Královskou kuchařku Freddie Mercuryho pokřtil jeho někdejší osobní asistent

Praha - Čas pádí jako splašený, letos vzpomeneme 70. výročí narození fenomenálního Freddie Mercuryho, zpěváka skupiny Queen, označovaného též za "krále rocku". V listopadu také uplyne 25 let od jeho předčasného skonu.

O životních osudech Farrokha Bulsary, rodáka ze Zabzibaru, který se ve světě proslavil jako Freddie Mercury, se toho ví poměrně hodně. Ať šlo o jeho hudební či osobní eskapády, existuje mnoho výpravných či méně okázalých knih, mapující jeho život od 5.  září 1946, kdy se ve Stone Townu narodil, až po 24. listopad 1991; toho dne zemřel v důsledku nemoci AIDS.

Existuje však jedna oblast, která byla zatím nedotčená. A tato mezera se nyní zaplní díky Peteru Freestoneovi, který se rozhodl vydat knihu receptů nikoli těch, které by si snad vymyslel "božský Freddie", ale které mu tento jedenašedesátiletý Brit připravoval. Kniha se rodila dva roky a provází ji jedno unikum - je vůbec prvním tohoto druhu co se Mercuryho týče a má svou premiéru v českém jazyce. Jak pravil její autor, Británie si musí počkat.

Kdo je tedy Peter "Phoebe" Freestone? Někdejší zaměstnanec Royal Opera House a Royal Ballet, který v útlém věku strávil pět let v jižní Indii. Mercuryho poznal v roce 1979 a postupně se z kostyméra stal jeho osobním asistentem a v posledních čtyřech letech i kuchařem. Byl po jeho boku až do předčasné smrti v roce 1991, poté se zapojil do aktivit, které jsou spojeny s Mercuryho jménem a skupinou Queen (Association Montreuxmusic, The Official International Queen Fan Club), rovněž je aktivním členem prevence proti AIDS.

Na obalu knihy je dosud nezveřejněné foto F. Mercuryho (zdroj: Robert Pavelka, EuroZprávy.cz)

Co je pro čtenáře Freddieho kuchařky bezesporu zajímavé, že její autor, tedy Freestone, už 15 let žije v České republice. Na otázku proč, s nadsázkou říká, že je mu zde lépe než v Anglii a vážně jako další důvod dodává český přístup k hudbě. 

Všechny recepty v knize, a je jich více než stovka, představují pokrmy, které Freddie jedl, byly pečlivě znovu "odvařeny", na prezentaci kuchařky byl několikrát vyzdvihován cibulový koláč. Jde o skromná a dostupná jídla, která nám dokazují, že mimo pódium byl Mercury docela obyčejným člověkem.

Knihu vydává FénixFilm ve spolupráci s Euromedia a její podtitul Oblíbené pochoutky krále rocku provází další exkluzvní fakt - fotografie na obalu knihy dosud nebyla nikde publikována, pochází ze soukromého archivu Petera Freestonea.

Dejme nyní slovo autorovi jedinečné Královské kuchařky Freddie Mercuryho, Peteru Freestoneovi:

Peter Freestone byl v blízkosti Freddieho Mercuryho 12 let (zdroj: Robert Pavelka, EuroZprávy.cz)

Jaký vlastně byl Freddie Mercury?

PF: Ve skutečnosti byli dva, ale oba byli skuteční. Toho prvního znali všichni lidé díky jeho hudbě a z jeviště. Ale pak tu byl Freddie, velmi plachý, nedůvěřivý k cizím věcem. Pokud jste se k němu dostali blíž, byl velmi šťastný, měl rád zábavu a humor a chtěl, aby se bavili i ostatní.

Pověstná byla jeho živá vystoupení...

PF: Ano, pro něj nebylo vůbec důležité, jestli vystupuje pro 500 nebo 500 000 lidí. Ale vždy ctil mezi pódiem a diváky určitou bariéru, jeviště bylo jeho výsostné území. Tam se choval bláznivě, dělal cokoli, protože to bylo jeviště. Místo pro představení. A stejně jako ostatní členové Queen byl perfekcionista. Vždycky když připravovali album, Freddie říkal, že ho musí udělat, jako kdyby to mělo být jejich poslední. Vydat se z nejlepšího. Protože chtěl, aby si ho lidé pamatovali. Vždy chtěl všechno udělat co nejlépe. A když deska vyšla, Freddie ji několikrát poslouchal a říkal: »Mohlo to být ještě lepší, než jsme to udělali«. Nikdy nebyl stoprocentně spokojený.

Pojďme k jídlu, měl Freddie mlsný jazyk?

PF: Když byl ještě zdráv, hodně a rád kořenil. Nemyslím pikantní jídla, volil třeba skořici, hřebíček. Když už byl nemocný, v posledních čtyřech letech, volil jednodušší jídla. Vzhledem k jeho stavu by měl s určitými jídly problémy. Vařil jsem mu poslední čtyři roky v jeho životě. Byl jsem jeho jediný kuchař. Předtím měl dva, potom jsem se o něj staral já.

Vídáte se po jeho smrti i s ostatními členy Queen?

PF: Samozřejmě. Kdykoliv jsme ve stejné zemi, tak se setkáme. Jak je známo, žiji v Česku, oni v Anglii, kam nejezdím příliš rád. Když tu minulý měsíc vystupoval Brian May, tak jsme se dvakrát viděli. 

Když jsme u Briana, vždy se o něm říkalo, že to byl nejskromnější z Queen...

PF: Já bych netvrdil, že je to tak docela pravda. Byl to také perfekcionista, ale hodně často se uzavíral do svého vlastního světa, kam jen nerad někoho pouštěl. 

Jaké jídlo máte nejraději vy?

PF: To záleží na tom, jak ráno vstanu (smích). Mám rád jednodušší, domácí jídla, třeba rizoto, opravdu mi hodně chutná rýže. Baví vzít pánev, dát na ni cibuli, česnek, chilli, něco masa, pak to smíchám s rýží a za pár minut už mohu jíst. To mi vyhovuje.

Domníváte se, že Královská kuchařka Freddie Mercuryho bude mít úspěch? 

PF: Doufám, že ano. Nic podobného ještě nevyšlo, musel jsem se o to postarat až já (smích). Je tam něco pro každého, jde o jednoduchá, nesložitá jídla. Pak tam je i několik příběhů, které nám mají připomenout, jak Freddie skutečně prožíval svůj život. Přímo nenáviděl jen tak sedět v koutě, nic nedělat, být smutný a bez nálady. Miloval smích, veselí, ale nebylo to jen povrchní vtipkování, na každé situaci dokázal najít něco zábavného.

Peter Freestone zdraví čtenáře EuroZprávy.cz 

Děkujeme za rozhovor.

Související

Více souvisejících

Peter Freestone kniha Královská kuchařka Freddie Mercuryho slavnostní křest

Aktuálně se děje

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Rusko, Kreml

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Aktualizováno včera

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

včera

Záchranáři v akci, ilustrační fotografie.

Na Nymbursku vjelo auto na chodník a srazilo několik chodců

V Kostelní Lhotě na Nymbursku došlo v neděli odpoledne k vážné nehodě. Řidič vjel se svým osobním autem na chodník, kde srazil čtyři osoby. Informace o charakteru zranění zatím nejsou známé, na místo však letěly dva záchranářské vrtulníky. 

včera

Bernard Hill jako Théoden v Pánovi prstenů.

Zemřel herec Bernard Hill, král Théoden z Pána prstenů

Velkou Británii dnes zasáhla smutná zpráva. Ve věku 79 let zemřel v neděli ráno herec Bernard Hill, který si zahrál ve dvou z těch vůbec nejúspěšnějších filmů světové kinematografie. O jeho úmrtí informovala stanice BBC.  

včera

Věra Jourová

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

včera

včera

včera

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

včera

včera

včera

včera

včera

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

včera

včera

Madonna do starého železa nepatří. Brazilskou show sledoval více než milion lidí

Madonna zůstává i v 65 letech tahákem pro hudební nadšence po celém světě. Na sobotní bezplatnou show na slavné pláži Copacabana přišlo podle odhadu úřadů v Riu de Janeiro přes půldruhého milionu lidí, uvedla agentura Reuters. Koncert v Brazílii proběhl na závěr turné Celebration, které začalo loni na podzim. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy