Unikátní audiovizuální představení skloubí Clarinet Factory, Alana Vitouše i Petra Nikla

Praha - Neopakovatelná hra zvuků a světel prostupujících do hlubin lidské fantazie utvoří během 12. a 13. února v Českém muzeu hudby nový umělecký příběh. Publikum čeká ojedinělé audiovizuální představení Hudba z ticha, které skloubí přednes multižánrového tělesa Clarinet Factory a perkusisty Alana Vitouše s vizuálními kreacemi výtvarníka a performera Petra Nikla.

Porušení hranic mezi žánry, hudbou, světlem, výtvarným uměním, architekturou a v některých momentech dokonce i mezi umělcem a posluchačem se stane stěžejním uměleckým mottem projektu. Publikum se dočká mnoha okouzlujících, ale také interaktivních okamžiků například v podobě světelné harfy, na níž budou moci ti nejodvážnější zaimprovizovat.„Hudba Clarinet Factory se bude opírat o specifické zvukové i prostorové vlastnosti Českého muzea hudby. Z hudebního pohledu se hlavním tématem večera stanou inspirace ze světa klasické hudby tak, jak je společně vnímáme," prozrazuje k programu kapelník čtyřčlenného ansámblu, Jindřich Pavliš. „Ve skladbě Vltava se spojí Smetanův motiv s lidským hlasem a pojetím klarinetu v minimalistickém stylu Steva Reicha, Out of Home připomene Dvořákovo Largo, ale zároveň dá prostor improvizaci basklarinetu a Vitoušových perkusí. Birdsong se přihlásí k odkazu Stravinského a Messiaena nebo skladba B-A-C-H se stane oslavou Johanna Sebastiana Bacha a zároveň hrou s jeho jménem."Publikum s hudebníky zavítá i do dalších poloh – etnickými a meditativními odstíny budou hýřit kusy jako Dobrá Meditace, L'Amour nebo Star Track. Členové Clarinet Factory skládají hudbu, píšou vlastní texty a ovládají nejrůznější techniky klarinetové hry, kterými jsou schopni napodobit třeba i bicí, basu, varhany nebo zvuky z přírody, rovněž zpívají a improvizují. V sólových i společných výstupech je pak doplní perkusista Alan Vitouš, který představí několik neobvyklých i vlastnoručně vyrobených nástrojů.Originální kreace Petra Nikla pak koncert promění ve hru zvuků a světel. Prostor Českého muzea hudby je výtvarníkovi velmi dobře znám již z roku 2007, kdy zde koncipoval interaktivní výstavu Orbis Pictus: „Mým záměrem je podtrhnout architektonické kvality a světelně pracovat s nejrůznějšími plochami, at' už se jedná o schodiště, arkády nebo kupoli," vysvětluje Nikl, který k práci se světlem použije nejrůznější, vlastními silami vyrobené objekty, jako jsou obří čočky, bazény s vodou nebo objekty, které mu umožní projektovat na architekturu různorodé obrazce a vytvářet na místě neopakovatelné příběhy a atmosféry. A to vše bez použití jakékoliv digitální techniky.

„Kromě architektury a světla bude pro průběh a atmosféru koncertu určující hlavně naladění publika," akcentuje Jindřich Pavliš a zároveň předznamenává naprostou jedinečnost každého z koncertů. Program bude zpestřen interaktivními prvky, které jsou osvědčenou součástí produkcí uměleckého spojení již léta. K hlavním překvapením bude patřit světelná harfa, na kterou si ti nejodvážnější, a to i „nehrající" návštěvníci budou moci do hudby zaimprovizovat.Koncerty pořádá PKF – Prague Philharmonia (dříve Pražská komorní filharmonie) v rámci cyklu Mimořádných koncertů a začínají v 19.30 hodin. Vstupenky je možné zakoupit v předprodeji nebo na místě hodinu před zahájením za jednotnou cenu 350 Kč. Předprodej probíhá v kanceláři PKF nebo on-line prostřednictvím webových stránek www.pkf.cz v sekci Koncerty.

Související

Paul Meyer, foto: archiv umělce

Na dalším koncertu PKF – Prague Philharmonia se představí hudebník Paul Meyer

Praha – Šestý orchestrální koncert aktuální sezony PKF – Prague Philharmonia připravuje pro své posluchače již v neděli 8. března další skvělý umělecký zážitek. Tentokrát se na koncertu, který se odehraje ve Dvořákově síni Rudolfina, představí jeden z nejpopulárnějších francouzských sólo klarinetistů Paul Meyer.
Orchestr PKF – Prague Philharmonia

Violoncellová hvězda Mischa Maisky zazáří na koncertu PKF – Prague Philharmonia

Praha – Hned dvě speciality připravuje PKF – Prague Philharmonia na svém pátém orchestrálním koncertu aktuální sezony, který se uskuteční v neděli 18. ledna ve Dvořákově síni Rudolfina. Kromě šéfdirigenta Jakuba Hrůši opět stane v čele orchestru světový violoncellový virtuos Mischa Maisky, jehož s PKF spojuje dlouholetá úspěšná spolupráce, a svého premiérového uvedení se dočká čerstvá novinka současného českého skladatele Miroslava Srnky.

Více souvisejících

Prague Philharmonia

Aktuálně se děje

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

včera

včera

včera

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy