brněnská kapela Four in Blue. Kvarteto vedené saxofonistou Radkem Zapadlem se nechává inspirovat legendárními nahrávkami „Back At The Chicken Shack“ a „Midnight Special“ skvělého hráče na hammondky Jimmyho Smithe. Repertoáru kapely tak dominuje zemité blues doplněné neoposlouchanými jazzovými standardy. Kapela zaujme publikum bluesovou pravdivostí a přímým hudebním sdělením.

Související

Emmet Cohen

JazzFestBrno: Hvězdná Samara Joy, klubový vibe, i mezinárodní den jazzu s Emmetem Cohenem

Koncem dubna se po celém světě slaví mezinárodní den jazzu. V Brně ale budou slavit díky festivalu JazzFestBrno nejen poslední dubnový den, ale po celý měsíc. V rámci nové klubové řady Club Life zahraje již 9. dubna ve stylovém prostředí Cabaretu des Péchés v české premiéře americké trio New Jazz Underground, které spojuje virtuozitu, improvizaci a energii s humorem. S čerstvou Grammy jako jedna z největších hvězd světového jazzu přijede 13. dubna do již vyprodaného Sono Centra americká zpěvačka Samara Joy. 
Jaga Jazzist

Letošní JazzFestBrno zakončí koncerty norských Jaga Jazzist a trumpetisty Ibrahima Maaloufa

Letošní ročník festivalu JazzFestBrno zakončí dva koncerty: v rámci off-programové série Tension přijede 22. listopadu v brněnské premiéře do klubu Fléda norská osmičlenná nu-jazzová kapela Jaga Jazzist. Hvězda labelu Ninja Tune je proslulá svými velmi energickými koncerty, které spojují jazz s elektronikou, experimentálním rockem i avantgardou. Po jejich vystoupení v Brně bude navíc následovat after party s Aid Kidem a jeho DJ setem. 5. prosince se pak téměř po deseti letech do brněnského Sono Centra vrátí francouzský trumpetista s libanonskými kořeny Ibrahim Maalouf, tentokrát s programem Trumpets of Michel Ange, jehož název odkazuje na italského génia Michelangela. 

Více souvisejících

Festival JazzFest Brno OC Vaňkovka Radek Zapadlo

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 50 minutami

před 1 hodinou

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

Maradonova smrt a nová fakta. Zvrat ve vyšetřování záhadného úmrtí legendy

Ve věci úmrtí argentinské fotbalové ikony Diega Maradony publikoval soudní znalec novou lékařskou zprávu, která odporuje dosavadním závěrům vyšetřovatelů.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy