Pragovka již potřetí otevře umělecké ateliéry pro veřejnost

Praha – Místo, kam se mnozí za normálních okolností nedostanou – umělecké ateliéry. Již v sobotu 9. dubna bude tato možnost otevřena veřejnosti již potřetí v rámci akce Kolben Open 3. Svůj ateliér ve vysočanské Pragovce otevře více jak třicet umělců. Součástí programu budou i výtvarné dílny pro děti, přednášky, průzkum hal či večerní koncert.

Pragovka v pražských Vysočanech již od roku 2010 pronajímá své prostory nejrůznějším umělcům. V současnosti zde funguje ve více jak čtyřiceti ateliérech zhruba sedmdesát umělců. Tuto sobotu své ateliéry již potřetí otevře několik z nich, protože tak chtějí umožnit veřejnosti prohlédnout si nejen jejich díla ale seznámit je i s kontextem místa, v němž vznikají. „Motivů k tomu uspořádat první Kolben Open bylo hodně. Mezi nimi i vědomí, že pokud mají umělci ateliér v prostorách tohoto typu, pokud je alespoň jednou za čas nezpřístupní, místo zanikne," říká ke spontánnímu vzniku této akce jedna z jejích organizátorek Lucie Nováčková. Podle jejích slov má budova osídlená umělci také obrovský potenciál a to i na zamíchání s celou uměleckou scénou. Jedná se totiž o industriální prostory v místě bývalé tovární čtvrti, která již dávno neslouží svým původním účelům. Využití bývalých továren pro umělecké ateliéry bývá poměrně časté a nejen organizátorky akce pro taková místa mají velkou slabost.

Jednotliví umělci budou ve svých ateliérech samozřejmě přítomni, takže bude možné se s nimi i přímo setkat. Některé prezentace děl budou probíhat ve formě mikrovýstav nebo site-specific instalací, některé se budou blížit spíše sousedským návštěvám. Své ateliéry letos otevřou například Vladimír Merta, Jana Babincová, Zuzana Růžičková, Lucie Nováčková, Pavel Tichoň, Tereza Šimková, Zbyněk Linhart, Martin Chloupa, Michaela Munzarová a mnoho dalších.

Od desíti hodin dopoledne budou připravené výtvarné dílny pro děti ve spolupráci s výtvarnou školou Pragsis, která je volným sdružením umělců z Pragovky pracujícím s dětmi i dospělými. „Pro Kolben Open budeme mít připravený grafický lis a matrice, které si větší děti nebo děti v doprovodu rodičů budou moci sami vyřezat," říká Nováčková a láká i zájemce o malbu, pro něž budou připravené malířské stojany. Od jedenácti hodin budou probíhat přednášky platformy Neolokator, která sdružuje architekty a vědce zabývající se fenoménem rurální krajiny. Jejich přednáška bude navíc zkombinovaná s komentovanou vycházkou a průzkumem hal č. 19 a 21. „Průzkum hal bude možný pouze v rámci jejich komentované vycházky a bude samozřejmě na vlastní nebezpečí," doplňuje Nováčková. K bližšímu průběhu přednášek, které se budou věnovat také architektuře, Nováčková prozrazuje zatím pouze to, že jedním speciálním hostem bude botanik RNDr. Jiří Sádlo. Od dvou do sedmi hodin pak umělci otevřou své ateliéry. Poté bude následovat koncert hudebního dua Obec a následná afterparty.

Související

Kolben Open: vizuál 2017

Umělecké ateliéry v Pragovce se veřejnosti otevřou již počtvrté

Praha – Akce pod názvem Kolben Open byla původně založena pouze pro pár přátel. Příležitost nahlédnout do ateliérů nejrůznějších umělců byla časem nabídnuta široké veřejnosti. Letošní čtvrtý ročník se bude konat 8. dubna v areálu vysočanské Pragovky. Součástí programu jsou nejen otevřené ateliéry, ale i prohlídka přilehlých hal, workshop pro děti, výstava a koncert.

Více souvisejících

Kolben Open architektura Umění

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 11 hodinami

před 12 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy