Do Národního muzea dorazily vzácné artefakty z Egypta, výstava je pojištěná na miliardu

Za policejního doprovodu dorazily dnes do Národního muzea v Praze až 5000 let staré archeologické nálezy z Egypta, které budou součástí výstavy Sluneční králové. Začne za dva týdny a představí nejvýznamnější objevy českých egyptologů v Abúsíru.

Dnes přicestovalo 90 předmětů zejména z Egyptského muzea v Káhiře, které své exponáty zapůjčuje jen výjimečně. Na výstavě s pojistnou hodnotou jedna miliarda korun budou zápůjčky z desítky zahraničních institucí, řekl dnes novinářům ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Pro veřejnost se dlouho připravovaná výstava otevře 31. srpna a potrvá do 7. února. Podle Lukeše se zřejmě nebude prodlužovat. I proto, že egyptská strana počítá s tím, že část nejvzácnějších exponátů bude po návratu do země součástí právě dokončovaného Velkého egyptského muzea, kam by se sbírky měly instalovat v únoru a březnu.

Exponáty z Egypta již dorazily do muzea! Jejich přívoz doprovázela přísná bezpečnostní opatření. https://t.co/TmJSUKYRU9

— Národní muzeum (@narodnimuzeum) August 14, 2020

Asi nejvýznamnějším exponátem zapůjčeným z Egypta je podle egyptologa Miroslava Vernera bazaltová socha krále Raneferefa. Atraktivní pro návštěvníky bude podle muzea také soubor devíti soch z hrobky princezny Šeretnebtej a hodnostáře Nefera. Na výstavu byl zapůjčen rovněž výběr z předmětů pocházejících z nevykradené hrobky kněze Iaufy, který český archeologický tým objevil v Abúsíru v roce 1998.

Předměty na výstavu dnes ráno do muzea přivezly dva nákladní vozy firmy specializované na převoz umění, doprovázelo je 20 policistů včetně mužů v kuklách a se zbraněmi a vrtulník. Novináři neviděli vybalování exponátů, pracovníci firmy je v bednách jen převáželi z aut do budovy.

Lukeš a Verner dnes uváděli, že výstava se připravovala dlouhá léta, dvakrát její přípravy přerušily revoluce, nejprve v Československu a později v Egyptě. Nakonec do příprav zasáhla i pandemie koronaviru, výstava se kvůli ní musela posunout o dva měsíce.

"Příprava výstavy je velice náročná, egyptská strana takový konvolut předmětů do zahraniční ještě nepůjčila. Museli jsme splnit celou řadu bezpečnostních, formálních a dalších záležitostí," uvedl Lukeš.

"Pro celý tým českého egyptologického ústavu je to velký okamžik. Dlouhá léta jsme si přáli, abychom mohli naší veřejnosti ukázat aspoň malou část nejlepších archeologických nálezů, které se našemu týmu za desítky let jeho práce v Egyptě, v tomto případně na pyramidovém poli v Abúsíru podařilo objevit," řekl Verner. Lidé se podle něj budou moci seznámit se širokým spektrem nálezů od drobného umění až po královské sochy.

Čeští egyptologové v lokalitě Abúsír působí od přelomu 50. a 60. let. Takzvaní Sluneční králové byli panovníci 5. dynastie, kteří své pohřební komplexy postavili v Abúsíru v 25. až 24. století před naším letopočtem a uctívali slunečního boha Re. Výstava přinese zhruba 350 sbírkových předmětů z 3. až 1. tisíciletí před naším letopočtem. Starověké exponáty doprovodí například makety tří pyramid, uvnitř kterých bude 3D projekce.

Související

Policie ČR

Rajchlova strana PRO žádá prověrku policejního zákroku před Národním muzeem

Zástupci strany Právo Respekt Odbornost (PRO), jež svolala sobotní protivládní demonstraci na Václavském náměstí, žádají, aby oddělení vnitřní kontroly policie prověřilo zákroky policistů před Národním muzeem. Uvedli to dnes na tiskové konferenci. Po skončení demonstrace se část lidí snažila z budovy muzea odstranit ukrajinskou vlajku. Policisté už dříve uvedli, že k použití donucovacích prostředků přistoupili až v době, kdy někteří účastníci stupňovali svoji agresivitu a nereagovali na opakované výzvy.

Více souvisejících

Národní muzeum výstavy Praha kultura Egypt Policie ČR

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 11 hodinami

před 13 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy