Chinaski a No Name spojili síly. Závěr Benátské! ukázal blízkost Čechů a Slováků

Blízkost Čechů a Slováků dnes na závěrečném dnu festivalu Benátská! písní Ná, ná, náá demonstrovali hudebníci z kapel No Name a Chinaski. Jejich společné vystoupení opět ukázalo, že díky podobnosti jazyka a společné historii neexistuje v kultuře mezi Čechy a Slováky hranice. Text písně od Igora Timka, od jejíhož vydání letos uplynulo deset let, pojednává o tom, že Češi a Slováci pořád patří k sobě. Se slovenskou kapelou si ji dnes zazpíval lídr Chinaski Michal Malátný.

Píseň Ná, ná, náá na svoji desku The Best Of zařadili No Name v roce 2009. Česko-slovenskou vzájemnost se spřízněnou kapelou Chinaski ve stejném roce skupiny potvrdily společnou cestou vlakem z Košic do Prahy. Na pražském hlavním nádraží poté desku hitů No Name pokřtili roztokem z osmi českých a slovenských řek Hornád, Váh, Ohře, Labe, Vltava, Bodrog, Dunaj a pražského potoka Botič.

"Na nás už běžně na koncertech v Čechách křičí 'nemůžou', 'ještě' nebo 'hoši děkujeme', stejně jako my při hokeji po vypadnutí Slováků fandíme Čechům. My jsme z Košic a družba mezi Košicemi a Prahou vždy byla velká. K naším západním bratrům a sestrám máme určitě kladný vztah," řekl dnes ČTK zpěvák No Name Igor Timko.

No Name vznikli před 22 lety, první desku nazvanou podle kapely vydali v roce 1998. Populární formace tvořená čtyřmi bratry Timkovými a dvěma dalšími muzikanty často vystupuje v České republice. "Vnímám rozdělení ze dvou pohledů. Ten první je ekonomicko-politický, a to jsem rád, že jsme od sebe, protože každý má svoji ekonomiku, své politiky a svoje hádky, vlády a dálnice. Druhý pohled je kulturní, a tam hranice neexistují," uvedl před časem Timko.

Vedle No Name spolupracují Chinaski s další slovenskou kapelou IMT Smile, která se také dnes představila na Benátské! Společně letos natočili klip ke skladbě Osud. Frontmani Malátný a Ivan Tásler v ní zpívají, že všechno má svůj význam. Videoklip zachycuje momenty ze studia i první společné živé provedení skladby na vyprodaném koncertě v Českém Krumlově. Chinaski mají k IMT Smile blízko. Často spolu hráli a nový baskytarista Chinaski Tomi Okres byl svého času členem IMT Smile.

Dnešní program na hlavní scéně otevřel koncert punkrockových Pipes and Pints. Multižánrovost festivalu dokázal následující koncert slavných dětských a filmových písní v podání Jaroslava Uhlíře. Následovala zpěvačka Lenny, pro kterou byl před lety liberecký festival jednou z prvních velkých koncertních příležitostí. Svými hity pak publikum rozezpívali umělci rozdílných generací Václav Neckář a Michal Hrůza. Na vedlejší scéně vystoupili především umělci spjatí s libereckým krajem, například Vojta D, Paulie Garand nebo Sebastian. Velký úspěch na tomto pódiu sklidil zejména u dívčího publika Ben Cristovao. Na scéně Stanu Rádia Impuls zahájila program skupina Poetika. Dnešní program sledovalo podle pořadatelů přibližně 16.000 návštěvníků.

Letošní 27. ročník festivalu Benátské! ve čtvrtek otevřel česko-slovenský Večírek pro nedočkavé. Jeho hlavní hvězdou měl být Karel Gott, ale kvůli akutnímu zápalu plic vystoupení zrušil. Hlavní hvězdou festivalu byla švédská poprocková skupina Europe, která roztancovala a rozezpívala tisíce návštěvníků na festivalu Benátská! v pátek večer. 

Související

Koncert, ilustrační foto

Hudební festivaly Benátská!, Hrady CZ a Okoř 2020 letos nebudou

Hudební festival Benátská! v libereckém Vesci, putovní festival Hrady CZ ani Okoř 2020 se letos konat nebudou. Pořadatelé Benátské! oznámili náhradní termín 22. až 25. července 2021. Hrady CZ termíny příštího ročníku zveřejní po prázdninách, stejně jako organizátoři festivalu v podhradí hradu Okoř. Zakoupené vstupenky zůstávají v platnosti na příští rok, oznámili dnes pořadatelé na svých stránkách.
Koncert, ilustrační foto

Festival Benátská! navštívilo přes 40 tisíc fanoušků, hvězdou byla skupina Europe

Třídenní hudební festival Benátská! v Liberci, který skončil v noci na dnešek, navštívilo přes 40.000 lidí. Ředitel festivalu Pavel Mikez odhaduje, že návštěvnost mohla být až o deset procent vyšší než loni. "Přesná čísla ještě nemáme," dodal. Nejvíce lidí přišlo v sobotu, skoro 16.000. Žádné větší problémy organizátoři ani policisté nezaznamenali. Úklid areálu ve Vesci by měl skončit nejpozději ve středu.

Více souvisejících

festival Benátská! Skupina No Name chinaski

Aktuálně se děje

před 46 minutami

před 2 hodinami

před 8 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

včera

včera

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy