Top 5 významných událostí v oblasti umění za rok 2016: Nové prostory pro umění i zánik těch starých

Události – Čerstvě jsme přivítali rok nový, kdy se nejen díváme do neznámé budoucnosti, ale ohlížíme se na rok právě uplynulý. V kulturní rubrice tedy není překvapením vzpomenout ty události z oblasti kultury, které pro nás měly nějaký význam. V oblasti umění se toho bezpochyby událo mnoho. Až na jednu se jedná o samá pozitiva.

Jak již bylo řečeno, jedná se o pouhý zlomek z toho, co jsme v loňském roce mohli zaznamenat. V našem výběru zvítězila především nová výstavní místa či prostory určené pro konfrontaci s uměním jako takovým. Bohužel i rozloučení s jedním z takových míst. Byť se může někomu zdát, že výstavních prostor u nás máme až až, je zde zapotřebí určitá různorodost a pestrost, kterou vybraná jistě naplňují.

Pragovka Art District

Hned na jaře roku 2016 rozkvetlo nové místo, kde se pořádají výstavy, koncerty a další kulturní akce. Pragovka Art District neboli umělecká čtvrť Pragovka se tak stala novým uměleckým centrem nacházejícím se v pražských Vysočanech. Ještě v minulém století zde sídlila firma Praga. Dnes v tomto industriálním prostoru haly E naleznete ateliéry nejrůznějších umělců a hned dva výstavní prostory. The Depo Gallery a The White Pearl Gallery, které obě slouží pro prezentaci nejrůznějších proudů současné vizuální kultury nejen rezidentů ale i dalších českých a zahraničních umělců. Nový koncept Pragovky spočívá v existenci inspirativního prostředí nejen z hlediska spolupráce, ale i ve výměně myšlenek či přístupů k tvorbě mezi různými umělci či uměleckými uskupeními. To vše i v kontaktu se širokou veřejností, která tak má téměř jedinečnou příležitost se se současnými umělci osobně potkat a třeba i navzájem obohatit. V jedné z galerií, na některé z pořádaných akcí nebo i ve společenské místnosti se můžete setkat s malíři, sochaři, fotografy, designéry, módními návrháři nebo čalouníky.

Trafo Gallery v Holešovicích

Trafačka, podobně jako Pragovka, sloužila jako prostor pro výstavy, koncerty, divadelní představení a další kulturní akce, ale také jako ateliérové prostory. Svůj ateliér zde měli nejen její zakladatelé, umělci Jan Kaláb, Jakub Nepraš, Michal Cimala a Martin Káňa ale i celá řada residenčních umělců. Trafačka sídlila v letech 2006 až 2014 v industriálním prostoru bývalé trafostanice v pražských Vysočanech. Roku 2015 byla ovšem srovnána se zemí. Od té doby se jednotliví rezidenti vydali různými cestami. Původní Trafo Gallery, která od té doby sídlila nějaký čas v Příčné ulici na Praze 1, na jaře roku 2016 převzala nové výstavní i ateliérové prostory. Provoz v Hale č. 14 a 18 v Pražské tržnici v Holešovicích zahájila v září. Veřejnosti se tak otevřel téměř 200 m2 velký prostor určený pro prezentaci děl nejen zakladatelů uměleckého uskupení Trafačky či jejího blízkého okruhu ale i dalších umělců z Čech a zahraničí. Prostor byl otevřen výstavou nazvanou příhodně Zmrtvýchvstání/Resurerection.

Zánik Karlin Studios

Tyto pozitivní události musíme bohužel vyvážit jednou negativní. Ke 30. září byla ukončena činnost Karlin Studios v pražském Karlíně. Karlin Studios se sídlem v bývalé tovární hale ČKD zahrnovalo na 500 m2 výstavních prostor a sedmnáct ateliérů pronajímaných českým i zahraničním umělcům. Karlin Studios se za dobu své jedenáctileté existence stalo jednou z klíčových součástí pražské výtvarné scény. Bylo navíc prvním takovým prostorem v Praze, tedy prvním postindustriálním prostorem zahrnujícím galerii, kulturní prostor a umělecké ateliéry. Důvodem vystěhování byla demolice dané budovy, na jejímž místě chce její vlastník rozšířit kancelářský komplex Corso. V lednu loňského roku byla schválena bezplatná zápůjčka haly č. 40 v Pražské tržnici v Holešovicích na dobu pěti let. V červnu, tedy tři měsíce před plánovaným vystěhováním, se ovšem situace radikálně změnila, když pronájem budovy náhle připadl společnosti OSE Czech Republic a festivalu Signal. Výstavní prostory, o jejichž program se staral produkční tým FUTURA, nové prostory stále hledá. Přejme mu více štěstí v novém roce.

Vzducholoď Gulliver

Tak trochu předčasný vánoční dárek nadělilo svým návštěvníkům Centrum současného umění DOX. Téměř v polovině prosince zahájilo provoz vzducholodi Gulliver, tedy nového místa určeného pro setkávání současného umění a literatury. Ocelovo-dřevěná konstrukce, kterou na střeše Centra nelze přehlédnout, navrhl uznávaný architekt Martin Rajniš. Toho ředitel Centra DOX Leoš Válka oslovil s myšlenkou organického tvaru kontrastujícího s moderním a industriálním rázem budovy již před třemi lety. Rajniš tak ve spolupráci s odborníky vytvořil konstrukci 42 metrů dlouhou a 10 metrů širokou, jejíž název Gulliver odkazuje k jedné z nejvýznamnějších postav utopické literatury. Program tohoto jedinečného místa bude navazovat na témata aktuálních výstav v Centru DOX.

Rekordní dražba Kupky

Na závěr připomeňme jednu z mnoha aukcí, která se za uplynulý rok konala. V listopadu pořádala ve výstavní síni Mánes společnost Adolf Loos Apartment and Gallery aukci vybraných 150 uměleckých děl. Za rekordní částku 62 milionů korun zde byl vydražen olej Série C I. (Protihodnoty) zakladatele geometrické abstrakce Františka Kupky. Tento obraz ze Série C čítající celkem dvanáct olejů se tak stal nejdražším dílem českého umění prodaného na aukci v České republice. Kupka obraz namaloval roku 1935 a o šestnáct let později ho od něj koupil pařížský galerista Louis Carré. Pro Kupku to byla první smlouva o zastupování. Bylo mu tehdy osmdesát let.

Jistě by se našlo daleko víc událostí, které si zasloužili svou pozornost. Mimo Prahu jmenujme alespoň převedení Litomyšlského Portmonea do majetku Pardubického kraje. Portmoneum vytvořil ve 20. letech minulého století grafik a malíř Josef Váchal. Nástěnnými malbami a vyřezávaným nábytkem tak vyzdobil dva pokoje v domě svého přítele Josefa Portmona. Dílo je nyní ve správě Regionálního muzea v Litomyšli. Na poli výtvarného umění stojí za to sledovat i knižní novinky. Hitem roku 2016, který vyšel krátce před Vánoci, je nepochybně kniha Průvodce neklidným územím. Její autoři David Böhm, Jiří Franta a Ondřej Horák tak vytvořili srozumitelného průvodce českým výtvarným uměním od roku 1900 až do současnosti.

Na závěr tohoto útlého výběru popřejme výtvarnému umění v novém roce mnoho úspěchů, více pozitivních zpráv, nových prostor a nikoliv jejich ničení a v neposlední řadě plno kvalitní literatury, díky níž můžeme nahlížet pod pokličku tohoto kreativního světa.

Související

Více souvisejících

Umění aukce Kolben Open

Aktuálně se děje

před 9 minutami

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

před 3 hodinami

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

před 4 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

před 7 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

před 14 hodinami

před 21 hodinami

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy