Bude Wengerovým nástupcem Arteta? Čech žádá po novém kouči kontinuitu

Londýn - Trenér Arséne Wenger má za sebou víkend, během kterého zažil poslední duel londýnského Arsenalu coby jeho kouč. Klub totiž po této sezóně 2017/18 opustí po dlouhých 22 letech. V těchto dnech se tak intenzivně jedná o jeho nástupci a podle posledních informací britských médií má největší šancí se jím stát bývalý kapitán Arsenalu a současný asistent trenéra Pepa Guardioly v Manchesteru City Mikel Arteta. Gólman Petr Čech působicí na Emirates Stadium by si pak přál, že ať už bude Wengerovým nástupcem kdokoli, měla by se v klubu zachovat kontinuita. V opačném případě prý hrozí to, co potkalo Manchester United po odchodu Sira Alexe Fergusona podlouhých 27 letech v roce 2013 z trenérského postu. "Pokud jste v klubu, kde je kontinuita, pak si na ni všichni zvyknou. Je to opravdu vzácné. Můžeme to vidět na příkladu Manchesteru United - Alex Ferguson skončil a všichni si mysleli, že když přišel Louis van Gaal, bude to dlouhodobý trenér. A on nebyl tak úspěšný, jak každý očekával, a po dvou letech udělali změnu," řekl konkrétně Čech pro londýnský deník Evening Standard.

"Konzistence ve fotbale je jedním z nejtěžších úkolů, zvlášť když jste manažer nebo trenér. Nový manažer najde tento klub ve velmi zdravém stavu a samozřejmě bude muset uspět. To určuje, jak dlouho zůstane," pokračoval Čech.

Největším favoritem na to stát se od příští szeóny novým kormidelníkem "Kanonýrů" je šestatřicetiletý Mikel Arteta, jenž mezi lety 2011 a 2016 oblékal dres právě tohoto londýnského klubu. Tento bývalý fotbalista nastoupil za Arsenal k celkem 150 duelům, během kterých se mu podařilo vstřelit 17 branek, během svého angažmá v Arsenalu pak také pomohl klubu ke dvěma ziskům Anglického poháru. Rodák ze San Sebastianu je aktuálně asistentem trenéra v Manchesteru City, kde působí od července roku 2016. "Pokud se rozhodne odejít kvůli této nabídce, neřeknu mu, že nemůže jít. Chci pro své přátele to nejlepší a on je můj přítel. Pokud se rozhodne jít, budu smutný, ale jeho rozhodnutí pochopím, protože je to jeho kariéra a jeho život," řekl k možnému novému angažmá svého dosavadního asistenta kouč Manchesteru City Pep Guardiola.

Dodejme, že alespoň podle britských médií se už vyjednávání Arsenalus Mikelem Artetou dostala do té fáze, ve které už se buduje realizační tým, který by měl od příští sezóny být přítomen v Arsenalu.

Ten by chtěl zase zažít sezónu s nějakou trofejí, jelikož co se týče této sezóny, tak klub se v ní aktuálně nachází až na šesté příčce anglické Premier League a s jistotou tak příští ročník nebude hrát Ligu mistrů a to i mimo jiné proto, že se mu nepodařilo postoupit do finále Evropské ligy a tudíž soutěž vyhrát. "Když skončíte bez trofeje, byla to samozřejmě neúspěšná sezona. Je to samozřejmě zklamání, když nejste mezi prvními čtyřmi týmy. Naším problémem byla venkovní forma. Pokud se podíváte na naši domácí formu, tam jsme na tom skoro nejlépe. Ale venku jsme ztratili příliš mnoho bodů na to, abychom byli v top čtyřce. To je něco, co musíme v další sezoně změnit," okomentoval Čech, jenž má s Arsenalem smlouvu ještě na příští rok, hru Londýňanů v už skoro uplynuvší sezóně.

Související

Ronaldo, Cristiano

Chování Ronalda je na legendu Manchesteru United moc. Vyzvala ho k odchodu z klubu

Kolem hvězdného portugalského fotbalového útočníka Cristiana Ronalda je v posledních dnech živo a to především proto že před pár dny opustil předčasně lavičku a odešel tak do kabiny ještě před koncem ligového duelu s Tottenhamem. Kouč Rudých ďáblů Erik ten Hag na to reagoval tak, že ho nenominoval na další ligový duel s Chelsea, na čež se Ronaldo za své chování omluvil. Podle klubové legendy Garyho Nevilllea by pro United bylo nejlepší, kdyby s Ronaldem okamžitě ukončila spolupráci.
Chelsea FC

Prohra se Záhřebem byla poslední kapkou. Vedení Chelsea se rozloučilo s Tuchelem

Fotbalistům londýnské Chelsea se nevydařil vstup nejen do nové sezóny anglické Premier League, na jejímž začátku ze sedmi dosavadních kol Londýňané vyhráli jen třikrát a nachází se tak aktuálně na šestém místě ligové tabulky, ale i do nové sezóny Ligy mistrů. Hned v prvním zápase totiž na hřišti Dinama Záhřeb prohráli 0:1 a to už bylo na vedení Blues příliš a rozhodli se tak ukončit spolupráci s koučem Thomasem Tuchelem.

Více souvisejících

Premier league Arsenal FC Petr Čech

Aktuálně se děje

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 10 hodinami

před 11 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy