Miro Žbirka rozparádil O2 arenu. Jako bubeník se předvedl fotbalista Petr Čech

Na koncertu v zaplněné pražské O2 areně v úterý Miro Žbirka s mnoha hosty oslavil 40 let na scéně. Vedle svých hitů představil i písně z aktuální nahrávky Double Album. Žbirku doprovodila skupina složená z uznávaných britských hudebníků. Jako host vystoupil v písni 22 dní v roli bubeníka bývalý fotbalový brankář Petr Čech.

Dalšími hosty byly zpěvačky Magdalena Šalamounová, Martha, Katarína Knechtová, Ráchel Skleničková a Eddi Readerová.

Před efektní projekční plochou zahájil Žbirka koncert písní Možno sa to zdá, po které následovala směs jeho hitů V slepých uličkách, Katka a Prvá. Bratislavský rodák vedle starých skladeb jako Dr. Jekyll A Mr. Hyde nebo Múr našich lások nadšenému publiku nabídl i novější písně jako například Fair Play známou ze stejnojmenného filmu režisérky Andrey Sedláčkové. Duet Čistý svet z nové desky Double Album se Žbirkou za velkého aplausu zazpívala a na klavír doprovodila nevidomá hudebnice Skleničková.

V polovině koncertu po své jedné z nejúspěšnějších písní Balada o poľných vtákoch Žbirka přivítal své speciální hosty, kapelu britských hudebníků ve složení Blair Cunningham (bicí), Robbie McIntosh (kytary), Hamish Stuart (baskytara), Dean Rosse (klávesy), Pears McIntyr (kytary) a Rob Casse (kytary, zpěv).

Světoznámí muzikanti, z nichž se například kytaristé McIntosh a Stuart podíleli na sólových albech bývalého člena Beatles Paula McCartneyho, nahrávali i Double Album, které vzniklo v legendárním londýnském studiu Abbey Road. Své pražské vystoupení zahájili skladbou od The Beatles Can't Buy My Love a poté doprovodili Žbirku v jeho písních Skúška snov, Každý chce byť naj a duetu Take Me Home se skotskou zpěvačkou Eddi Readerovou známou ze skupiny Fairground Attraction, která poté přidala i svůj hit Perfect. Britští hudebníci zahráli i další písně od The Beatles Get Back a Hey Jude, které si s nimi zazpívala téměř celá hala.

Překvapením pro mnohé návštěvníky byla účast bývalého reprezentačního fotbalového brankáře Petra Čecha, který Žbirku doprovodil jako hostující bubeník v písni 22 dní. Čech se jako amatérský bubeník prezentuje delší dobu. Například v roce 2013 vystoupil na festivalu Rock For People v Hradci Králové se skupinou Eddie Stoilow a nedávno kvůli charitě s bubeníkem skupiny Queen Rogerem Taylorem nahrál charitativní singl nazvaný That's Football.

Závěr koncertu pak patřil Žbirkovým hitům Biely kvet a Atlantída, kterým O2 arena aplaudovala vestoje. Vystoupení tradičně zakončila skladba Mám rád.

Sedmašedesátiletý skladatel a zpěvák Žbirka se v roce 1982 stal prvním slovenským Zlatým slavíkem a po Waldemaru Matuškovi byl druhým, kdo dokázal porazit Karla Gotta. Své zatím poslední album vydal loni pod názvem Double Album.

Související

Miro Žbirka (foto: Lukáš Běhounek)

Ceny Anděl posmrtně opanoval Miro Žbirka, získal hned čtyři sošky

Letošní ceny České hudební akademie (ČHA) Anděl opanovala hudba Miroslava Žbirky. Jeho album Posledné veci proměnilo všechny čtyři nominace. Za Žbirku, který zemřel předloni 10. listopadu ve věku 69 let, nahrávku dokončil jeho syn David. Posmrtně vydané album a singl Nejsi sám akademici ocenili v kategoriích Album, Sólový interpret, Skladba a Slovenské album. 
Miro Žbirka (foto: Patrik Uhlíř)

Ceny Anděl: Nominace ovládl Žbirka, mezi favority patří i Vypsaná fixa

Favoritem letošních cen České hudební akademie (ČHA) Anděl je s ohledem na počet nominací zpěvák Miro Žbirka. Ten se svou deskou Posledné veci figuruje v kategoriích Album, Sólový interpret a Slovenské album. Píseň Nejsi sám, v níž zpívá i jeho syn David Žbirka, který album produkoval, se může stát Skladbou roku. 

Více souvisejících

Miro Žbirka Koncert Hudba kultura Praha

Aktuálně se děje

před 5 hodinami

včera

Hráči České republiky slaví po skórování v zápase předkola skupiny A mezi Norskem a Českou republikou na Mistrovství světa v ledním hokeji IIHF 2024 v Praze (Česká republika, 11. května 2024).

Češi slaví druhou výhru. K obratu proti tvrdým Norům zavelel jubilant Červenka, jenž vyrovnal Jágra

Druhý těžký zápas ve dvou dnech museli čeští hokejisté sehrát na úvod domácího světového šampionátu. Zatímco páteční duel s Finskem gól ze hry navzdory skvělému hokeji nenabídl a rozhodnout tak musely až samostatné nájezdy, kdy ten rozhodující proměnil kapitán Roman Červenka, v sobotním duelu s Norskem padlo hned devět branek. Tento zápas ale pro Čechy nezačal nejlépe a to i přes to, že Červenka ve svém 200. zápase za národní tým otevřel skóre. Norové totiž ještě v první třetině otočili na 3:1 a Češi se dlouho následně snažili o vyrovnání. To se podařilo v bojovné druhé třetině a až ve třetí třetině se jim podařilo otočit stav zpátky na svou stranu. Zásluhou Stránského, Hájka a Paláta tak nakonec došli k výhře 6:3. 

včera

včera

Senioři, ilustrační foto

Kolika let se dožívají lidé v EU? Česko je na tom výrazně lépe než Slovensko

V Evropské unii loni stoupla očekávaná délka života nad úroveň před pandemií covidu-19, jak uvádí evropský statistický úřad Eurostat. Země v jižní části Evropy, jako Španělsko, Itálie a Malta, zaznamenaly nejvyšší naději na dožití, zatímco nejnižší údaje byly zaznamenány v Rumunsku, Bulharsku a Lotyšsku. Slovensko je ve srovnání s Českem na horší úrovni, uvedl server Brussels Times.

včera

Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie

Ukrajina posílí své vojáky v Charkovské oblasti, kde ruské invazní síly zahájily ofenzivu

Prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že Ukrajina posílí své vojáky k obraně Charkovské oblasti, kde ruské invazní síly začaly nově útočit. Zelenskyj v pravidelném večerním hlášení uvedl, že Kyjev poskytuje vojákům veškerou potřebnou podporu k obraně svých pozic. Dále poděkoval za nově ohlášenou americkou pomoc ve výši 400 milionů dolarů a zdůraznil, že Kyjev se snaží zajistit co nejrychlejší dodání materiálu na frontu.

včera

včera

Na této fotografii, kterou poskytla severokorejská vláda, severokorejský vůdce Kim Čong-un ve středu dohlíží na zkušební odpálení nového vícenásobného raketového systému na neznámém místě v Severní Koreji 10. května 2024.

Kim Čong-un má novou zbraň. Dohlížel na ostrý test

Podle severokorejských státních médií KLDR zařadí od letošního roku do výzbroje nový salvový raketomet ráže 240 milimetrů. Server NBC News s odkazem na agenturu AP dodal, že tato změna představuje „významný posun“ v bojových schopnostech dělostřelectva armády.

včera

včera

včera

včera

Palestina

Rafah opouští kvůli invazi statisíce lidí

Přibližně 150.000 lidí už od pondělí uprchlo z města Rafah na jihu Pásma Gazy, kterému hrozí rozsáhlá izraelská vojenská ofenzíva, uvedla v sobotu Agentura OSN pro pomoc palestinským uprchlíkům (UNRWA). O výrazně vyšším počtu, a sice 300.000 evakuovaných, informuje izraelská armáda, píše agentura DPA s tím, že tato tvrzení nelze nezávisle ověřit.

včera

včera

MS v hokeji

Británie si připsala nejtěsnější prohru s Kanadou v historii MS, Kazaši přehráli Francii

V sobotu svým druhým hracím dnem pokračuje světový šampionát v ledním hokeji konající se v Praze a Ostravě. Sobotní program odstartoval již dvacet minut po pravém poledni, kdy se jednak v Praze utkali Britové s favorizovanou Kanadou, v Ostravě se pro změnu hrál důležitý duel s ohledem na záchranu v elitní divizi MS mezi Francií a Kazachstánem. Přestože Kanaďané si z duelu s Brity odvážejí výhru 4:2, nadřeli se na ni a že to nebyl jednoduchý duel pro „javorové listy“, tak o tom svědčí i ta skutečnost, že se pro Británii jedná o nejtěsnější prohru s Kanadou v historii MS. Druhý polední zápas hraný v Ostravě ovládli nakonec Kazaši díky svým uměním v prostoru za brankou soupeře a Francouze tak přehráli 3:1. 

včera

včera

včera

Izraelská armáda

Izrael zřejmě využil americké zbraně k porušování mezinárodního práva

Bílý dům zaslal americkému Kongresu zprávu, ve které se uvádí, že je pravděpodobné, že Izrael použil americké zbraně při úderech v Pásmu Gazy, které odporují mezinárodnímu právu. Podle informací agentur AP a Reuters ale americká administrativa nemá dostatečné důkazy ani konkrétní případy, které by to potvrdily, kvůli nedostatku informací ze strany Izraele.

včera

včera

včera

včera

Rusko tvrdí, že na Ukrajině obsadilo šest dalších vesnic

Ruské ministerstvo obrany v sobotu oznámilo převzetí kontroly nad pěti obcemi v ukrajinské Charkovské oblasti a jednou v Doněcké oblasti. Ukrajinské úřady hlásí po ruských útocích oběti na životech i zraněných, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy