Skupina Dunaj slaví: Po 26 letech pokřtila nové album "Za vodou"

Skupina Dunaj dnes v zaplněném klubu Fléda v Brně pokřtila nové album Za vodou. Vyšlo v říjnu, 26 let po dosud poslední řadové desce Dunaje. Další koncertní křty se uskuteční 22. listopadu v Ústí nad Labem a 13. prosince v Praze v Paláci Akropolis. Dnešní koncert zahájil blok starších písní v tříčlenné základní sestavě Dunaje. Poté se připojili hosté, zpěvačka Bára Zmeková s oběma producenty alba, Petrem Ostrouchovem a Aid Kidem. Pak dostaly prostor nové písně, včetně titulní Za vodou.

Dunaj patřil v 90. letech k vlajkovým lodím české, a zejména brněnské alternativní scény. Úspěšné období, zaznamenané na šesti albech, ukončila v roce 1998 smrt zpěváka Jiřího Kolšovského. Ostatní členové se pak věnovali jiným projektům. Společnou činnost obnovili v roce 2019. Setkali se při natáčení dokumentárního filmu Dunaj vědomí a jiskra znovu přeskočila.

Kapelu nyní tvoří zpěvák a baskytarista Vladimír Václavek, kytarista Josef Ostřanský a bubeník Pavel Koudelka. Na albu je deset autorských písní. Dvě z nich vznikly ještě za života Kolšovského a protože se zachovaly i nikdy nevydané nahrávky, zní z alba také hlas původního zpěváka, stejně jako hlas Ivy Bittové, souputnice kapely už od jejích začátků.

I přes vazby na minulost má nová deska zachytit hlavně současnou tvář a výraz Dunaje. "Řekli jsme si, že nechceme frčet na někdejší energii a oprašovat staré vitrínky. Shodli jsme se, že to musí být nová energie, která žije z přítomnosti a říká něco o tom, co jsme teď," uvedl Václavek. "Mám v sobě pocit naplnění, že to, co jsme těch posledních 20 let dělali každý za sebe, jsme teď propojili, naladili jsme se na sebe a vzniklo něco nového," doplnil Ostřanský.

K nahrávání alba si Dunaj pozval producenty Ostrouchova a Aid Kida. Ostrouchov v 90. letech patřil k fanouškům kapely, zatímco Aid Kid znal jen jméno Dunaje. "Naposlouchal jsem ho a zjistil jsem, že v té hudbě jsou všechny věci, které mám rád. Líbí se mi minimalismus, repetice, úsporné bicí. Jak se ta hudba rozchází a pak zase na určitých místech schází. Všechno je to spočítané. A do toho úžasný Vladimírův hlasový projev," uvedl v tiskové zprávě Aid Kid.

Související

Více souvisejících

skupina Dunaj Jihomoravský kraj Brno

Aktuálně se děje

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

včera

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy