Folklórní tradice mají stále místo ve společnosti. Mnohdy však "jen" skrze hudbu

Praha – Pražský filharmonický sbor zakončil svoji devětasedmdesátou sezonu v Rudolfinu. Na závěrečný samostatný koncert sezony vybral sbor několik děl s jímavým příběhem od předního českého skladatele Bohuslava Martinů.

Závěrečný koncert 79. sezony Pražského filharmonického sboru se nesl v duchu folklóru. Folklórem a lidovou hudbou se nechal inspirovat Bohuslav Martinů při komponování skladeb, jaké na koncertu zazněly. Texty čtyř básní napsal Miloslav Bureš a Bohuslav Martinů se je jal zhudebnit.

Pražský symfonický orchestr patří k tomu nejlepšímu v oboru sborového zpěvu v České republice. Provedení čtyř kantát od Bohuslava Martinů nadchlo publikum, které zavítalo do Dvořákovy síně Rudolfina.

Na koncertu zazněly čtyři skladby Bohuslava Martinů, Legenda z dýmu bramborové nati, Otevírání studánek, Romance z pampelišek a Mikeš z hor.

Legenda z dýmu bramborové nati připomíná podzimní pálení bramborové nati a legendu o Matce Boží, která sestoupí mezi lidi, aby poznala jejich život. Slavnou a často dávanou kantátou je Otevírání studánek, která je ústřední skladbou cyklu. Skladba určená pro ženský sbor vznikla na motiv lidového zvyku, kdy na jaře lidé chodili čistit studánky, aby se měli dobře. Role vypravěče se u Otevírání studánek chopil herec Petr Štěpánek, který svým medovým hlasem uchvátil posluchače.

Romance z pampelišek připomíná lidovou baladu o dívce, která sedm let čeká na okamžik, kdy se její milý vrátí z vojny. V této kantátě zaznívají prvky lidové písně. Poslední skladbou, která na závěrečném koncertu zazněla, byl Mikeš z hor, který přináší zimní příběh o chytrém pasáčkovi, který zahnal stádo na kopec, aby je ochránil od nepříznivým zimním počasím.

Pár slov o autorovi: Bohuslav Martinů (1890-1959) začal komponovat v mladém věku. Mezi jeho první skladatelské úspěchy patřila Česká rapsodie či balet Istar, který premiérově uvedlo Národní divadlo. Skladbě se věnoval i ve třídě Josefa Suka na pražské konzervatoři a od roku 1923 byl stipendistou Alberta Roussela v Paříži. Po vpádu nacistů do Francie Martinů odjel do USA a domů se už nikdy nevrátil. Žil střídavě v Itálii, Francii a Švýcarsku, kde zemřel.

Ať už patříte nebo nikoli mezi ty, kteří mají klasickou hudbu v oblibě, koncert Pražského symfonického sboru je úžasným zážitkem. Stojí za to zajít na takový koncert. A proč nezačít špičkovou interpretací v podání Pražského symfonického sboru? Během příští sezony budete mít řadu příležitostí.

Související

Tomáš Petříček

Embargo na české umělce? Petříček bude kauzu řešit s čínským velvyslancem

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) se sejde s čínským velvyslancem kvůli tomu, že Čína údajně ruší vystoupení českých kulturních institucí, jejichž název je spojen s Prahou. Ministr to dnes řekl novinářům, před schůzkou si chce informace ještě ověřit na ministerstvu kultury. Pokud by bylo vystupování českých umělců omezováno, považoval by to Petříček za nešťastné.

Více souvisejících

Pražský filharmonický sbor

Aktuálně se děje

před 45 minutami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 2 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 2 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 9 hodinami

před 10 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 10 hodinami

USA nevidí, že by Čína chtěla spravedlivé ukončení války na Ukrajině

Podle Johna Kirbyho by Spojené státy uvítaly, kdyby se Čína zúčastnila globálního mírového summitu, ale vyjádřil pochybnosti, zda Peking chce podpořit spravedlivý mírový plán pro Ukrajinu.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy