Český slavík v troskách: Tomáš Klus se odhlásil z ankety. Proč?

Praha - Tomáš Klus se dnes odhlásil z ankety Český slavík, jejíž předminulý ročník v kategorii zpěváků vyhrál a v posledním ročníku skončil druhý. Oznámil to na svém facebookovém profilu. Pravdivost prohlášení ČTK potvrdil Klusův manažer Radomír Pivoda. "K celé záležitosti se vyjádřím později, jsem nyní v zahraničí," řekl ČTK ředitel ankety Český slavík Jaroslav Těšínský.

Protestem proti údajné cenzuře se tak populární písničkář připojil ke zpěvákovi Monkey Business Matěji Ruppertovi, který se ve středu rozhodl pořadatelům Českého slavíka vrátit cenu Skokan roku, kterou v anketě získal v roce 2006. Důvodem je vyřazení letošního vítěze kategorie Hvězda internetu rappera Martina Pohla vystupujícího pod jménem Řezník.

"Po krátké diskusi se svým Svědomím vám se vší vděčností za dosud svěřené Hlasy děkuji, a neb si jich vážím, prosím v příštím roce spíš o osobní předání formou pobytí spolu kdesi na turné, či festu, neb s nimi v prostředí, kde trpí Svoboda, neumím nakládat. Odhlašuji se tímto z ankety Český Slavík Mattoni, protože nejsem s to ztotožnit se s něčím, co se nějak tváří a jinak je," napsal na facebooku Klus. Zároveň se kriticky vyjádřil i k dalším věcem provázejícím letošní předávání cen ve Státní opeře.

Na facebooku si Klus mimo jiné stěžuje na údajné zneužití v reklamní kampani, k níž dali zástupci ankety souhlas bez jeho vědomí. Také kritizuje potíže se zvukem v přímém přenosu, za které se postiženým umělcům prý nikdo ani neomluvil. Klus dále píše, že přestože dopředu odmítl převzetí ocenění za píseň Cesta, na které hostuje s kapelou Kryštof, které podle jeho názoru patří hlavní zásluha na úspěchu písně, byl v přímém přenosu vyzván k příchodu na pódium.

Klus ve svém textu naznačuje, že vzít Řezníkovi cenu není řešením, přestože se s jeho výrazovými prostředky neztotožňuje. "...vzhledem k jazykovým prostředkům Řezníka je tohle zhruba hranice, kde já ve svých textech končím. A on začíná," podotkl s tím, že "tenhleten maník o něčem zpívá a poslouchá to velká spousta lidí. Logicky tedy patří na Slavíky, neb zde promlouvají vaše Hlasy".

Musica Bohemica se ke kauze "Řezníka" vyjádřila takto: Neposuzujeme uměleckou stránku Řezníkovy produkce. Rozhodně však nechceme a nebudeme podporovat propagaci extrémního násilí, kterou systematicky dělá ve svých textech i obchodních aktivitách. Například ubližování ženám (viz skladba "Ta holka v mym sklepě") jednoznačně odmítáme a nebudeme ho podporovat. Stejně tak nemůžeme souhlasit s jeho prodejem triček s nápisy typu "Znásilnění je skvělý".

Anketa zpěvácké popularity Český slavík (dříve Zlatý slavík) patřívala k prestižním oceněním. Výsledky se z politických důvodů dokonce falšovaly, protože svědčily o tom, že ačkoli je dotyčný (Marta Kubišová či Pražský výběr) u mocných v nemilosti, stojí za ním početný dav příznivců.

To vše už je dávno pryč. Dnešní Český slavík je tak spíš na úrovni oblastní soutěže zahrádkářů. Organizátoři se nabubřelým ceremoniálem snaží udržovat představu o jeho důležitosti, ale jak její průběh, tak i výsledky je zrazují. Hudební fanoušci pak jejich snahu dílem ignorují a dílem se jí vysmívají, napsal server tyden.cz.

Předávání cen vítězům mělo letos opět podobu druhořadé estrády, u které se většina diváků nejenže nebaví, ale už ani nemá potřebu se nad ní rozčilovat, pohoršovat či psát naštvané dopisy tvůrcům. Kdo by se kvůli nim hledal s obálkou a investoval do známky? Ještě tak maximálně nějaký ten komentář na internetové diskusi u výsledků.

Související

Ewa Farna, Český slavík 2023

Český slavík 2023: Ewa Farna absolutní vítězkou. Triumfovali také Ztracený, kapela Kabát a Václav Neckář

Ewa Farna (30) se stala nezpochybnitelnou hvězdou večera na udílení Českého slavíka. Nejenže získala zlatou sošku v kategorii Zpěvačka roku, přičemž porazila legendární Lucii Bílou (57), ale triumfovala i jako absolutní vítěz Slavíka. Její tvář v okamžiku vyhlášení jména mluvila sama za sebe – byla úplně překvapená. Během emocionálního projevu se zpěvačce nedokázaly ubránit slzy. Do síně slávy Českého slavíka vstoupil Václav Neckář. Cenu za objev roku dostala Tereza Balonová. Ocenění v 61. ročníku hudební ankety převzaly v pražském Foru Karlín. 

Více souvisejících

Český slavík Tomáš Klus

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Fotbal, ilustrační fotografie.

Euro 2024: Chorvaté si proti Španělům ani neškrtli. Všechny branky padly do přestávky

Jasný průběh měl první duel skupiny B, který proti sobě svedl dva giganty, Španěly a Chorvaty. Parta kolem Luky Modriče bude chtít na vstup do turnaje rychle zapomenout, neboť se proti jednomu z největších favoritů Eura na nic nezmohla. Do poločasu prohrávala 0:3, a když už měla šanci vstřelit branku z penalty, nejprve Petkoviče vychytal gólman Simón, aby se pak při dorážce sami připravili o gól předčasným vběhnutím do šestnáctky. Navzdory jasnému průběhu mají i tak Španělé nejspíše problém. Minimálně Morata totiž musel předčasně ze hřiště kvůli zranění.

před 5 hodinami

Fotbal, ilustrační fotografie

Euro 2024: Maďarům gól Vargy k bodům nestačil. Švýcaři si vybudovali dostatečný náskok už v první půli

Podobně jako v úvodním duelu evropského šampionátu Německa se Skotskem, i v druhém zápase skupiny A mezi Maďarskem a Švýcarskem nemuseli fotbaloví fanoušci čekat na první gól dlouho. Postarali se o něj Švýcaři, konkrétně zásluhou Duaha. A v prvním poločase nezůstalo jen u něj, ještě do poločasu zvýšil na 2:0 Aebischer. Právě díky skvěle odehranému prvnímu poločasu nakonec Švýcaři dokráčeli k výhře, přestože po přestávce snižoval Varga. V závěru totiž na konečných 3:1 zvýšil Embolo.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Volodymyr Zelenskyj, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Zelenskyj chce od summitu návrh míru, který se představí Moskvě

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu na probíhajícím mírovém summitu ve Švýcarsku řekl, že Rusku předloží návrh na ukončení války, na němž se shodne mezinárodní společenství. Neprozradil však, zdali by sám jednal s ruským protějškem Vladimirem Putinem.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Drama na závodech v Jičíně: Několik zraněných po havárii mezi diváky

Záchranáři zasahovali v sobotu dopoledne u nehody při motocyklových závodech v Jičíně. Událost si vyžádala pět zraněných osob. Příčinou a okolnostmi incidentu se zabývá policie. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy